حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر چهارشنبه در گفت و گو با شبکه «المیادین» به تحلیل ابعاد مختلف نبرد طوفان الاقصی علیه رژیم صهیونیستی پرداخت.
وی در پاسخ به سوالی درباره سفر خود به لبنان گفت: برای ادامه رایزنی ها در لبنان هستیم، این مذاکرات همیشه برای ما مفید بوده است، صحبت خواهیم کرد تا ببینیم وضعیت غزه چگونه پیش می رود، آتش بس و مسائل دیگر. من به صراحت گفتم قبل از این منطقه ماست و ما با کسی ابایی نداریم.
امیر عبداللهیان در ادامه به نقش ایران در دستیابی به آتش بس پاسخ داد و گفت: البته مقاومت تصمیم گیرنده است و از ابتدا به طور مستمر با دوستان خود در قطر صحبت کردیم و گفتیم که از هر تصمیمی حمایت می کنیم. حماس میسازد. 48 روز جنگ نشان داد که اسرائیل نمیتواند اسیران خود را از طریق جنگ آزاد کند. همانطور که امروز دیدیم، آمریکا و اسرائیل نمیتوانند حماس را در غزه نابود کنند. حماس یک جنبش آزادیبخش است و در فلسطین خواهد ماند. برندگان این جنگ خواهند بود. جنگ ملت فلسطین و مقاومت است.
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: اگر این آتش بس از فردا شروع شود، اگر ادامه پیدا نکند، ادامه جنگ و تجاوز به مردم شرایط جدیدی را ایجاد می کند. شرایط منطقه مانند قبل از آتش بس نخواهد ماند و دامنه جنگ گسترش خواهد یافت. ما به وضوح به همه بازیگران و آمریکایی ها گفتیم که از ما می خواهند خویشتنداری داشته باشیم. اگر آنها این را می خواهند باید تلاش کنند تا جنگ را متوقف کنند نه اینکه در کنار رژیم صهیونیستی قرار بگیرند. ما به دنبال گسترش دامنه جنگ نیستیم. اگر شدت جنگ بیشتر شود، احتمالات زیادی برای گسترش دامنه آن وجود دارد. اگر توقف جنگ ادامه پیدا کند و طرح های سیاسی برای احقاق حقوق ملت فلسطین روی میز گذاشته شود… البته این تصمیم متعلق به مردم فلسطین و غزه است».
پیام های آمریکا به ایران
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره پیامهای آمریکا گفت: بله، آمریکاییها از همان روزهای اول پیامهای متعددی ارسال کردهاند که از ایران میخواهند با خویشتنداری عمل کند، آمریکا به ایران پیام داد که اعتدال عمل کند. در این پیام ها این بود که آمریکا به دنبال گسترش دامنه جنگ نیست و در تمام پیام هایی که آمریکا داد از ایران خواسته بود که از گروه های مقاومت در عراق، سوریه، یمن فراخوانی کند و ایران نیز گفت که اگر آمریکا دولتها میخواهند جنگ را متوقف کنند، باید در عمل این کار را انجام دهند، نه اینکه طرف اسرائیل را بگیرند.
ما از هفته اول کمک های بشردوستانه به غزه فرستاده ایم.
امیر عبداللهیان در خصوص کمک به غزه گفت: از هفته اول کمک های بشردوستانه را آماده کرده و با کشتی به مصر فرستادیم، مصری ها مجوزهای لازم را دادند، من شخصا با همتای مصری او صحبت کردم، کمک های ما به آنروا رسید؛ اما آنها به آنروا رسیدند. گفت: مرز رفح بسته است. بعداً اعلام شد که اسرائیل گفته است اجازه کمکهای ایران به غزه را نمیدهد. از برادران مصریمان میخواهیم این محدودیتها را نادیده گرفته و کمکهای کشورهای مسلمان را به مردم غزه برسانند.
خطر سلاح های هسته ای از سوی رژیم صهیونیستی
امیر عبداللهیان در پاسخ به سوال دیگری درباره سلاح های هسته ای رژیم صهیونیستی گفت: شش هفته از جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطین می گذرد و این موضوع چند موضوع مهم را برجسته کرده است: اول اینکه آژانس انرژی اتمی باید قاطعانه روی موضوع هسته ای رژیم صهیونیستی کار کند. پرونده تسلیحاتی برای خلع سلاح هسته ای. نکته دیگر این است که دادگاهی برای رسیدگی به جنایات جنگی این رژیم تشکیل شود تا درس عبرتی برای دیگران شود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: ما شاهد برخوردهای دوگانه غرب علیه خود هستیم، سال گذشته به بهانه مرگ یک دختر جوان تلاش کردند در ایران هرج و مرج ایجاد کنند، هفته گذشته در شورای حقوق بشر گفتم که این حادثه بر ما تأثیر می گذارد. اما سازمان ملل متحد در مورد نسل کشی جاری در فلسطین چه کرده است و آیا شورای امنیت قطعنامه واحدی صادر نکرده است و چرا هیچ تحقیقی در مورد نسل کشی و جنایات جنگی اسرائیل صورت نمی گیرد؟این واقعیت تلخ وضعیت کنونی ماست.
امیر عبداللهیان در پاسخ به این سوال که آیا کشورهایی مانند روسیه و سایر کشورهای آسیایی عملکرد ناامیدکنندهای در قبال فلسطین داشتهاند، گفت: دههها است که آمریکا از اسرائیل بهعنوان فرزند خود حمایت میکند، ما همیشه گفتهایم که هیچ برنامهای برای فلسطین انجام نمیشود. بدون رعایت حقوق ملت فلسطین موفق شوید.گذر زمان درد و رنج و زخم های کهنه فلسطین را فراموش نخواهد کرد.روسیه و دیگران در موضوع فلسطین دخالت فعالی نکرده اند.البته شاهد استفاده از حق وتو علیه فلسطین بوده ایم. پیش نویس قطعنامه آمریکا و ما از آن استقبال می کنیم.ریشه بحران کنونی نه در 7 اکتبر، بلکه به آغاز اشغال اسرائیل برمی گردد، بنابراین ایران با رویکردی فعال اقدام به ارسال کمک های بشردوستانه و جلوگیری از مهاجرت اجباری کرده است. ما ابتکاراتی را انجام دادیم و خواستار برگزاری نشست فوق العاده کشورهای اسلامی شدیم.
جنگ راه حل نیست
وزیر امور خارجه در بخشی دیگر از بیانیه خود گفت: ما فکر می کنیم دو راه علیه همه وجود دارد، اول آتش بس بشردوستانه که تبدیل به آتش بس دائمی می شود، راه دوم تهدید مردم فلسطین است، سپس مردم فلسطین تصمیم خواهند گرفت. خود جمهوری اسلامی ایران معتقد است که راه حل اساسی مسئله فلسطین برگزاری رفراندوم ملی در میان ساکنان اصلی فلسطین از مسلمانان گرفته تا مسیحیان و یهودیان است و باید به فلسطینی ها فرصت داده شود تا در مورد سرنوشت خود تصمیم بگیرند. .. نتانیاهو نمی تواند رویای خود را برای نابودی حماس برآورده کند، بله، اگر جنگ متوقف شود، خطر سقوط نتانیاهو وجود دارد. تشدید جنگ منجر به گسترش دامنه جنگ می شود. توصیه می کنیم “از این فرصت استفاده کنید. فرصت و ارائه ابتکارات سیاسی و توقف نسل کشی در غزه».
هدف اسرائیل انتقال مردم فلسطین به مصر و اردن است
امیر عبداللهیان در پاسخ به اینکه همه کشورها از راه حل دو کشوری حرف می زنند اما شما نظر دیگری دارید و می گویید راه حل این است که کشوری با قومیت های مختلف با دموکراسی تشکیل شود، توصیه می کنید نروند؟ برای راه حل دو دولتی؟ وی گفت: اسرائیل سال هاست که دنبال یک رویا از رودخانه تا نیل است، اسناد موجود نشان می دهد که اسرائیل همیشه قصد داشته اعدام مردم غزه را به صحرای سینا منتقل کند و مردم کرانه باختری را به این سرزمین منتقل کند. السیسی رئیس جمهور مصر نیز گفت که مردم غزه باید در غزه بمانند.تا کنون سیاستی که علیه غزه اجرا شده انتقال مردم از شمال غزه به غزه است. جنوب و از آنجا به مصر».
یک فرصت سیاسی برای اجتناب از جنگ در منطقه وجود دارد
امیرعبداللهیان همچنین خاطرنشان کرد: قطعا موضوع فلسطین بعد از این جنگ مانند شرایط قبل از جنگ نخواهد بود… افراد زیادی در دفاع از حقوق فلسطینی ها اقدام کرده اند، بعد از کشته شدن بیش از 6000 کودک… من می خواهم تاکید می کنند که آمریکا باید مسیر خود را در قبال این جنایات اسرائیل تغییر دهد و اسرائیل و نتانیاهو را متهم به جنایات بیشتر نکند، تاثیرات این امر در سطح بین المللی به حدی خواهد بود که در داخل آمریکا پذیرفته نخواهد شد.بخشی از اتفاقات 7 اکتبر رفتار و سیاست دولت افراطی نتانیاهو اگر آمریکا به دنبال اجتناب از جنگ است و اگر به دنبال جلوگیری از تبدیل شدن جنگ به جنگ است، باید تصمیمی اتخاذ کند. استفاده از فرصت سیاسی برای دور نگه داشتن جنگ از منطقه.