بازار؛ گروه استان ها: خلاصه اینکه بودجه ای که از عوارض و قیمت خدمات شهری به دست می آید پاسخگوی کارهای عمرانی شهرداری ها نخواهد بود. یکی از روش های تامین مالی سرمایه گذاری است، اما به طور معمول بخش خصوصی به دنبال سود است و اندازه گیری می کند که در کدام شهر یا کشور می تواند بدون مشکل سرمایه گذاری کند و به سود مطلوب برسد. شهر گرگان در سال های اخیر پروژه های زیادی در دست اجرا دارد و علیرغم شعارهای مدیریت شهری مرکز استان نتوانسته است سرمایه گذار را جذب کند. سید محمد مرتضوی رئیس انجمن صنفی سازندگان مسکن و ساختمان گلستان در میزگرد «روش های نوین تأمین مالی در توسعه شهرها» و در گفت و گو با خبرنگار بازار با اشاره به استقبال برخی نهادها از طرح های سرمایه گذاری می گوید: و تا زمانی که این افراد در مسیر تعامل قرار نگیرند، سرمایه گذار نمی تواند بی خیال باشد و به نتیجه موفقی دست یابد.
* نقش سایر دستگاه ها در پروژه های سرمایه گذاری چیست؟
مشکلات و آسیب های موجود در پروژه های سرمایه گذاری مشترک با شهرداری تنها مربوط به این نهاد نیست، در سایر نهادها نیز موانعی وجود دارد که مانع از موفقیت پروژه می شود.
در شهر تبریز نیز مقامات اجرایی و شهرداری امضا و متعهد به رعایت تفاهم نامه ها شدند. این تعهد و تمایل به اجرای واقعی اقدامات ذکر شده در پیمان است.
مواردی بوده که ساختمان تکمیل شده و در شرف بهره برداری است، اما با وجود اینکه سازنده به تعهدات خود در قبال دو شرکت برق و گاز عمل کرده، در اخذ آبونمان با مشکل مواجه شده و در چنین شرایطی عملیات ساخت به تعویق می افتد. . این مصداق عدم همکاری نهادهاست اما با امضای قرارداد سرمایه گذار با این چالش ها مواجه نخواهد شد.
سرمایه گذار هر چقدر هم مغرض باشد، طفره رفتن های مختلف و عدم تعهد دیگران به وظایفشان، صبر او را لبریز می کند.
* چه عواملی باعث ناامیدی سرمایه گذاران می شود؟
طبق قاعده؛ سرمایه گذار و فعال اقتصادی به دنبال تامین منافع و سودآوری است. پروژه های سرمایه گذاری پس از گذشت چند سال و زمانی که به نقطه بهره برداری می رسند با چالش های زیادی مواجه می شوند و همین امر باعث دلزدگی سرمایه گذار و خروج از شهر و حتی کشور می شود.
سرمایه گذار هر چقدر هم که تعصب داشته باشد، طفره رفتن های مختلف و عدم تعهد دیگران به وظایف خود، صبر آنها را کم می کند. مدیران شهری علاقه خود را برای جذب سرمایه گذار اعلام کرده اند اما ملاک این است که این علاقه به نتیجه موفقیت آمیز و در نهایت موجب رضایت مردم شود.
با وجود اراده سرمایه گذار، حمایت از سرمایه گذاری از سوی نهادهای نظارتی پذیرفته نمی شود که این امر اراده این گروه را برای اجرای پروژه های آتی تضعیف می کند.
* چالش اصلی سرمایه گذاران چیست؟
برخی از روسای دستگاه های اجرایی استراتژی و برنامه مشخصی برای طرح های سرمایه گذاری ندارند، پس چه توقعی وجود دارد که سرمایه گذار همه مشکلات را به یکباره حل کند؟ در شرایطی که توقف یک پروژه باعث نارضایتی گسترده اجتماعی شده است، هیچ اقدامی برای پیشبرد آن انجام نمی شود.
سرمایه گذار باید در همه زمینه ها مورد حمایت قرار گیرد تا زمانی که ذهن مدیران شهری و استانی برای تعامل و حمایت واقعی از سرمایه گذار در واقعیت و نه شعاری آماده نشود، قطعا اتفاق مثبتی نخواهد افتاد و تنها بر اساس آمار و ارقام خواهد بود. .
گاهی قوانین و مقرراتی وجود دارد، اما اجرا نمی شود. مثلا؛ در حوزه سرمایه گذاری نهضت ملی مسکن، سازمان زمین و مسکن پیشنهاد خود را برای ضوابط سرمایه گذاری ارائه کرده است، اما این آیین نامه در استان ما اجرایی نشده است. برای اینکه دستورالعملهای جدید به سرنوشت دستورالعملهای سرمایهگذاری قدیمی دچار نشوند، همه باید برای ایجاد اراده برای اجرای آن گرد هم آیند.
مدیران در سطح استانی و کشوری باید حرف کارشناسان را بشنوند و اجرا کنند
* آمار سرمایه گذاری تا چه حد قابل قبول است؟
وزیر راه و شهرسازی تاکید می کند که دو میلیون واحد نهضت ملی در حال ساخت است، در حالی که به صراحت می توان گفت چنین چیزی وجود ندارد، بنابراین به جای ارائه این آمارها باید مدل های مالی اصلاح شود.
بهتر است به جای آمار و ارقام و بالا بردن سطح توقعات اجتماعی نسبت به آنچه برای مردم دست نیافتنی نیست، تغییرات الگوها توسط کارشناسان ارائه شود و مدیران در سطح استانی و کشوری به سخنان کارشناسان گوش فرا دهند و اجرا کنند. آی تی.
با توجه به توانمندی های موجود سرمایه گذاران، مردمی و نیروهای فنی آنچه امروز در سطح استانی و کشوری شاهد آن هستیم از نظر کمی و کیفی دستاورد محسوب نمی شود.
* نظر شما در مورد آسمان خراش های گرگان چیست؟
ارتفاع یکی از مواردی است که در شهر گرگان جای خالی داشت. صرفه اقتصادی حرف اول را در ساخت آسمان خراش ها می زند و نمی توان انتظار داشت این اتفاق در همه مناطق شهری بیفتد.