گل مظفری پور: در مصاحبه با “میزانوی درباره نامشخص بودن سالروز ولادت حضرت معصومه (س) معتقد است: در منابع تاریخی از سیره حضرت معصومه اعم از تاریخ ولادت و وفات آن حضرت اطلاعات چندانی در دست نیست.
تاریخ تخمینی تولد
کشیش عراقی افزود: اگرچه تاریخ دقیق ولادت آن بانوی بزرگوار به طور دقیق مشخص نیست، اما تاریخ تقریبی که در گذشته استخراج شده، روز اول ذی القعده سال 1733 است و این تاریخ تولد استخراج شده است. قبل از انقلاب اسلامی توسط نخبگان فرهنگی و به درخواست تولیل”
انصاری در ادامه گفت: این تاریخ ولادت بر اساس تخمین سنی حضرت معصومه (س) استخراج شده است که در سنین جوانی بر اثر مصائب معنوی که در ساوه بر اثر حمله نیروها پیش آمده در شهر قم از دنیا رفتند. عباسیان در برابر کاروان آن بانو که باعث مرگ او شد.
وی با بیان اینکه برای همه تاریخ نگاران روشن است که تاریخ تولد بسیاری از سالمندان به دلایل مختلف از جمله کمبود امکانات مدرن به طور دقیق ثبت نشده است، تصریح کرد: این موضوع در مورد تاریخ تولد بسیاری از افراد مسن ثبت نشده است. وی بیان کرد: تاریخ تولد و فوت بسیاری از مشاهیر تقریبی است و گاهی بر اساس همین تشخیص تقریبی و بر اساس حدس و گمان از آنها تقدیر می شود.
این عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران تاکید کرد: از سوی دیگر مسیر تحقیقاتی برای تعیین تاریخ دقیق تولد بسیاری از سالمندان بسته نیست، زیرا تفاوت تاریخ فوت و تولد بسیاری از سالمندان است. امری طبیعی حتی در تاریخ معاصر.»
دلایل اطلاعات نامشخص
انصاری افزود: یکی از دلایل بلاتکلیفی این موضوع فضای سیاسی و خفقان حاکمان بود که اجازه نمی دادند مردم با خاندان پیامبر ارتباط برقرار کنند و از اخبار خود مطلع شوند.
وی حبس و حصر اکثریت ائمه علیهم السلام را دلیل روشن این مشکل دانست و یادآور شد: حاکمان مستبد نگذاشتند درب خانه اهل بیت علیهم السلام به روی مردم باز شود. در جبهه اهل بیت علیهم السلام با جعل شخصیت و برجسته ساختن وابستگان خود برای ایجاد فتوا به نفع خود و حمایت فکری از حکومت خود اقدام کردند و اهل بیت علیهم السلام و سادات و یارانشان را گمنام کردند. و در حصر نظامی و فکری به رسمیت شناخته نشدن در جامعه توطئه هایی بودند که برخاسته از جو و فضای سیاسی تاریخ بودند.
سانسور در تاریخ نگاری اهل بیت(ع)
خادم عتاب از عراق با اشاره به اینکه سانسور در تاریخ نگاری اهل بیت(ع) یکی از آسیب های مهم این حوزه است که باید در مورد آن تأمل کرد، تصریح کرد: در مورد تاریخ نگاری قلم متعلق به دستان قدرت است. و سياست و مزدوران حكومت و مستبد نيز ضبط وقايع مربوط به اهل بيت (عليهم السلام) اعم از فضائل و ساير وقايع را اساساً براي جلوگيري از شناساندن آنها به نسل ها سانسور كرده اند. بنابراین وقایع مربوط به تاریخ دقیق ولادت، شهادت و وفات بزرگان اهل بیت (علیهم السلام) و وابستگان آنان ثبت نشده است.
انصاری با بیان اینکه نداشتن تاریخ و نگارش دقیق دلیل ولادت نیست، تصریح کرد: از بین رفتن آثار مربوط به اهل بیت(ع) و از بین رفتن آنها به دلیل تعصبات فرقه ای و یا به دلیل نبود لا امنیت. و پنهان ماندن این آثار در محیط های بسته که باعث فراموشی یا گم شدن آنها شده است، تنها بخشی از عوامل است.
وی افزود: سال هاست که تاریخ ولادت و وفات حضرت فاطمه معصومه(س) یک ذی القعده و 10 ربیع الثانی تعیین شده است. همچنین تاریخ ولادت حضرت عبدالعظیم. (ع) در چهارم ربیع الثانی و وفاتش در پانزدهم شوال است. تاریخ هایی که در هیچ یک از منابع ذکر نشده و به نقل از شخصی که آن را در حدود سال 1343 قمری به نقل از منبع نامعلومی منتشر کرده است.
انصاری تاکید کرد: تعیین نمادین روزهای تولد و وفات این بزرگان بسیار ستودنی است اما از نظر تاریخی تایید نشده و منبع موثقی در این زمینه نداریم.