فارس ادامه داد: صادق آملی لاریجانی رئیس سیستم راحتی ارزیابی انبوه وی در نشست فعالان اقتصادی بخش خصوصی گفت: با وجود تحریم ها FATF و سوئیفت هیچ جلوه های ویژه ای ندارد، 42 قانون. FATF 40 مورد آن در کشور اجرا می شود.
وی همچنین به دو مورد حقوقی اشاره کرد. اولاً اینکه «شورای عالی نظارت بر مجمع تشخیص مصلحت نظام اگر اشکالی در مصوبات مجلس از نظر سیاستهای کلی یا مغایرت آنها تشخیص دهد، مراتب را به شورای نگهبان ابلاغ میکند» و ثانیاً توضیح دو بند. اصل 110 قانون اساسی.
وی با شروع از مفاد این اصل قانون و توضیح و تاکید آملی لاریجانی در این خصوص تاکید کرده است که «بند اول اصل 110 که وظایف و اختیارات مدیریت را بیان می کند، به مسئله تدوین اشاره دارد. و ابلاغ سیاست های کلی توسط رهبر انقلاب و در بند دوم نظارت بر اجرای آنها سایر وظایف و اختیارات رهبری در بندهای دیگر این اصل ذکر شده است.
به نظر می رسد اظهارات آملی لاریجانی حاکی از آن است که شورای عالی نظارت بر مجمع تشخیص هنوز تصمیم نهایی یا نزدیک به نهایی درباره FATF را نگرفته است. هر چند لحن ریاست شورا به رسمیت شناختن راحتی طرفین است و صریحاً آن را تأیید یا رد نکرده است، بلکه اصل قانون اساسی را تفسیر کرده است، اما در واقع سلسله مراتبی را ایجاد کرده است که باید به صورت رسمی و غیر رسمی تصویب شود. در مورد پذیرش FATF
اظهارات آملی فضا را در خصوص تصویب FATF در مجمع تشخیص با ابهاماتی روشن کرده است. ابهامی که به نحوی با اظهارات مسعود مزیکیان در ماه های اخیر، اظهارات معاون حقوقی رئیس جمهور و همچنین اظهارات برخی از اعضای مجمع در رابطه با تصویب FATF مغایرت دارد.
دولت پزشکی در رابطه با تصویب FATF در مجمع با چه موانعی مواجه است؟
علیرغم اظهارات مسعود مزیکیان رئیس دولت چهاردهم مبنی بر لزوم پیوستن ایران به FATF و اظهارات عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و امور دارایی دولت مبنی بر ارائه گزارشی از وضعیت موجود به پزشکان. اقدامات لازم برای عادی سازی پرونده ایران در FATF و اظهارات متعاقب آن غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص، اعلام کرد که «پزشکان آنها از FATF دفاع خواهند کرد و مجمع نیز آن را تصویب خواهد کرد و محمدصدر یکی دیگر از اعضای مجمع اظهار داشت: «فضای مجمع در مورد تصویب FATF نسبت به گذشته متفاوت شده است». اظهارات امولی لاریجانی در جریان است. بدیهی است که تصویب FATF با ابهام مواجه شده است.
تاکید رئیس مجلس مبنی بر اینکه حتی با تصویب FATF به دلیل ادامه تحریم ها دستاورد خاصی برای ایران حاصل نمی شود، نشان می دهد که دولت راه سختی برای متقاعد کردن مجمع برای بررسی مجدد این سوال در پیش دارد. و آن را تایید کند.
جدای از این موضوع، دخالت پزشکان در مواردی مانند لایحه حجاب و عفاف و بحث رفع فیلتر، بدون شک توانایی دولت را برای عمل در چند جهت تحت الشعاع قرار می دهد. جبهه هایی که مخالف دولت و وعده ها و مطالباتش هستند عموما یکی هستند یعنی کسانی که بر ابلاغ حجاب و قانون عفاف پافشاری می کنند و با رفع فیلترها مخالف هستند، صددرصد هم با موضوع FATF مخالف هستند. مخالفانی که از مجلس تا مجلس، از خیابان تا نهادهای تصمیم گیر، سرسختانه در برابر دولت مقاومت می کنند.
بهانه های مخالفان FATF
سابقه مخالفت با الحاق ایران به FATF از ابتدا به دلایل متعددی شکل گرفت که مهمترین آن کمک ایران به گروه های مقاومت بود. از اظهارات عجیب و غریب قدیمی محمود نبویان مبنی بر اینکه با پذیرش این سازش باید افرادی مانند سردار سلیمانی را تحویل دهیم تا همان مقاله چند هفته اخیر کیهان که «ما در وسط جنگ هستیم و پیوستن به FATF به ما کمک مالی می کند. حزب الله و گروه های مقاومت را که غربی ها تروریست می خوانند می بندد» تکرار ادعایی مبنی بر تصویب این موضوع در مجمع تشخیص است.
در سوی دیگر ماجرا، برخی از نمایندگان مجلس اعلام کرده اند که در رابطه با الحاق ایران به FATF، این لایحه یا پیشنهاد باید مجدد در مجلس بررسی شود. علیرضا سلیمی سخنگوی کمیسیون مجلس چندی پیش اعلام کرد که «با توجه به اینکه زمان بررسی لوایحی مانند پالرمو و CFT (CFT) به پایان رسیده است، باید این لوایح به مجلس ارسال و در مجلس بررسی شود. زمینه سیاسی ایده نتیجه رای گیری از ابتدای مجلس دوازدهم مشخص بوده است.
اگرچه برخی از اعضای مجمع در میان اختلافات تصویب و رد FATF قطعاً اجازه نمی دهند که زمام تصمیم گیری از آنها گرفته شود و به مجلس تحویل داده شود، اما به نظر می رسد در هر دو مورد این موضوع به نظر می رسد. FATF که بلاتکلیف و معلق مانده است.
در مقابل این ادعاها، کسانی هستند که می گویند کمک های مالی ایران به مقاومت مانع از پیوستن این کشور به FATF نمی شود. نهاد تصمیمگیر مجلس اذعان دارد که علیرغم شنیدههای گهگاهی مبنی بر احتمال تغییر عقیده، اظهارات اخیر رئیسجمهور نشان میدهد که FATF همچنان در گرداگرد مجلس است و دولت پزشکی در این زمینه با همان موانعی مواجه است که دولت روحانی با آن مواجه است. مواجه شد مگر اینکه دستی از غیب بیاید و کاری کند که مجلس را تغییر دهد.