مهدی اقبال با اشاره به رتبه بالای استان یزد در اسناد و حریم و یا کاداستر اراضی کشاورزی گفت: بر اساس الزامات قانونی مدارک فوق، دستورات رهبر معظم انقلاب در خصوص شناسایی و مستندسازی مترو یک متر از اراضی کشور و قانون جامع هدنگر، مراحل مستندسازی در نقاط مختلف استان یزد به صورت جدی و جهادی در حال انجام است.
وی با بیان اینکه اجرای قانون کاداستر یکی از ارکان اصلی اجرای این قانون است که مستلزم ثبت رسمی معاملات ملکی است، افزود: با تکمیل کاداستر در بخش های مختلف به ویژه در بخش کشاورزی، اجرای قانون کاداستر به طور رسمی انجام می شود. علاوه بر تامین امنیت حقوقی و سلامت حقوقی جامعه، زمینه تقویت امنیت را نیز فراهم می کند. باید با هویت بخشیدن به املاک کشاورزان و بهره مندی آنان از مزایای سند رسمی، غذا در اختیار مردم قرار گیرد.
پیامد نامناسب عدم اطلاع از وضعیت مالکیت زمین و اموال غیرمنقول
عضو شوراهای قضایی و حقوقی خزانه داری استان یزد یادآور شد: استان یزد با تلاش های انجام شده در تمامی بخش ها به ویژه هماهنگی دستگاه های قضایی با استانداری و مجموعه های مرتبط با اراضی توانسته زمین ملی را تکمیل کند. کاداستر در بین 10 استان با تکمیل کاداستر این بخش در راس کاداستر زمین و املاک روستایی قرار دارد.
اقبال در ادامه با بیان اینکه نامشخص بودن وضعیت مالکیت زمین و اموال پیامدهای نامناسبی دارد، تصریح کرد: به دلیل عدم تثبیت مالکیت بخشی از زمین و اموال، اختلافات زیادی بین اشخاص حقیقی و حقوقی به وجود می آید که برخی از آنها از آنها می پرسند که به یک نهاد حقوقی مهم در استان تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه بسیاری از پرونده های قضایی در محاکم استان منشأ فقدان اسناد سرزمینی و ملکی است، تصریح کرد: از این حیث چندین سال است که قانون جامع تحدید به عنوان اولویت سازمان ثبت اجرا می شود. و قانون مستلزم تنظیم رسمی نیز اخیراً لازم الاجرا شده است.
صدور سند یک فرآیند تقاضا محور است.
مدیرکل ثبت اسناد یزد با اشاره به اینکه صدور اسناد یک فرآیند مطالبه محور است، گفت: برای تشویق و ایجاد انگیزه در مردم و جلوگیری از دلسردی آنها، مواد و تبصره های متعددی در ابتدای قوانین درج شده است. . از جمله تبصره 9 ماده 10 قانون الزامی که صدور اسناد کشاورزی را تسهیل کرده است.
اقبال تصریح کرد: تا پیش از این در ماده 2 قانون جلوگیری از قطعه قطعه شدن اراضی کشاورزی حدودی برای تفکیک و تخصیص اراضی کشاورزی پیش بینی شده بود و برخی نهادها با تفاسیر خاصی از این حدود برای صدور اسناد اولیه اراضی کشاورزی استفاده می کردند. .
وی با بیان اینکه بیشتر زمین های کشاورزی با قانون ارث و اصلاحات ارضی له شده است، تصریح کرد: ضوابط سهمیه بندی برای صدور اسناد اولیه باعث شد تا حریم زمین های کشاورزی و باغ ها با موانعی مواجه شود.
وی گفت: با تصویب قانون الزام به ثبت رسمی معاملات ملکی و صریح تبصره 9 ماده 10 این قانون، محدوده اراضی ملاک صدور سند اولیه اراضی کشاورزی و برای قطعه زمین قرار نمی گیرد. به هر اندازه که باشد، سند مالکیت و مالکیت کاداستر صادر خواهد شد.
اقبال ابراز امیدواری کرد: با تلاشهای صورت گرفته برای شفافسازی قانونی مبنی بر الزام ثبت رسمی معاملات ملکی و تسهیل در صدور اسناد کشاورزی، استقبال مردم و بهویژه کشاورزان در دریافت اسناد ملکی افزایش یابد.