میزان: رئیس قوه قضائیه گفت: بسیاری از ایرانیان خارج از کشور تمایل به بازگشت دارند، اما اعتماد ندارند؛ خب باید سازوکارهایی برای ایجاد این اعتماد متقابل در طرفین تاریخ ایجاد شود.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی آژه ای در نشست دبیران کارگروه های تخصصی شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور و مسئولان ذیربط وزارت امور خارجه با بیان اینکه بر اساس اسلام میهن پرستی جزء ایمان شمرده می شود و می گوید: همه ایرانیان اعم از ایرانیان در داخل و خارج تحت حمایت قانون هستند و قوانین جمهوری اسلامی ایران شامل حال همه ایرانیان (به استثنای قوانین خاص) است. ). مواردی که در آن مقررات مربوطه در خود قانون صادر شده است) ؛ هر ایرانی میهن پرستانه و مطیع قانون مورد احترام است. البته ، هر ایرانی که بیشتر به این قانون متعهد است ، به طور طبیعی از حمایت بیشتر قانون سود می برد.
وی با اشاره به فرصت هایی که ایرانیان خارج از کشور می توانند ایجاد کنند، گفت: هم ایرانیان مقیم خارج و هم کسانی که به خارج از کشور سفر می کنند هم فرصت دارند و هم آسیب. یکی از وظایف ویژه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور باید شناسایی و کمی سازی این فرصت ها و آسیب ها باشد. متأسفانه همانطور که در این جلسه تاکید کردید، اقدامات، اقدامات و برنامه های ما بیشتر بر آسیب های ایرانیان خارج از کشور متمرکز بوده است تا فرصت هایی که می توانند ایجاد کنند. با این حال ، آسیب این گروه در مقایسه با فرصت های آن محدود است. قطعاً نیاز به استفاده از توانمندی، تجربه و سرمایه ایرانیان خارج از کشور وجود دارد و نباید این فرصت را از دست داد.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: حتی پراکندگی ایرانیان خارج از کشور در مناطق مختلف فرصت هایی را برای کشور و نظام فراهم می کند. اما با توجه به این پراکندگی ها، ممکن است محدودیت ها و مشکلاتی برای وزارت امور خارجه و نهادهای مسئول در اداره امور ایرانیان خارج از کشور ایجاد شود.
وی در ادامه به نمونه هایی از ایرانیانی اشاره کرد که به دلیل جنایتی که مرتکب شده اند در کشور به زندان و حتی اشد مجازات محکوم شده اند اما پس از تحمل مجازات نه تنها کشور را ترک نکرده اند بلکه در ایران اسلامی و فرزندانشان ساکن شده اند. . و اطرافیان آنها نیز تشویق به بازگشت به کشور شده اند. فرزندان و اعضای خانواده ای که گاه در خارج از ایران به دنیا می آمدند، اما با تشویق و ترغیب والدین خود به ایران بازگشتند. وی در همین راستا بر لزوم ترویج و تبیین این موارد برای همگان تاکید کرد و این تبیین و ترویج را از وظایف شورای عالی ایرانیان خارج از کشور و کارگروه های آن دانست.
محسنی آژه ای تصریح کرد: باید جایگاه و مجموعه اختیارات قوی برای شورای عالی ایرانیان خارج از کشور در نظر گرفته شود و برای تقویت این شورا نه از نظر اضافه شدن اعضا بلکه از نظر اثربخشی مصوبات تلاش شود. قطعاً جزئیات بسیاری از پرونده ها و مسائل مربوط به ایرانیان خارج از کشور را نمی توان در «لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور» گنجاند. همان مشکل دوتابعیتی که خود شما در این جلسه نظر دادید و بر حل آن تاکید کردید، مثلاً یک استاد و کارشناس در یک حوزه علمی که تابعیت مضاعف است; ممکن است قانون فعلی آن فرد را از کار گروهی یا هیأت علمی دانشگاه منع کرده باشد، اما شورای عالی ایرانیان خارج از کشور در صورت داشتن اختیارات با سازوکارهای تعبیه شده می تواند علیه این کارشناس در الف نظر و تصمیم گیری کند. مورد. -مورد به مورد. یا شاید فردی نمی خواهد تابعیت و اقامت خود را در یک کشور خارجی از دست بدهد، اما حاضر است به کشور سفر کند و تجربه و سرمایه خود را در ایران صرف کند، در چنین مواردی شورای عالی ایرانیان خارج از کشور می تواند در مورد پرونده تصمیم گیری کند. بر حسب مورد؛ لیکن شورای عالی فوق الذکر باید بر اساس اقتضائات روز اختیارات و تصمیم گیری در برخی از امور و جزئیات و شعب را داشته باشد.
وی در ادامه به تشریح و تشریح برخی از موانع بازگشت ایرانیان به وطن پرداخت و در این زمینه به مقوله «بی اعتمادی متقابل» اشاره کرد و گفت: در مقوله بازگشت ایرانیان به وطن، موانعی که باعث بی اعتمادی هر دو طرف می شود. اینجا نقش ایرانیان خارج از کشور و اطرافیانشان بسیار پررنگ است. مثلا ممکن است یک کارشناس در دوران حساسی مثل جنگ کشور را ترک کرده باشد و حتی فرار کرده باشد، حالا بخواهد برگردد و سرمایه یا تخصصش را به مردمش عرضه کند، اینجا شاید اعتماد مسئول و درون گروهی به او باشد. . . عدم؛ از سوی دیگر، بسیاری از ایرانیان خارج از کشور تمایل به بازگشت دارند، اما اعتماد ندارند. خوب، باید سازوکارهایی برای ایجاد این اعتماد متقابل در طرفین داستان ایجاد شود. برای مثال شاید بتوان برخی از مسائل حقوقی و قضایی ایرانیان خارج از کشور را به گونه ای حل کرد که نیازی به رفتن به کشور نداشته باشند و در نتیجه برای بازگشت به وطن در آنها اعتماد ایجاد شود.
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: قطعاً فردی که به خارج از کشور می رود و در آنجا مستقر می شود، نوع روابط و رفتارش با افرادی که در داخل کشور زندگی می کنند متفاوت است، این مقوله ای است که باید به آن توجه شود.
وی تصریح کرد: بسیاری از مصادیق و مواردی که می تواند در بین ایرانیان خارج از کشور برای بازگشت به وطن خود اطمینان ایجاد کند، نیازمند اطلاع رسانی و فرهنگ سازی است و البته مهمتر از این دو مقوله، نوع عملکرد نهادهای مسئول در این زمینه است. بین من به عنوان رئیس قوه قضائیه که ضمانت بازگشت ایرانیان خارج از کشور را به صورت شفاهی و زبانی می دهم یا با عمل خود به آنها اطلاع می دهم که بازگشت آنها به ایران مشکلی برایشان ایجاد نمی کند، تفاوت زیادی دارد.
وی تصریح کرد: یکی از وظایف ویژه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور باید شناسایی و آمارگیری این موارد و مصادیق باشد که در دو طرف ماجرا (اعم از ایرانیان خارج از کشور مانند مراجع ملی) اعتماد ایجاد و از بین برود. باید موانعی که مانع ایجاد اعتماد بین طرفین می شود از بین رفت و در این زمینه شورای عالی باید نقش مهمی ایفا کند. گاهی لازم است این اعتماد رودررو ایجاد کرد. لازم به ذکر است که اگر اعتمادسازی نشود، ممکن است مسائل مربوط به بازگشت ایرانیان خارج از کشور با ده ها قانون و مقررات حل و فصل نشود.
محسنی آژه ای از مقوله برخورد با ایرانیان خارج از کشور برای تشویق آنها به بازگشت پرهیز کرد و در این خصوص گفت: باید با ایرانیانی که از خارج برگشته اند و حتی گردشگران در مکان های صعب العبور مانند فرودگاه، کنسولگری و سفارتخانه هایمان با حداکثر توجه برخورد کنیم. با ادب و کرامت، بیایید با آن روبرو شویم تا آثار تبلیغات سوء بیگانگان علیه کشورمان را خنثی کنیم. اگر با ایرانیان بازگشته از خارج و گردشگران در این گلوگاه ها با احترام برخورد نکنیم، ممکن است تلقین های دروغین و دروغین خارجی ها علیه کشورمان مطابق واقعیت در ذهن آنها تداعی شود.