به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، هادی طحاننظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در اولین همایش دو روزه اعضای هیأتهای نظارت استانی سراسر کشور که در روزهای پنجشنبه و جمعه ۶ و ۷ مهر ۱۴۰۲ با عنوان «انتخابات قوی، منظم و مؤثر» در مشهد برگزار شد، ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس و هفته وحدت، با اشاره به روند اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: خوشبختانه اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس در ماههای اخیر به سرانجام رسید.
>>>> بیشتر بخوانید؛ واکنش وزیر کشور به ادعاها درباره ناامیدی مردم از انتخابات ۱۴۰۲
وی افزود: بخشی از این اصلاح حاصل تلاشهایی بود که در خصوص تبیین این موضوع در رسانهها به شکل مستدل و منطقی صورت گرفت و این امر عملا به یک مطالبه تبدیل شد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با بیان اینکه همچنان در مرحله بررسی پیش ثبتنامهای صورت گرفته در انتخابات مجلس هستیم و دستگاهها و مراجع ذیصلاح در حال بررسی اعتراضهای متقاضیان داوطلبی نمایندگی مجلس هستند، گفت: ثبتنام نهایی داوطلبان نمایندگی مجلس از روز ۲۷ مهر به صورت الکترونیکی آغاز خواهد شد و به مدت یک هفته ادامه خواهد شد و سپس هیأتهای اجرایی، هیأتهای نظارت و شورای نگهبان به بررسی صلاحیتهای داوطلبان خواهند پرداخت.
>>>> بیشتر بخوانید؛ هشدار مهم عضو شورای نگهبان به ناظران انتخاباتی: به وظایف قانونی و شرعی خود دقیق عمل کنید/ بخش مهمی از اطمینان مردم و نظام در گرو عملکرد شماست
طحان نظیف به چهار راهبرد اعلامی از سوی رهبر انقلاب در خصوص انتخابات مبنی بر مشارکت، رقابت، امنیت و سلامت نیز اشاره و تصریح کرد: برای تحقق این راهبردها و برگزاری یک انتخابات باشکوه و پرشور باید اقداماتی انجام بگیرد.
طحاننظیف در ادامه به بیان مؤلفهها و ویژگیهای راهبرد «مشارکت» پرداخت و گفت: این راهبرد یک تفاوت اساسی با سایر راهبردها دارد؛ چراکه عامل نهایی شکلگیری آن مردم هستند و نهادهای اجرایی و نظارتی در این رابطه نقش مقدمهای و زمینهای دارند. اما متولی و عامل شکلگیری سایر راهبردها، نهادها، دستگاهها و گروههای سیاسی و… هستند.
وی در همین رابطه خاطرنشان کرد: به نظر میرسد اگر سه راهبرد امنیت، سلامت و رقابت از سوی نهادها، دستگاهها و گروههای سیاسی و… محقق شود، راهبرد «مشارکت» نیز تامین خواهد شد؛ البته باید توجه داشت که عوامل مختلفی در مشارکت مردم در انتخابات نقش دارند.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان یکی از مراحل تحقق راهبردها و البته احساس تحقق آنها را اقناعسازی دانست و گفت: لازمه اینکه افکار عمومی به این باور برسد که امنیت و سلامت انتخابات تأمین شده است و فضای رقابتی نیز در انتخابات وجود دارد این است که همه اقداماتی که در این زمینهها صورت میگیرد، پیوست رسانهای داشته باشد و دقیق، صحیح و هوشمندانه اطلاعرسانی شود تا در اذهان مردم نیز باورپذیر باشد.
طحاننظیف یک توصیه نیز درباره هجمهها به انتخابات داشت و گفت: طبیعتاً کسانی که به انتخابات هجمه میکنند، نمیخواهند این راهبردهای چهارگانه محقق شوند، بنابراین تمرکز خود را بر این امر میگذارند که به نوعی فضای رسانهای را مدیریت کنند که احساس تحقق این راهبردها در ذهن مردم شکل نگیرد و همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند: دشمنان نمیخواهند انتخابات که در توسعه اقتدار کشور نقش دارد، به خوبی برگزار شود. از این رو از طریق رسانههایشان به انجام حملات و بیان شبهاتی میپردازند که نباید نسبت به آنها بیتفاوت بود و باید فعالانه برخورد کرد.
وی افزود: ما در یک سال گذشته شاهد بودیم که رسانههای ضدانقلاب چه میزان اخبار دروغ درباره کشور منتشر کردند. ممکن است درباره انتخابات نیز چنین اقدامی انجام بدهند. اگرچه دروغهای آنها انتخابات را خدشهدار نمیکند اما به احساس عمومی درباره تحقق راهبردها لطمه وارد میکند. یک خبر کذب سلامت انتخابات را زیر سوال نمیبرد و خللی در سلامت انتخابات وارد نمیکند اما به احساس سلامت انتخابات ضربه جدی میزند.
اینکه گفته میشود شورای نگهبان باید از قانون عبور کند، درست نیست
همچنین تسنیم نوشت؛
سیامک رهپیک، عضو حقوقدان و قائممقام دبیر شورای نگهبان، در همایش اعضای هیئتهای نظارت استانی سراسر کشور که با عنوان «انتخابات قوی، منظم و موثر» در مشهد مقدس برگزار شد، با آرزوی پیروی و تبعیت از اولیای الهی و قرار گرفتن در این مسیر پرافتخار اظهار داشت: ایام پیشرو بهویژه ولادت با سعادت پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) و میلاد با سعادت امام صادق (ع) را تبریک عرض میکنم. امیدواریم وجود مقدس و بابرکت پیامبر گرامی اسلام (ص) منشأ عزت، افتخار، وحدت و انسجام بین همه آحاد ملت و مسلمانان شود.
قائم مقام دبیر شورای نگهبان همچنین با اشاره به اتفاقاتی که سال گذشته در کشور رُخ داد، گفت: سال گذشته دیدیم که آن جوهره انقلاب چگونه از نظام حفاظت کرد؛ هرچند آن اتفاقات هزینههایی برای نظام به وجود آورد، اما حرکت کلی انقلاب اسلامی متوقف نشد و آن حرکت همچنان ادامه دارد.
وی درباره حوزههای داخلی هم اظهار داشت: در حوزههای داخلی نیازمند تغییرات، تحولات و گسترشهایی هستیم تا اقتدارمان را افزایش بدهیم. در این حوزه بیش از همه مساله اقتصاد مورد توجه است. در بخشهای اجتماعی و سیاسی هم باید نشاط و امید ایجاد کرد و به دنبال افزایش رضایتمندی مردم بود.
قائممقام دبیر شورای نگهبان تاکید کرد: اگر مدیران کشور بتوانند موضوع حضور جمهوری اسلامی در نظم جدید جهانی را مردمی سازند؛ بدین معنا که مدیران و نهادهای دولتی و آحاد ملت در توسعه اقتدار سهم داشته باشند، میتوان به کسب آن جایگاه امیدوار بود.
وی ادامه داد: در موضوع انتخابات بحثهای بسیار متنوعی داریم، اما آنچه مستقیماً به ما مربوط میشود، مسئله نظارت بر انتخابات است. اگر بخواهیم نظارتی داشته باشیم که این نظارت تولید اقتدار کند، باید شاخصها و ملاحظاتی را رعایت کنیم که من به بیان چند شاخص کلی میپردازم.
رهپیک اولین شاخص را «توجه به حاکمیت قانون» دانست و ابراز داشت: این موضوع در حوزه نظارت بنیادیترین بحث است. براساس مطالعات فراوانی که در داخل و بیرون از کشور انجام گرفته است، دو رابطه معنادار در حوزههای سیاسی و اجتماعی وجود دارد. یک رابطه معنادار بین اصل حاکمیت قانون و تولید اعتماد است؛ یعنی هرچه قانون بیشتر رعایت شود تولید اعتماد بیشتر صورت میگیرد. رابطه معنادار دیگر بین اعتماد و مشارکت است؛ اعتماد هرچه بیشتر ایجاد شود، مشارکت هم افزایش مییابد.
قائممقام دبیر شورای نگهبان با بیان اینکه برخی در این ایام عنوان میکنند که اگر تساهل و تسامح صورت بگیرد، مشارکت افزایش مییابد، اظهار داشت: در اجرای قانون نباید نفوذ و تبعیضی وجود داشته باشد. نباید کار غیرقانونی انجام شود. اگر تساهل و تسامح منجر به عدم اجرای قانون و اجرای ناقص و تبعیضوار آن شود، اعتماد عمومی خدشهدار خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود شورای نگهبان باید از قانون عبور کند تا شاهد افزایش مشارکت در انتخابات باشیم حرف صحیحی نیست. اجرای دقیق قانون و ارائه تصویر درست از آن، اعتماد ایجاد میکند و مشارکت را افزایش میدهد. البته در تولید و توسعه اعتماد و مشارکت، دولت نقش بسیار مهمی دارد. گشایشهای اقتصادی و خبرهای خوب حقیقی و امیدآفرین در این رابطه نقش دارد.
2727