بازار؛ مجموعه استان ها; استان کرمان 25 درصد باغات کشور را در خود جای داده و نقش مهمی در تولید گلرنگ و محصولات گلخانه ای کشور دارد، اما همین استان در سال های اخیر با خشکسالی بی سابقه ای دست و پنجه نرم می کند و این خشکسالی همچنان ادامه دارد.
میانگین بلندمدت بارندگی در استان 128 میلی متر است، رقمی که سال هاست به آن نمی رسد و امسال در بسیاری از مناطق استان حتی یک میلی متر باران به زمین نرسیده است. این در حالی است که همه ساله پس از ورود جریانات موسمی بیشتر شهرهای استان شاهد بارش های گسترده بود که گاهاً موجب جاری شدن سیل می شد، اما در تابستان امسال نه تنها باران موسمی در کرمان شکل نگرفت، بلکه وجود داشت. بارش متناوب در استان نیز وجود ندارد.
کرمان به سمت تشدید خشکسالی پیش میرود و این در حالی است که در سالهای اخیر 95 درصد آب استان کرمان در بخش کشاورزی مصرف میشود که این امر ناشی از کشاورزی سنتی، اراضی کوچک و استفاده از روشهای کشاورزی سنتی و همچنین آب است. – محصولات غنی، آبی که تا حد زیادی هدر رفته است.
این در حالی است که خرده داری و کشت محصولاتی که هیچ سود اقتصادی ندارند، استان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است و بیشتر دشت های استان با افت شدید سطح آب مواجه هستند، بنابراین کف و چاه های عمیق احداث می شود. تامین آب کشاورزی در دستور کار است.
در شمال استان کرمان، کشت پسته یکی از محصولات غالب است، اما خشکسالی در سال های اخیر باعث خشک شدن بسیاری از باغ ها و مهاجرت روستاییان به شهرها شده است.
علیرغم تلاش برای مکانیزه کردن آبیاری، زمین داران کوچک این طرح ها را متوقف کرده اند و هزینه ساخت سیستم های آبیاری مکانیزه نیز بسیار بالا بوده است.
در این شرایط تغییر الگوی کشت در شهرستان های مختلف استان کرمان در دستور کار قرار گرفته است. استفاده از محصولات جایگزین از یک سو و استفاده از ارقام مقاوم در برابر خشکسالی و تغییرات اقلیمی از سوی دیگر در دستور کار قرار دارد، اما به نظر می رسد اجرای طرح های تغییر الگوی کشت همراه با کار حمایت کارشناسی و مالی، فرهنگ سازی هم باید انجام شود.
در شمال استان کرمان، کشت پسته یکی از محصولات غالب است، اما خشکسالی در سال های اخیر باعث خشک شدن بسیاری از باغ ها و مهاجرت روستاییان به شهرها شده است.
در کرمان امکان کشت پسته در سطح وسیع وجود ندارد
اکنون دیگر امکان کشت پسته در کرمان وجود ندارد زیرا آبی برای کشت وجود ندارد و هشدارها درباره خشکسالی و استفاده بی رویه از آب بیهوده بوده است، هر سال ریزش دشت ها بیشتر شده و پاکسازی های وسیع دشت ها را فرا گرفته است. .
یکی از دشت های بحرانی دشت زرند است که هر سال از سطح آب های زیرزمینی این منطقه کاسته می شود اما روند برداشت بی رویه آب با وجود تلاش های مسئولان ادامه دارد.
علیرغم همه مشکلات تلاش هایی برای تغییر الگوی کشت صورت گرفته که یکی از مهمترین آنها کشت زعفران است. به گفته این کارشناس یکی از مهمترین مراکز تولید زعفران منطقه دشت خاک در شهرستان زرند است. بررسی ها، یکی از مناطقی است که امکان کشت زعفران وجود دارد، دشتی بودن آن پذیرفته شده است و اکنون بسیاری از مردم به جای پسته در این منطقه زعفران می کارند و برند زعفران زمین دشتی این محصول به صورت ملی ارسال می شود. بازار می کند و پیروان زیادی دارد.
زعفران یکی از پرمحصول ترین محصولات زرند است
فرماندار زرند در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: توسعه کشت زعفران در شهرستان به صورت جدی در دستور کار قرار گرفته و دشت خاک الگویی برای بسیاری از کشاورزان شده است.
سید رضا حسینی نژاد ادامه داد: زرند بزرگترین تولید کننده زعفران در استان کرمان است و این محصول از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به انواع مشابه در کشور برخوردار است.
وی گفت: اکنون زعفران در کرمان به یک محصول استراتژیک تبدیل شده و رونق گرفته است در حالی که این محصول به آب بسیار کمی نیاز دارد و می تواند مشکلات بسیاری از مردم را حل کند.
حسینی نژاد: تقاضای مطلوبی برای این محصول گران قیمت در بازارهای جهانی وجود دارد و باید با هدف بازاریابی و صادرات این محصول با نام شهرستان زرند برنامه ریزی شود.
وی گفت: تقاضای مطلوبی برای این محصول گران قیمت در بازارهای جهانی وجود دارد و باید با هدف بازاریابی و صادرات این محصول با نام شهرستان زرند برنامه ریزی شود.
وی افزود: کیفیت محصول تولید شده در دشت خاک نیز بسیار خوب است و خوشبختانه اقدامات خوبی در حوزه برندسازی انجام شده و هر ساله جشنواره زعفران در این شهرستان برگزار می شود و خریداران زیادی در آن شرکت می کنند.
کشاورزان نباید زعفران را به صورت عمده بفروشند
وی ضرورت آموزش علمی برای افزایش آگاهی کشاورزان را راهکاری موثر برای موفقیت در بازار رقابتی جهانی برشمرد و گفت: محصول زعفران بهترین محصول برای تغییر الگوی کشت است و سیاست ما توسعه تولید زعفران است.
فرماندار زرند فروش این محصول به عمده فروشان را بسیار نگران کننده دانست و گفت: محصول زرند کیفیت بسیار بالایی دارد و مصرف کنندگان داخل و خارج از کشور باید با نام دشت خاک و زرند با فروش بسته بندی آشنا باشند. و برند محصول
محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان و راور در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: یکی از الزامات استان کرمان تغییر الگوی کشت است، برای ما قابل قبول نیست که از آب گران قیمت برای تولید هندوانه استفاده کنیم. . و مقداری زعفران بی ارزش
پورابراهیمی: سطح ایستابی استان کرمان منفی است و سالانه بیش از یک میلیون مترمکعب آب در کرمان برداشت می شود که بسیار نگران کننده است و باید هر چه سریعتر برای آن اقدام شود.
وی بیان کرد: تغییر الگوی کشت باید در مناطق مختلف استان کرمان کلید بخورد و آماده هر نوع همکاری در این زمینه هستیم.
پورابراهیمی ادامه داد: سطح ایستابی استان کرمان منفی است و سالانه بیش از یک میلیون مترمکعب آب در کرمان برداشت می شود که بسیار نگران کننده است و باید هر چه سریعتر برای آن اقدام شود.
خرده داری معضل جدی کشاورزی کرمان است
وی مشکل دیگر را خرده داری دانست و گفت: هر کشاورز محصول جداگانه ای تولید می کند، اما با تشکیل تعاونی های کشاورزی و همکاری کشاورزان می توان با تسطیح اراضی کشاورزی، کشت اقتصادی و صادرات محور را محقق کرد.
علیرغم همه وعده هایی که در خصوص الگوی کشاورزی در استان کرمان داده شده، همچنان با چالش های جدی از جمله بنگاه ها، ناآشنایی کشاورزان با روش های علمی کشاورزی و عدم بازاریابی و ترویج کشاورزی صادرات محور مواجه است.