به گزارش رکنا، اگرچه قضات باید با مجرمان شغلی و مرتکبان جرایم عمد و خطرناک قاطعانه برخورد کنند و مجازات های بازدارنده ای برای آنها در نظر بگیرند، اما برای محکومان جرایم مالی و غیرعمد در حد مجاز قانون باید از کانون اصلاح و تربیت خارج شوند. و مجازات شد. به عنوان جایگزینی برای حبس استفاده کنید.
مجازات های جایگزین حبس اهدافی مانند کاهش حجم پرونده ها در محاکم قضایی و جمعیت کیفری دارد. زندان ها کاهش اثرات سوء استفاده از زندان بر زندانیان و جلوگیری از آسیب به فرد و خانواده را در نظر دارد.
طبق ماده 64 فصل نهم قانون مجازات اسلامی مجازات های جایگزین حبس عبارتند از: مدت نگهداری، خدمات عمومی رایگان، خوب جریمه روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی که در صورت فوت شاکی و وجود عوامل تخفیف با توجه به نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار جرم، سن، توانایی، وضعیت، شخصیت و سابقه مجرم، وضعیت بزه دیده و سایر احوال تعیین و اعمال می شود.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی دریای اژه رئیس قضایی در جلسه 29 آذر 1401 شورای عالی قضایی با اشاره به ایده قوه قضاییه به معنای صدور احکام جایگزین. زندان وی با تمرکز بر خدمات عام المنفعه و عام المنفعه گفت: در حال بررسی راهکارهایی هستیم که به موجب آن برخی از محکومان به جای اینکه به زندان بروند و منتظر عفو و آزادی مشروط باشند، از ابتدا یا در حین گذراندن دوران محکومیت خود مشمول مجازات جایگزین حبس شوند. و هنر، مهارت و توان مالی آنها باید برای منافع اجتماعی استفاده شود.
رئیس قوه قضاییه به ظرفیت های قانونی موجود برای تعلیق و تعویق مجازات حبس محکومان اشاره کرد و گفت: در قانون موجود ظرفیت های مهمی در راستای تعلیق و تعویق مجازات حبس محکومان وجود دارد. توسعه و گسترش منافع عمومی و جامعه محور.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین محسنی اجایی درباره استفاده از توانایی و استعداد مالی و فکری محکومان به حبس گفت: پژوهشکده قوه قضائیه و معاونت حقوقی دارای ابعاد متنوع و جامعی از ایده استفاده از ظرفیت های مالی و فکری محکومان به زندان برای ارائه خدمات عام المنفعه اجتماعی و ارزیابی.
از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از 5000 رای در دادگاه های فارس برای جایگزینی حکم حبس صادر شده است.
حجت الاسلام والمسلمین سید کاظم موسوی اظهار داشت: در اجرای سند تحول قضایی و برنامه عملیاتی 1402 دادگستری فارس و در راستای ارتقای نهادهای دوست با هدف اصلاح مجرمان و کاهش جمعیت کیفری. در زندان ها، قضات دادگستری فارس طی هشت ماهه امسال 5596 رای به جای زندان داده اند.
وی بیان کرد: با توجیهات صورت گرفته استفاده از مجازات توسط قضات به جای محرومیت از حقوق اجتماعی محکومان به صورت رایگان و محرومیت اجتماعی و توجه الکترونیکی باید ترویج شود.
رئیس دیوان عالی استان فارس از افزایش 100 درصدی صدور احکام تحت نظارت سامانه های الکترونیکی در استان فارس نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و خاطرنشان کرد: احکام الزام به خدمات عمومی رایگان نیز 3 درصد رشد داشته است.
حجت الاسلام والمسلمین موسوی با بیان اینکه مجازات های جایگزین حبس راهکاری است که قانونگذار برای کاهش تراکم زندانیان در نظر گرفته است، گفت: همانطور که رئیس قوه قضاییه بارها تاکید کرده بسیاری از افراد مرتکب اشتباه شده اند. بار اول و زندان رفتن این گونه است: نه تنها افراد را مجازات نمی کند، بلکه آنها را به مسیر اشتباه هدایت می کند، بنابراین دادن فرصت دوباره به برخی افراد می تواند انگیزه ای برای اصلاح اشتباه باشد.
حجت السلام والمسلمین موسوی با اشاره به اینکه از منظر جرم شناسی استفاده از مجازات های جایگزین حبس می تواند از آثار مخرب حبس بکاهد و از تعمیم مجازات به بستگان محکومان جلوگیری کند، افزود: در بسیاری از موارد استفاده از مجازات های جایگزین حبس می تواند موجب کاهش مجازات حبس شود. ، از مجازات جایگزین استفاده می شود که می تواند چرخه جرم را بشکند و از بازگشت مجرم به زندان جلوگیری کند.
رئیس شورای قضایی استان به آسیب شناسی دستگاه قضایی استان در صدور احکام جایگزین حبس در سال های اخیر اشاره کرد و افزود: این آسیب شناسی باعث شد شیوه استفاده قضات از مجازات های جایگزین تغییر کند و این دستاورد خوبی برای دستگاه قضایی است. استان فارس.
وی خاطرنشان کرد: فراهم نبودن برخی زیرساختهای اجتماعی برای استفاده از این مجازاتها بهویژه در نهادهای اجتماعی، حمایتی و خدماتی باعث شده قضات کمتر از این ظرفیت قانونی استفاده کنند که تلاش کردهایم با برگزاری جلسات و بازدید از این نهادها این موضوع را توجیه کنیم. و در دوران محکومیت به آنها خدمات رایگان ارائه دهد.
رئیس کل دادگستری فارس همچنین با اشاره به اینکه مردم نیز باید طرز فکر و گرایش خود را به رویکردهای زندان محور اصلاح کنند، گفت: مردم باید بپذیرند که در اکثر موارد مجازات زندان برای مجرم بیشتر از جرم ارتکابی است. و می تواند باعث آسیب های مخرب شود. جنایت علیه جامعه است.
مجازات های جایگزین حبس شامل مدت مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است و دادگاه با توجه به وضعیت، سوابق، شخصیت و شرایط مجرم در مورد مجازات جایگزین تصمیم گیری می کند. ارتکاب جرم و امکان اصلاح آن.