مهسا نظری; بازار: ایلام به دلیل موقعیت جغرافیایی و همجواری با کشور عراق از موقعیت ممتازی در صنعت حمل و نقل کشور برخوردار است اما تاکنون به دلیل نبود زیرساخت های ریلی نقش چندانی در این زمینه نداشته است.
استان ایلام به دلیل داشتن جاذبه های گردشگری متعدد، همجواری با کشور عراق و آب و هوای مساعد پذیرای هزاران گردشگر از سراسر جهان است، اما هر ساله با فرارسیدن عید نوروز یا تعطیلات تابستانی نگرانی هایی برای سفر به این استان ایجاد می شود. استان افزایش خواهد یافت زیرا نبود زیرساخت های کافی در حوزه ریلی و عدم اتصال ایلام به شبکه سراسری راه آهن شهروندانی را که قصد سفر به استان ایلام را دارند با مشکل مواجه کرده است.
این مشکل برای خود مردم استان هم وجود دارد، یعنی برای رفتن به استان های دیگر، مردم استان ایلام باید با زحمت زیاد اثاثیه خود را جمع کنند و ابتدا به کرمانشاه یا تهران سفر کنند و اگر بخواهند سفر کنند. با قطار از آنجا اقدام کنید.
لازم به ذکر است که استان افسرده و مرزی ایلام از معدود استان هایی است که علیرغم اینکه به دلیل مرز بین المللی مهران و صادرات و واردات کالاها و اینکه سالانه بیش از میلیون ها نفر از این کشور برای سفر به عراق از مرز عبور می کنند، نیاز به ایجاد خطوط ریلی در این استان به شدت احساس می شود.
کوهستانی و صعب العبور بودن جاده های ایلام، هزینه بالای ساخت راه های اصلی، عدم افزایش پروازهای فرودگاهی و افزایش خطر تصادفات در این مناطق به ویژه همزمان با فصل سرد سال و بارندگی ها. در این استان خواه ناخواه مردم را به فکر استفاده از شبکه راه آهن سراسری می اندازد.
در واقع اتصال ایلام به شبکه سراسری راه آهن به دلیل وجود مرز مشترک 430 کیلومتری با کشور عراق و همسایگی این استان با استان های واسط، میسان و دیاله و اینکه مرکز تردد زائران محسوب می شود. و صادرات محصولات ایرانی از کشور همسایه از توجیه اقتصادی و فنی بسیار بالایی برخوردار است.
نیاز شدید به خطوط ریلی در استان ایلام
از سوی دیگر کوهستانی بودن و صعب العبور بودن جاده های ایلام، هزینه های بالای ایجاد راه های اصلی، عدم افزایش پروازهای فرودگاهی و افزایش خطر تصادفات در این مناطق به ویژه همزمان با فصل سرد سال و … در این استان خواه ناخواه بارندگی می کند و مردم را به استفاده از شبکه سراسری راه آهن راهنمایی می کند.
متأسفانه سال ها از وعده های متعدد مسئولان در این زمینه می گذرد و ساکنان ایلام همچنان منتظر به صدا درآمدن سوت قطار در استان خود هستند.
همانطور که می دانیم قطارها وسایل حمل و نقل مفیدی هستند که بی شک انتخاب بسیاری از مسافران و البته شهروندان استان ایلام می باشد. در همین راستا مطالبه مردم استان ایلام در خصوص احداث راه آهن بارها در دولت های مختلف مطرح شده و با وجود گذشت چندین سال هنوز به ثمر نرسیده است.
البته در پایان سال 1389 به منظور پاسخگویی به مطالبات اهالی استان و همچنین تسهیل در رفت و آمد بازدیدکنندگان، ترویج صادرات کالا، پوشش کمبود ناوگان حمل و نقل عمومی، کاهش هزینه حمل و نقل و حمل و نقل، امنیت در حمل و نقل، سفر ایمن و آسان و راحت و همچنین جابجایی مسافر و کالا و… با حضور عملیات اجرایی پروژه راه آهن دهلران و اسلام آباد غرب به ایلام توسط مسئولان وقت آغاز شد.
وعده های عمل نشده
راهاندازی راهآهن طرحی بود که اجرای آن کاهش هزینهها، سرعت بالا در مسیرهای طولانی، کاهش تصادفات رانندگی، رونق صنعت گردشگری، افزایش صادرات، درآمدزایی، توسعه اقتصادی و همچنین محرومیت زدایی را به دنبال داشت. متأسفانه در استان علیرغم این وعده مهم، سال هاست که مسئولان زیادی درگیر این امر هستند و مردم ایلام همچنان منتظر به صدا درآمدن سوت قطار در استان خود هستند.
یکی از بخشهای مهم و اساسی اقتصاد هر کشور، صنعت حمل و نقل ریلی است، صنعتی که به تنهایی می تواند هر منطقه ای را در مدار توسعه قرار دهد، بدون شک با در نظر گرفتن این اصل، روند توسعه اقتصادی از طریق انجام مبادلات تجاری مبادلات، توسعه اجتماعی در مناطق بهره مند برخاسته از این صنعت است، لذا مسئولان مربوطه باید به وعده های خود به جامعه عمل کرده و گامی اساسی در راستای اجرای این پروژه مهم در استان بردارند.