به گزارش بازار، نمایندگان در جلسه علنی صبح امروز (دوشنبه 24 آبان ماه) شورای اسلامی در جریان بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه، با بند (پ) ماده 40 اصلاح این لایحه قانونی با 178 رای موافق موافق، 16 رای مخالف و 5 رای ممتنع با مجموع 220 نماینده حاضر در اتاق موافقت شد.
علی خزریان در مخالفت با بند (پ) اصل 40 گفت: اولین سوال در این بخش این است که دلیل بحرانی بودن این دشت های ممنوعه که از آن صحبت می شود چیست؟ البته ممنوعیت برداشت در دشت های بحرانی یک راه حل است اما باید بدانیم که باید در یک برنامه پنج ساله تصمیمات دقیق تری اتخاذ کنیم چرا که دشت های بحرانی بهانه ای برای فشار بر کشاورزان شده است.
ذبیح الله اعظمی ساردویی در موافقت با بند مذکور اظهار داشت: در واقع دشت های ممنوعه ما آمار مشخصی دارد و از 609 دشتی که داریم برخی از آنها به دلیل بهره برداری بی رویه از آب بحرانی هستند.
وی افزود: برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی باعث ایجاد فروچاله شده است و استان کرمان و دشت رفسنجان بیشترین فروچاله ها را دارند. راه حل در این بخش نصب کنتورهای هوشمند توسط وزارت نیرو است اما باید گفت که وزارت نیرو در این بخش کم کاری کرده است.
علی اکبر محرابیان وزیر نیرو گفت: 90 درصد برداشت از آب های زیرزمینی را آب های تجدیدپذیر تشکیل می دهد، بنابراین 40 درصد مازاد برداشت در این بخش داریم و باید در این زمینه از نظر پزشکی اقدام کنیم. بر اساس ارزیابی و شناسایی دقیق انجام شده می توان گفت که با نصب کنتورهای حجمی و هوشمند بیش از 80 درصد کشاورزان به حقوق خود احترام می گذارند و با 20 درصد افرادی مواجه هستیم که گاه 11 برابر مجوز خود برداشت می کنند. . .
وی افزود: باید گفت که این شکست مربوط به طرح های حساس است نه همه طرح ها، پس با نصب کنتور و کنتور هوشمند این مشکل را برطرف کنیم.
به استناد بند «پ» ماده ۴۰ اصلاحی این لایحه؛ وزارت نیرو موظف است برای اطمینان از پایداری مصرف آب های زیرزمینی در دشت های بحرانی نسبت به نصب کنتور با هماهنگی وزارتخانه های نفت و جهاد کشاورزی و مدیریت (کنترل) بهره برداری بی رویه از منابع آب اقدام کند. در صورت برداشت آب مازاد بر پروانه بهره برداری پس از ابلاغ دو نوبت هر بار با فاصله حداقل یک ماهه به میزان درصد مازاد برداشت تا سقف قیمت کل جریمه خواهند شد. آب منطقه ای آبهای سطحی و در صورت برداشت مکرر آب به میزان بیش از چهل درصد (40%) پروانه بهره برداری، وزارت نیرو موظف است نسبت به قطع موقت سهمیه آب یا انرژی اقدام نماید. آیین نامه اجرایی این بند شامل شاخص ها و ضوابط اضافه برداشت آب، نحوه و زمان نصب کنتور (کنتور) و نحوه و زمان قطع موقت سهمیه آب یا انرژی ظرف سه ماه پس از ورود. لازم الاجرا شدن این قانون توسط وزارت نیرو و با همکاری وزارت جهاد کشاورزی تهیه می شود. تهیه و به تصویب هیأت وزیران می رسد.
در ادامه بند (ج) ماده 40 لایحه برنامه هفتم با تشخیص رئیس شورای اسلامی به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.
رئیس مجلس در تشریح این موضوع گفت: در بند (ج) بحث چاه های بدون مجوز را داریم که بحث آن است و در قسمت دیگر چاه های مجازی داریم که می خواهیم کنتور بگذاریم. علاوه بر این، در صورت بهره برداری بیش از حد، می خواهیم این چاه ها را تنظیم کنیم. از نظر بند (ج) حتی در صورت رفع ابهام، مشکل حل نمی شود و عوارضی دارد که باید به کمیسیون ارجاع شود.
در بند ج ماده 40 این لایحه مقرر شده است. وزارت نیرو موظف است با همکاری وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت نسبت به تعیین حقوق چاههای غیرمجاز و نصب کنتور (کنتور) برای چاههای دارای پروانه و قبل از پایان سال اول سال جاری اقدام کند. در صورت اضافه برداشت، اقدام به تعدیل پروانه چاه در هر دشت می کند و باید با رعایت ماده 44 قانون توزیع عادلانه آب، با توجه به شرایط بحرانی آن اقدام کند. در این راستا، دولت موظف است همزمان با اتخاذ تدابیر مناسب نسبت به برنامه ریزی های لازم برای ایجاد سازوکارهای معیشتی جایگزین برای مردم آسیب دیده از تعدیل پروانه چاه اقدام کند.
آیین نامه اجرایی این بند شامل نحوه تنظیم پروانه چاه در هر دشت ظرف مدت سه ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون توسط وزارت نیرو و با همکاری وزارت جهاد کشاورزی تهیه و تنظیم می شود. تصویب هیأت وزیران.