همه چیز خسته کننده است. دیگه هیچ چیز مثل قبل نیست دلخوشی چند کیلو وزن دارد؟ اگر این جملات قلب شماست، شاید از زندگی خسته شده اید.
شاید اصطلاح سرخوشی را شنیده باشید. سرخوشی یک ذهنیت یا حالت روحی بسیار شاد است. دیسفوری دقیقا برعکس است. اگر هر روز در حال بدی هستید یا حال شما بد است، ممکن است دیسفوری داشته باشید. مراقب باشید اجازه ندهید این روح وارد زندگی شما شود.
دیسفوریا می تواند یکی از علائم افسردگی باشد، اما با استفاده از برخی تکنیک ها می توان از ادامه آن و افسردگی جلوگیری کرد. در این مقاله How To، قصد داریم بیشتر در مورد چگونگی احساس بی حوصلگی از زندگی و نحوه برخورد با آن صحبت کنیم.
دیسفوری چیست؟
دیسفوریا احساس ناراحتی، پریشانی یا عدم ارتباط با بخشی از خود است. دیسفوریا نوعی اختلال یا بیماری روانی محسوب نمی شود، اما می تواند نشانه برخی از مشکلات روانی مانند اضطراب یا افسردگی باشد. این اصطلاح عموماً برای اشاره به سردرگمی یا نارضایتی جنسیتی از جنسیت تعیین شده در هنگام تولد استفاده می شود.
برخی از اشکال دیسفوری عبارتند از:
- نارسایی حساسیت به طرد: احساس ناراحتی از ناامید شدن یا برآورده نکردن انتظارات دیگران. این وضعیت با اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD) همراه است.
- دیسفوری پس از مقاربت: گفته می شود که احساس غم و اندوه یا عصبانیت پس از رابطه جنسی در روابط عاشقانه و متعهد رخ می دهد. این مشکل چندان رایج نیست و دلیل علمی آن هنوز روشن نشده است.
- دیسفوری قبل از قاعدگی: به آن سندرم پیش از قاعدگی مزمن (PMS) می گویند.
- نارسایی تاخیری: نوعی افسردگی مزمن مقاوم به درمان که با مصرف طولانی مدت داروهای ضد افسردگی همراه است.
دیسفوری به طور قابل توجهی کیفیت زندگی را کاهش می دهد و خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد.
علائم رایج دیسفوری
یک مطالعه در سال 2020 نشان داد که دیسفوریا به برخی از علائم افسردگی اشاره دارد که هنوز معیارهای تشخیصی بالینی افسردگی را برآورده نکرده اند. به طور کلی، دیسفوری علائم زیر را ایجاد می کند:
- نارضایتی عمومی از زندگی.
- احساس غمگینی، نگرانی یا رضایت کمی از زندگی.
- احساس ناراحتی یا ناراحتی
- بی علاقگی به فعالیت های مختلف
- احساس بی تفاوتی یا خستگی ذهنی.
- بیش از حد گریه کردن
- تغییر در اشتها یا خواب.
به گفته محققان، کسانی که از دیسفوری یا اختلال افسردگی اساسی رنج می برند، خاطرات شاد را با سختی بیشتر و وضوح کمتر و خاطرات بد و منفی را سریعتر از افراد عادی به یاد می آورند. تمرکز آنها بسیار شکننده است و به طور منظم از کار یا موضوع مورد نظر منحرف می شوند.
چه چیزی باعث دیسفوری می شود؟
تا به حال، تحقیقات کمی در مورد دیسفوریا انجام شده است و هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث آن می شود. همانطور که گفتیم این حالت روانی تشخیص بالینی ندارد اما مانند افسردگی عواملی وجود دارد که می تواند منجر به نارسایی شود. به عنوان مثال:
- عوامل استرس زای محیطی مانند از دست دادن عزیزان، استرس کاری یا اختلافات خانوادگی.
- ناسازگاری هویت جنسی با جنسیت تعیین شده در بدو تولد
- مشکلات سلامتی مانند تیروئید، کمبودهای تغذیه ای یا بیماری های مزمن
- استفاده یا سوء مصرف مواد، مانند وابستگی به الکل، مواد مخدر و تنباکو.
- تغییرات هورمونی در شرایطی مانند اختلال خلقی قبل از قاعدگی (PMDD)
- استفاده طولانی مدت از برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی.
- داشتن چندین بیماری به طور همزمان، مانند اختلال دوقطبی، اضطراب یا اختلالات شخصیت.
چگونه با بی حوصلگی در زندگی کنار بیاییم؟
بی تفاوتی نسبت به زندگی ممکن است در مدت کوتاهی برای هرکسی اتفاق بیفتد و سپس به پایان برسد. نارسایی لزوما هویت یا کل زندگی شما را شکل نمی دهد.
برای مقابله با احساس کسالت و بی تفاوتی نسبت به زندگی، راه های زیر را امتحان کنید:
- شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT): چندین روش درمانی می تواند در بهبود علائم دیسفوری موثر باشد. اما MBCT احتمالاً بهترین راه برای کنترل سرگردانی ذهن و الگوهای افکار منفی مرتبط با نارسایی است.
- تمرینات مبتنی بر ذهن آگاهی: تکنیک هایی مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفس آگاهانه فواید جسمی و روحی بی شماری دارند. این تکنیک ها به ویژه در افرادی که از افسردگی، اضطراب و نارسایی رنج می برند مؤثر است.
- شبیه سازی مثبت عرضی: تحقیقات نشان داده است که شبیه سازی مثبت مقطعی در درمان علائم دیسفوری و افسردگی موثر است. در این تکنیک باید رویدادهای آینده را با نگرش مثبت و جزئیات حسی فراوان تصور کرد. پس باید فکر کنید که احتمال این اتفاق زیاد است تا احساس رضایت بیشتری به دست آورید.
- سرخوشی را تمرین کنید: اگر مشکلات شما را به قدردانی از لحظات شاد زندگی سوق می دهند، شاید بی حوصلگی از زندگی شما را نیز خوشحال کند. برای مثال، سرخوشی جنسیتی به معنای لذت بردن از شیوه بیان جنسیت خود به روش منحصر به فرد خود است. احساس بی حوصلگی از زندگی منجر به تجربیات سختی می شود، اما می تواند وسیله ای برای خوشبختی نیز باشد.
- مهارت های زندگی سالم را بیاموزید: استراتژیها و مهارتهای زندگی سالم میتواند به شما در مقابله بهتر با نارسایی کمک کند. این مهارت ها شامل مدیریت احساسات ناراحت کننده، ایجاد روال زندگی سالم، تکنیک های تنظیم هیجان، تفکر متعادل، مراقبت از خود، ورزش و تغذیه مناسب و خواب کافی و منظم است.
از آنجایی که افسردگی و نارسایی بسیار شبیه به هم هستند، میتوانید درمانهای افسردگی را نیز برای بهبود علائم کسالت در زندگی امتحان کنید. اگر اختلال بدشکلی (نفرت از خود) یا نارضایتی از هویت جنسیتی دارید، از تکنیک های مخصوص به آن شرایط استفاده کنید.
در تمام این مراحل میتوانید روی کمک یک مشاور یا روانشناس حرفهای حساب کنید تا با شرایط راحتتر کنار بیایید.
آیا زندگی شما را خسته می کند؟
آیا برای شما اتفاق افتاده است که در مقطعی از زندگی همه چیز برای شما معنی پیدا نمی کند؟ یا شاید شما در حال حاضر آن احساسات را تجربه می کنید؟ به نظر شما چه عواملی باعث ایجاد این احساسات و وضعیت زندگی شده است؟ آیا به حل این مشکل فکر کرده اید؟ نظرات خود را با ما و سایر خوانندگان راهنما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول در مورد دیسفوریا
1- دیسفوری چیست؟
یک حالت هیجانی شدید که می تواند نشانه ای از مشکلات سلامت روان باشد. برخی از علائم رایج دیسفوری عبارتند از: احساس غم، نارضایتی و عدم آرامش روانی، اضطراب، مشکل در تمرکز، عدم علاقه به انجام کارهای معمول، تغییر اشتها یا الگوی خواب، احساس شکست و خستگی روانی.
2- دیسفوری چقدر طول می کشد؟
کسالت زندگی می تواند برای مدت کوتاه یا طولانی ادامه یابد. طول مدت علائم نارسایی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما در هر صورت توصیه می شود به دنبال کمک حرفه ای باشید.
3- آیا کسالت و بی تفاوتی نسبت به زندگی خطرناک است؟
اگر علائم دیسفوری بیش از دو هفته طول بکشد، حتما به دنبال کمک متخصص باشید. ابتدا با پزشک عمومی خود مشورت کنید. این علائم ممکن است نتیجه داروها یا شرایط پزشکی باشد. اگر مشکل حل نشد با یک روانشناس تماس بگیرید. دیسفوری ممکن است به یک مشکل سلامت روان مرتبط باشد.
4- چگونه با کسالت در زندگی مقابله کنیم؟
تغییرات سبک زندگی، پیروی از مهارتهای زندگی سالم، تمرینهای تمرکز حواس و درمانهای شناختی میتواند نارسایی را بهبود بخشد.
5- آیا دیسمورفی همان دیسفوری است؟
دیسمورفیا و دیسفوریا شبیه هم هستند اما مفاهیم متفاوتی دارند. دیسمورفیا به اختلال تنفر از خود یا بدشکلی بدن اشاره دارد، در حالی که دیسفوریا به نارضایتی عمومی از زندگی اشاره دارد. البته، هر دو وضعیت می تواند نشانه ای از مشکلات سلامت روان باشد.
منابع: Healthline، verywellmind، verywellhealth
دلیل بسیاری از خیانت ها یا طلاق های زناشویی این است که نمی دانیم چگونه با شریک یا همسرمان ارتباط برقرار کنیم.
به این مجموعه صوتی گوش دهید و تاثیر آن را در زندگی مشترک خود احساس کنید.