به گزارش بازار، وزارت صنعت، معدن و تجارت در واکنش به گزارش روزنامه دنیای اختاز با عنوان «وضعیت قرمز صادرات لوازم خانگی ایران/لوازم خانگی: گرانتر از برندهای مطرح دنیا» اعلام کرد: مطالعه لاس. روند صادرات لوازم خانگی کشور طی دهه اخیر 1401-1390) نشان می دهد که حجم صادرات محصولات مختلف اعم از یخچال فریزر، ماشین لباسشویی و کولر آبی با روند افزایشی همراه بوده است.
صادرات یخچال فریزر (ارزش وزنی و ارزش دلاری) نسبت به صادرات سایر لوازم خانگی در این دوره بیشتر بوده است به طوری که میزان صادرات آنها در سال 1400 به بیش از 7.6 هزار تن رسیده است. بیشترین حجم صادرات در گروه لوازم خانگی بوده است. اول از همه مربوط به یخچال و فریزر و سپس ماشین لباسشویی است که مقصد اصلی صادرات آنها عمدتا کشورهای عراق و افغانستان است.
با این حال، اگرچه صنعت لوازم خانگی در سال های اخیر توانسته از نظر تولید و صادرات برخی از اقلام لوازم خانگی رشد کند، اما در عرصه حضور در بازارهای جهانی و صادرات، متاسفانه با مشکلات عدیده ای مواجه بوده و تا به امروز موفق نشده است. توان رقابت از نظر کیفیت، قیمت و همچنین تنوع محصولات صادراتی در بازارهای جهانی حضور مهمی دارد.
در واقع صنعت لوازم خانگی کشور علیرغم بهره مندی از پتانسیل های بالا با چالش های فراوانی همچون تورم بالا، افزایش هزینه های تولید، رقابت پذیری پایین محصولات داخلی نسبت به برندهای خارجی، تحریم و نوسانات ارزی، حجم بالای قاچاق نمونه های خارجی مواجه است. به داخل کشور و… در مقابل او که مانع از رونق بیشتر این صنعت شده است.
به این معنا باید گفت که افزایش مستمر سطح عمومی قیمت یا تورم از یک سو باعث افزایش هزینه های تولید و از سوی دیگر عدم امکان برنامه ریزی واحدهای تولیدی لوازم خانگی به دلیل عدم قطعیت های آینده در تصمیم گیری
همچنین با تشدید تحریمهای اقتصادی، ارزش ریال در برابر دلار و سایر ارزها دو برابر شده و با جهش نرخ ارز، قیمت تمامی کالاهای وارداتی (واسطه و سرمایهای) افزایش یافته و در نتیجه قیمت تمام شده تولید افزایش یافته است. در کشور نیز افزایش چشمگیری داشته است.
از آنجایی که صنعت لوازم خانگی کشور نیز وابسته به واردات قطعات یدکی و مواد اولیه از خارج از کشور است، با افزایش نرخ ارز، هزینه خرید لوازم یدکی و مواد اولیه در بخش لوازم خانگی افزایش چشمگیری داشته و به همراه آن , هزینه دستمزد نیروی کار افزایش یافته است بروز تورم عمومی در کشور افزایش یافته است. بنابراین افزایش مستمر نرخ تورم و هزینه های تولید، توان و قدرت تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی را برای رقابت با نمونه های خارجی در بازارهای جهانی چه از منظر قیمت و چه از منظر کیفیت کاهش داده و بسترهای لازم برای استفاده از تمامی توانمندی های خود، محدود به بهره گیری از توسعه تولیدی و صادراتی است.
به این مسائل، خروج چند برند خارجی (عمدتاً سامسونگ و الجی) از بازار لوازم خانگی کشور برای دوری از تحریمهای آمریکا و در عین حال، سیاستهای منع واردات لوازم خانگی امکان رقابت با آنها را نیز اضافه کرد. برندهای برجسته با استانداردهای بین المللی در تولید و عرضه برای تولیدکنندگان ملی از بین رفته و در نهایت منافع مصرف کنندگان و جامعه آسیب خواهد دید.
نکته دیگر تنظیم و اجرای سیاستهای کلان دولت در حوزه خدمات بازرگانی، مالی، بانکی و سیاستهای بازرگانی است که عمدتاً با هدف حمایت از محصولات باکیفیت، رقابتی و بازارپسند در دنیا بوده و در مواردی نیازمند جدیت است. اصلاحات . به عنوان مثال بخش قابل توجهی از سیاست های کلان کسب و کار کشور به گونه ای است که انگیزه و فرصت کافی برای فعالیت و رشد و یا افزایش نوآوری و خلاقیت در تولید را فراهم نمی کند.
از این حیث یکی از مهم ترین گام ها در توسعه فعالیت صنعتگران و تولیدکنندگان لوازم خانگی در راستای توسعه صادرات، فراهم کردن شرایط بازار رقابتی برای شرکت های فعال در این بخش از طریق تنظیم سیاست های رقابتی کلان است. در بازار، رفع موانع اصلی ورود برندهای جدید ملی و بین المللی به منظور افزایش رقابت در بازار و تدوین استانداردهای تولید و عرضه محصولات بر افزایش رقابت در بازارهای ملی و بین المللی متمرکز شده است.