به گزارش بازار به نقل از بانک مرکزی، خدمات مرتبط با «وجوه مدیریت شده» همواره بخش مهمی از خدمات بانکی شبکه بانکی کشور بوده است. تا کنون ضوابط مربوط به وجوه اداره شده در قالب هیچ قرض الحسنه تحت عنوان آیین نامه مربوط به وجوه اداره شده مصوب جلسه مورخ 14/2/1355 شورای پول و اعتبار طی بخشنامه ای ابلاغ شده است. شماره نب/300 مورخ 30/2/1155 و در قالب قرض الحسنه تحت عنوان «شرایط و ضوابط افتتاح حساب قرض الحسنه ویژه» مصوب جلسه مورخ 3/6/1369 سازمان پولی و اعتباری. شورای اتاق و ابلاغ بخشنامه شماره NEB/2231 مورخ 14/6/1369 و اصلاحات بعدی آن، ملاک عمل قرار گرفته است.
بر این اساس و با توجه به گذشت چندین سال و تصویب برخی مواد قانونی و نظارتی مرتبط با این موضوع از جمله بند (ب) ماده (17) قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و فرهنگ جمهوری اسلامی ایران، بند (الف) ماده (20) “قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور” و بند (ل) ماده 28 “قانون الحاق برخی مواد”. به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2)» مجبور به به روز رسانی هنجارهای حاکم بر وجوه مدیریت شده است. لذا با توجه به اینکه قرضالحسنه یک عملیات ویژه وجوه مدیریتشده است که مبتنی بر قرارداد قرضالحسنه است، قوانین منحصر به فردی تحت عنوان «راهنمای وجوه مدیریتشده (ریالی)» با رویکرد همگرایی موضوعات مرتبط با وجوه مدیریتشده تدوین شد. و در سال 1360 اولین جلسه مورخ 30/3/1402 شورای پول و اعتبار پیشنهاد و تصویب شد. مهمترین موارد ذکر شده در دستورالعمل به شرح زیر است:
1- بخشنامه مذکور صرفاً مربوط به وجوهی است که توسط نهادهای غیردولتی اداره می شود.
2- شرایط اعطای تسهیلات به وجوه اداره شده توسط دولت که در پیوست قوانین از جمله قوانین بودجه سنواتی از محل منابع بودجه عمومی یا منابع داخلی دستگاههای اجرایی مرتبط با برنامه فنی و مهندسی درج می شود. اعتبار یا کمک های اجتماعی و برای دستیابی به اهداف سرمایه گذاری و توسعه فعالیت های بخش خصوصی و تعاونی در قالب تسهیلات تلفیقی و پرداخت یارانه سود تسهیلات از طریق قرارداد نمایندگی با موسسه اعتباری برای طلبکار از جمله نحوه تلفیق در نظر گرفته شده است. وجوه مذکور با منابع موسسه اعتباری، توزیع وجوه، حداکثر میزان تسهیلات اعطایی به هر متقاضی، تعیین نوع ظهرنویسی ها و ضمانت نامه ها و نحوه ارزیابی آنها، نحوه اعتبار سنجی متقاضی، نوع قرارداد، سود نرخ تسهیلات اعطایی/اعطایی، کارمزد وام، تعهد پرداخت معوقه، مدت و نحوه بازپرداخت، نحوه نظارت بر مصرف و پذیرنده ریسک نکول حسب مورد، طبق قوانین و مقررات مربوط از جمله آیین نامه اجرایی. بند (ل) ماده (28) قانون الحاق موادی به قانون بخش تنظیمی مقررات مالی کشور (2) مصوب جلسه 26/10/1395 هیأت وزیران و اصلاحات آتی آن و در چارچوب قرارداد نمایندگی.
3- وجوه صندوق توسعه ملی نزد مؤسسات اعتباری خارج از شمول مقررات بخشنامه فوق الذکر بوده و تابع ضوابط و مقررات خود می باشد.
4- قراردادهای صندوق مدیریت شده که بین واگذارندگان وجوه و بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی منعقد می شود، نیازی به تأیید بانک مرکزی ندارد.
5- بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی می توانند عملیات صندوق مدیریت شده را صرفاً با استفاده از منابع واگذارنده یا ترکیب منابع خود و واگذارنده انجام دهند.
6- در صورتی که عملیات وجوه اداره شده صرفاً با منابع واگذارنده انجام شود، ریسک عدم رعایت تسهیلات اعطایی به عهده واگذارنده و در مورد وجوه اداره شده تلفیقی، خطر عدم رعایت آن است. با اعطا شده تامین تسهیلات از منابع بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی به عهده بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی می باشد.
7- در عملیات وجوه اداره شده، چه در بخش پذیرش سپرده و چه در اعطای تسهیلات، رعایت نرخ سود / کارمزد مصوب شورای پول و اعتبار الزامی است.
8- خطر عدم پرداخت تسهیلات اعطایی به وجوه اداره شده (اصل و سود/کارمزد) در چارچوب قرارداد نمایندگی و به هزینه واگذارنده بیمه می شود.
9- بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مجازند اعتبار متقاضیان را برای دریافت تسهیلات از وجوه ادارهشده مشروط کنند اعم از احراز وضعیت مطالبات بلندمدت، چکهای بلامحل، ظرفیت پرداخت و پرداخت بدهی یا تأیید صحت فنی، مالی. و شرایط اقتصادی توجیه تسهیلات وجوه مدیریت شده پیشنهادی، به گونه ای که شرح خدمات اعتبار سنجی به همراه نرخ کارمزد مربوطه در قرارداد نمایندگی به تفصیل و روشن باشد.
10- در صورتی که عملیات وجوه اداره شده صرفاً با منابع واگذارنده انجام شود، تسهیلات اعطایی از آن محل در حدود مقرر در مقررات حاکم بر فعالیت بانک ها و مؤسسات اعتباری از شمول محاسبه خارج می شود. بانکی و لیکن در وجوه اداره شده تلفیقی، تسهیلات اعطایی از محل منابع بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، طبق مقررات موضوعه، منوط به محاسبه حدود مقرر در آیین نامه است. که بر فعالیت بانک ها و مؤسسات اعتباری حاکم است. موسسات اعتباری غیر بانکی، از جمله مقررات احتیاطی.
خاطرنشان می کند کلیه ضوابط و مقررات متناقض از جمله “مقررات مربوط به وجوه اداره شده” موضوع بخشنامه شماره NEB/300 مورخ 30/02/1355 و اصلاح “شرایط و شرایط گشایش وام ویژه”. موضوع بخشنامه شماره 252693/91 مورخ 23/09/1391 نماد کانلام محسوب می شود.