سید صادق سعادتیان معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در راستای اجرای سیاست های ابلاغی و طرح تحول است که یکی از شاخص های آن استفاده از سیستم های الکترونیکی و ارائه خدمات هوشمند، صحیح، سریع و اقتصادی به مردم، برای پیشبرد این امر از هیچ فردی از خود راضی نیست.
وی اسکن دفاتر را یکی از اقدامات مهم برای هوشمندسازی سازمان ثبت دانست و افزود: بر اساس بندهای ماده 65 آیین نامه اصلاحی قانون و دفاتر اسناد رسمی، اسکن دفاتر قدیمی یکی از تخلفات است. سردفتر و دادگاه می توانند از 6 ماه تا دو ماه رسیدگی و یک سال انفصال موقت صادر کنند.
سعادتیان ادامه داد: پس از ابلاغ بخشنامه اسکن دفاتر سنتی به دلیل عدم همکاری و عکسبرداری از دفاتر قدیمی، با 10 سردفتر اسناد رسمی کلانشهر تهران برخورد قانونی شد و دفاتر اسناد رسمی در حال اجرای تبصره هستند. طبق ماده 42 اسناد رسمی معاونت قضایی و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با صدور حکمی تعلیق سردفتری را به مدت شش ماه اعلام کرد و گفت: دفاتر اسناد رسمی به ضامن سردفتر تحویل داده شدند.
فعالیت 7500 سردفتر اسناد رسمی در کشور
سعادتیان با اشاره به فعالیت بیش از 7500 سردفتر در کشور گفت: با وجود ابلاغیه ها متاسفانه 25 سردفتر تهران همکاری نکردند و با اقدامات انجام شده 15 سردفتر کار را به اتمام رساندند اما 10 سردفتر مقاومت کردند و متأسفانه تاخیر ایجاد شد. در تکمیل فرآیند پویش دفاتر سنتی که بر اساس طرح های تدوین شده در راستای حفظ حقوق عامه و متخلفانی که از سامانه های سازمان ثبت احوال و دستورالعمل های ابلاغی سازمان ثبت پیروی نمی کردند قاطعانه تعلیق این سمت ها به مدت 6 ماه اعلام شد. با طرح موضوع در کمیسیون ماده 42 و سپس جهت رسیدگی به اجرای بند 3 ماده 65 به دادگاه انتظامی دفاتر اسناد رسمی معرفی شدند. .
معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تاکید کرد: موضوع پیشرفت سازمانی و توسعه خدمات الکترونیکی برای ارتقای رضایتمندی هر چه بیشتر مردم یکی از موضوعات مهم و حساس در این سازمان است. ، بنابراین کسانی که می خواهند به این معنا مقاومت کنند تحمل نخواهیم کرد، کتاب های آنها به دفتر اسناد رسمی حامی تحویل داده می شود.
وی افزود: این مقاومت این تصور را به ما داد که سوابق این دفاتر قابل دستکاری است، بنابراین قبل از عکاسی و اسکن دفاتر قدیمی این نوع دفاتر که در برابر خدمات الکترونیک مقاومت می کنند، باید اسکن شوند. بررسی و اسکن خواهد شد. در صورت احراز تخلف از سوی بازرسان مرکز اسناد رسمی و ثبت اسناد و املاک، پرونده های گزارش واصله مجدد مورد رسیدگی و رسیدگی قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه برای تحقق اهداف در این زمینه بستر مشارکت شهروندان در اجرای این طرح فعال شده است، گفت: در نتیجه هر شهروندی که شکایتی از عملکرد سردفتر داشته باشد از جمله تخلف در تنظیم اسناد. پرداخت های زیاد و هر گونه رفتاری که بر خلاف وظایف سردفتر باشد، می تواند گزارش دهد و قانونگذار اجازه داده است که در اجرای ماده 42 قانون دفاتر اسناد رسمی و ماده 65 آیین نامه قانون مزبور، تخلف صورت گیرد. در دادگاه انتظامی اسناد رسمی رسیدگی شود.
معاون امور اسنادی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: کلیه هزینه های مورد انتظار برای پرداخت توسط طرفین معامله در ستون آخر سند و وجوه دریافتی شامل حق الثبت، مالیات و حق الامتیاز می باشد. در دفاتر اسناد رسمی باید بر اساس قانون و دستگاه کارتخوان باشد در غیر این صورت غیرقانونی بوده و برخورد قانونی خواهد شد.
افراد باید از کارتخوان متصل به سامانه مورد تایید سازمان ثبت استفاده کنند.
سعادتیان خطاب به مردم گفت: در راستای تحقق اهداف پروژه خدمات الکترونیکی دفاتر اسناد رسمی از مردم محترم تقاضا داریم با استفاده از کارت بانکی هزینه تنظیم اسناد خود را پرداخت کنند تا حداکثر مبلغ صحیح واریز شود.
وی با بیان اینکه ستاد و بازرسان استانی سازمان ثبت احوال علاوه بر بازرسی استان تهران به صورت هفتگی بر روند اجرای این طرح نظارت دارند، گفت: در 7 ماهه امسال در مجموع یک هزار و 838 مورد موارد تخلف انضباطی به دادسرای انتظامی سراسر کشور ارائه شده است.
معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: از این تعداد 290 نفر با اعمال ماده 32 قانون دفتر و ماده 65 آیین نامه اصلاحی قانون دفتر به جزای نقدی محکوم شدند. 271 مورد انفصال موقت از 3 ماه تا 6 ماه تا یک یا دو سال.
سعادتیان افزود: بر اساس ماده 65 این اصلاحیه قانون تجارت، در صورتی که دفاتر اسناد رسمی مرتکب تخلفی شوند به انفصال دائم محکوم می شوند. در 7 ماه سال جاری حکم برکناری دائم 6 سردفتر اسناد رسمی در سراسر کشور صادر شد. و بر اساس ماده 42 از 22 سند رسمی نیز سلب صلاحیت شده است.
وی خاطرنشان کرد: از ابتدای سال تاکنون در مجموع 28 سردفتر به دلیل تخلف از دستور قضایی و مواد 42 و 43 قانون سردفتری با سیر مراحل قضایی محروم شده اند.
معاون امور اسنادی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: هزار و 500 پرونده از یک هزار و 838 پرونده رسیدگی و مختومه شده و در برخی موارد به متخلفان تذکر کتبی داده شده است.
وی با اشاره به اینکه 365 پرونده به دادگاه ارجاع شده و در 373 پرونده حکم برائت صادر شده است، گفت: رعایت اخلاق حسنه و نظام اداری، رعایت قوانین مربوط به تنظیم اسناد و رعایت حق الزحمه از نکات مهمی است که سردفتران باید به آن توجه کنند. . .و در صورت عدم رعایت قاطعانه با آنها برخورد خواهد شد.
شرایط عزل دائم سردفتران در دفاتر اسناد رسمی
معاون امور اسنادی سازمان ثبت اسناد و املاک تصریح کرد: با استناد به قانون وصول حق الامتیاز مازاد بر حق الزحمه قانونی، چنانچه مبلغ وصول شده دو برابر حق التحریر مصوب یا در صورت تکرار باشد، سردفتر اسناد رسمی. انفصال دائم می شود و اگر کمتر از دو بار باشد بار اول ۶ ماه تا ۲ سال محکومیت انضباطی دارد و در مرحله بعد دریافت یک ریال بیشتر موجب انفصال دائم می شود.
سعادتیان افزود: تمام تلاش ما بر این است که فضای اداره ثبت به فضایی امن و سالم برای دفاتر اسناد رسمی تبدیل شود و بدون معطلی به مردم خدمت کند و برای کسانی که اداره ثبت را مکانی صحیح، سالم و قانونی نمی دانند. ما بدون اغماض با شما رفتار خواهیم کرد.”
سابقه تجاوز به 145 سردفتر در تهران
وی با اشاره به نتیجه طرح نظارت و بازرسی ویژه که خارج از وظایف بازرسان ادارات کل ثبت اسناد و املاک است، ثبت اسناد استانی توسط اداره کل بازرسی کل کشور انجام می شود، گفت: با اجرای مصوبه با این طرح در مرکز کشور، 258 پرونده سردفتری در مدت 8 ماه مورد بازرسی قرار گرفت که کشف 258 تخلف در 145 دفتر ممکن شد.
معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با بیان اینکه دفاتر متخلف با اعمال ماده 32 قانون سردفتری به دادگاه نظامی معرفی شدند تا بر اساس تخلفات آنها رسیدگی شود، افزود: با تصمیمات اتخاذ شده برای جلوگیری از تکرار این تخلفات بدون رضایت، با متخلفان برخورد خواهد شد.
سعادتیان در پایان در توضیح کاملتر اظهار داشت: بر اساس اجرای تبصره ماده 42 در 7 ماهه امسال 57 دفتر رسیدگی شد که 10 مورد آن مربوط به عدم پویش دفاتر و بقیه آنها تخلفات دیگری بودند.