به گزارش خبرنگار مهر، بازار خودرو از اواسط سال ۱۳۹۶ با اختلال مواجه شده و قیمت خودرو در بازار آزاد نسبت به قیمت مصوب کارخانه به شدت افزایش یافته است. این افزایش قیمت خودرو به گونه ای بود که برخی خودروها در بازار آزاد دو برابر قیمت مصوب کارخانه به فروش می رسید. در نتیجه شکاف روزافزون قیمت خودروهای مصوب و رایگان، بسیاری از مردم انگیزه پیدا کردند نوسان و دارایی های سرمایه ای خود را حفظ کند خیل متقاضیان دریافت خودرو از کارخانه دست به دست هم دادند تا متقاضیان واقعی خودرو در شرایط سختی قرار گرفتند و برخی از آنها مجبور شدند برای تهیه خودروهای مورد نیاز خود به بازار آزاد روی بیاورند و خودروهایی را با قیمت های بالا خریداری کنند. همراه با اثر روانی افزایش قیمت، نارضایتی مردم از بازار خودرو افزایش یافت.
عمل اول – انجیر گرفتن بازار غیررسمی فروش خودروهای ملی
پس از افزایش اختلاف قیمت خودرو در کارخانه و بازار، دولت و شورای رقابت برای مدیریت بازار خودرو و تحویل تعداد محدودی خودرو به تعداد زیادی از متقاضیان، روش قرعه کشی را در دستور کار قرار دادند. به منظور حل مشکل عدم تناسب عرضه و تقاضا در بازار خودرو.
بر این اساس دو خودروساز بزرگ کشور در بازه های زمانی مختلف اقدام به ثبت نام بخت آزمایی خودرو به صورت جداگانه و اعمال محدودیت برای ثبت نام کنندگان کردند، اما در عمل نتوانستند تقاضای بازار برای سرمایه و در نتیجه برنده خودرو را مدیریت کنند. در عین حال می توانست ماشین خود را به عنوان جایگزین بفروشد و از رانت و سود ده ها میلیون تومبا استفاده کند.
در آن زمان به دلیل سودهایی که از این راه وجود داشت، خرید و فروش حواله به بازار غیررسمی تبدیل شد و افراد زیادی در آن نقش داشتند; اگر خوش بین بودیم، این بازار دو طرف داشت: افرادی که پول نقد داشتند اما نمی توانستند برای خرید خودرو ثبت نام کنند و گروه دیگری که ثبت نام کردند اما پول کافی برای تکمیل پرداخت نداشتند. اینجا بود که معاملات حواله خودرو در بازار آزاد رایج شد. بازاری که هم فروشنده محموله خودرو «ظاهراً» سود می برد و هم خریدار محموله خودرو به هدفش می رسد.
اما در دنیای واقعی شاهد حضور دلالان در این بازار غیررسمی هستیم. دلالان که به دلیل وضعیت نامناسب تولید و عرضه خودرو، بازار خودرو را سودآور می دیدند، از همه ابزارها برای کسب ثروت بیشتر استفاده می کردند و به برکت قرعه کشی ها، سود بیشتری در بازار خودرو به دست می آوردند.
رونق بازار غیررسمی با روش نوبتی
متعاقباً با حذف سامانه قرعه کشی خودرو در اسفند 1401 و راه اندازی سامانه نوبت دهی برای فروش خودرو، انتظار می رفت خرید و فروش با محموله خودروهای عرضه شده افزایش یابد، اما با وجود این، خرید و فروش توسط بازار فروش حواله مانند دوره قرعه کشی داغ است تحقیقات مهر نشان می دهد که خرید و فروش حواله نیز با قیمت های بالا و با قیمت مناسب انجام می شود. جستجو کنید به راحتی می توانید انواع محموله های خودرو را در اینترنت مشاهده کنید. در همین حال، وزارت سکوت و سازمان حمایت بارها اعلام کرده است. هستند خرید و فروش حواله و هزینه ثبت نام در سامانه یکپارچه غیرقانونی است.
نکته جالب دیگر در شرکت های حواله فروش کد ملی و گواهینامه است. به عنوان مثال زمانی که سامانه یکپارچه فروش خودروهای ملی فعال شد، در یکی از آگهی ها متنی با عنوان «فروش دو گواهینامه و کد ملی با وکالت و سفته هر کدام 40 میلیون توکن» یا در در آگهی دیگری با عنوان «فروش 3 کارت ملی مادر با سفته و سیم کارت هر کدام 39 میلیون توکن» نوشته شده بود. علاوه بر این، خام فروشی محموله های شخصی در آگهی های مربوط به محموله های خودرو به چشم می خورد.
اجاره برای مادران و صاحبان خودروهای دست دوم.
این در حالی است که مهمترین موضوع در واحد فروش حواله و در کد ملی مربوط به تعیین سهمیه فروش خودرو برای مادران دارای دو فرزند (که فرزند دوم آنها پس از تصویب قانون جمعیت جوانان در پاییز 1400 متولد شده است. ). و صاحبان خودروهای دست دوم طبق قانون، خودروسازان باید 50 درصد از ظرفیت فروش خود را به مادران و 20 درصد را به مالکان خودروهای فرسوده اختصاص دهند.
در دوره ای که قرعه کشی صورت می گرفت، متقاضیان عادی برای شرکت در طرح های فروش خودرو باید کل مبلغ خودروی مورد نظر را در حساب خود می داشتند و بانک مبلغ مورد نظر را مسدود می کرد. اما مادران و صاحبان خودروهای فرسوده از این قاعده مستثنی شدند که به محلی برای رانت های کلان و رونق تبدیل شد. کد ملی و به صورت حواله فروخته شد.
اکنون که فروش خودرو از طریق سامانه نوبت دهی انجام می شود، طبق دستورالعمل فروش خودرو (مصوب شورای رقابت)، این دو گروه برای ثبت نام در طرح های فروش خودرو نیازی به بلوکه بخشی از مبلغ خودرو در حساب خود ندارند. بنابراین، «مادرها» و «مالکین خودروهای دست دوم» عملاً رانتگیر هستند، زیرا میتوانند در طرحهای فروش خودروسازان شرکت کنند بدون اینکه لزوماً پولی در حساب آنها وجود داشته باشد.
بنابراین بازار غیررسمی بسیار بزرگی در این بخش ایجاد شده است که به دلیل عدم نظارت سیاستگذاران، به محلی برای خرید خودرو به قیمت کارخانه و به نمایندگی از این دو گروه و دلالان و دلالان بازار خودرو تبدیل شده است. آنها را با قیمت های دلخواه در بازار آزاد بفروشند.
اقدام دوم: ایجاد بازار سیاه برای واردات خودرو.
اما این تمام داستان نیست؛ با اضافه شدن خودروهای وارداتی به سامانه یکپارچه، فروش کد داخلی و حواله رونق بیشتری پیدا کرده است. به گونه ای که در اطلاعیه های فروش کد ملی ارقامی بین 200 تا 300 میلیون تومان ثبت شد. البته بررسی سایت های ثبت آگهی نشان می دهد که آگهی هایی با موضوع فروش کد ملی و … بلافاصله حذف می شوند اما در سایر قسمت های فضای مجازی این آگهی ها همچنان پابرجا هستند.
البته با توجه به قیمت بالای ذکر شده برای کد ملی بعید است که خریدار داشته باشند اما به هر حال بازار خودرو به بازار سرمایه تبدیل شده است و قطعا دلالانی در لایه های پایین بازار خودرو هستند که مایل هستند. برای خرید محموله ها و کد ملی به هر قیمتی، خودرو وارد کرده و در بازار آزاد به قیمت های گزاف بفروشد.
اجاره جانبازان
از سوی دیگر، اخیراً بر اساس مصوبه هیئت دولت، واردات خودروهای جانبازان با امتیازات ویژه ای برای این قشر همراه شده است. همانطور که اعلام شد، جانبازان می توانند خودرو را با 50 تا 70 درصد در سه سطح مختلف و از حداکثر ارزش 25000 یورو تا 35000 یورو وارد کنند. در عین حال سقف ارزی برای واردات خودرو برای شهروندان عادی 20 هزار یورو است.
ضمناً خودروهای این گروه را هم توسط خودشان و هم از طریق شرکت های معرفی شده از سوی وزارت وارد کنند. سکوت این احتمال وجود دارد که ممنوعیت ثبت نام خودروهای فرسوده تا پنج سال برای جانبازان لغو و واردات آنها بدون پرداخت سود بازرگانی انجام شود.
اگرچه حمایت از پیشکسوتان امری ضروری است، اما با توجه به وضعیت بازار خودرو کشور و تجربیات گذشته، اعطای چنین امتیازاتی صرفاً برای حمایت از دلالان در نظر گرفته می شود، زیرا با توجه به اعطای امتیازات منحصر به فرد در این بخش، دلالان سود هنگفتی خواهند داشت. با خرید امتیاز واردات برای جانبازان انجام شود.
اجاره فوتبالیست ها
در نمونه دیگری از گسترش اجاره خودرو می توان به اعطای مجوز واردات خودرو به فوتبالیست ها پس از جام جهانی اشاره کرد. بازیکنان فوتبال بلافاصله پس از کسب مجوز اقدام به واردات کردند و خودروهای وارداتی بلافاصله از گمرک ترخیص شدند.
اعطای مجوز برای واردات خودروی فوتبالیست ها به حدی غیرمنطقی بود که در آذرماه هیات عمومی دیوان عدالت اداری مصوبه هیات وزیران درباره واردات خودروهای خارجی توسط فوتبالیست ها را باطل کرد. دیوان عدالت اداری دلیل لغو این تصویب نامه را «ایجاد تبعیض ناعادلانه بین ورزشکاران» اعلام کرد.
واردات خودرو توسط وزارت کشور
همچنین چندی پیش وزارت کشور مجوز واردات و مجوز دو هزار خودرو با اولویت برق و هیبریدی را صادر کرد. اگرچه نیروی انتظامی و به طور کلی حوزه های مرتبط با پلیس باید دارای خودروهای باکیفیت باشند، اما اعطای مجوز واردات خودرو به یک نهاد خاص می تواند به عنوان لیزینگ تلقی شود زیرا هر دو خودروهای وارداتی قیمت پایین تری دارند و مشکلات کمتری دارند و دلیل اعطای مجوز واردات خودرو نیز می باشد. مجوز واردات که به دلایل دیگری به سایر مؤسسات اعطا می شود.
بازار بلاتکلیف
به گزارش مهر، اگرچه دلایل منطقی برای اعطای مجوز واردات خودرو برای موسسات یا اقشار خاص وجود دارد، اما با توجه به وضعیت آشفته بازار خودرو و اینکه واردات این گونه خودروها با سود تجاری کمتری همراه است، تخصیص تبادل سریعتر و آسان تر ارز، واردات آسان تر، تضمین ترخیص کالا از گمرک و استثنائات قوانین عمومی می تواند راه را برای توزیع گسترده سایر درآمدها هموار کند.
از سوی دیگر باید در نظر گرفت که در بهمن ماه سال گذشته وزارت سکوت 34000 نفر را ثبت نام کرده است که خودروهای وارداتی را ظرف 3 ماه تحویل داده اند. این افراد 500 میلیون تومبا به نام سازمان حمایت را نیز در حساب بانکی خود مسدود کردند، اما اکنون که نزدیک به یک سال از ثبت نام اولیه می گذرد، حدود 4 هزار نفر انصراف دادند و نزدیک به هزار نفر خودروی خود را دریافت کردند و ال بقیه. هنوز بلاتکلیف است
این تنها وضعیت کسانی است که سال گذشته به امید خرید خودروی وارداتی ثبت نام کرده اند و وضعیت تحویل خودرو به رجیستری است. سلام تازگی در خرید خودروهای وارداتی که از هفته گذشته آغاز شده، در هاله ای از بلاتکلیفی قرار دارد.