به گزارش بازار، اخیراً تصویر ماهواره ای از مقایسه شدت بارش برف در مرز ایران و ترکیه در فضای مجازی دست به دست شده و موضوع سرقت توسط ترکیه را دامن زده است.
کاربران فضای مجازی بر این باورند که این تفاوت بارندگی نمی تواند صرفاً به دلیل تفاوت های اقلیمی باشد و سناریوهای جنگ اقلیمی را در منطقه پیشنهاد می کنند.
عباس رنجبر در خصوص این اظهارات; نایب رئیس انجمن علوم و فنون دریایی ایران به خبرنگار تسنیم گفت: مقایسه آب و هوای ترکیه با ایران یا ایران با عربستان سعودی کاملاً نادرست است زیرا آب و هوای این کشورها کاملاً متفاوت است و نمی توان میزان بارندگی یا حتی در آن را مقایسه کرد. یک مقیاس کوچک چه رسد به مقایسه کشورها!
وی ادامه داد: ارتفاعات در ترکیه و به ویژه مجاورت ترکیه با دریای مدیترانه و دریای سیاه باعث شده است که تعداد سامانه های بارش زا در این کشور بسیار بیشتر از ایران باشد.
نائب رئیس انجمن علوم و فنون دریایی ایران تصریح کرد: سامانه بارشی به گونه ای است که پدیده هایی که باران تولید می کند و کشور ما را تحت تاثیر قرار می دهد باید در دریای مدیترانه شکل بگیرد، اگر این موانع پرفشار و پرفشار در شمال وجود نداشته باشد. ارزها از جنوب غربی به شرق حرکت می کنند و بنابراین ترکیه را درگیر می کنند اما به ایران نمی رسند.
رنجبر با اشاره به مرز کوهستانی ترکیه و ایران گفت: سامانه هایی که در مدیترانه تشکیل می شود بسیار بیشتر از ایران بر ترکیه تاثیر می گذارد و یکی از دلایل آن مربوط به کوهزایی در منطقه و قسمت های پشت آن رودخانه کوهستانی است. . به طور کلی کمبود بارندگی; مثلا در دو طرف رشته کوه زاگرس یک طرف کوهرنگ داریم که تقریبا 2000 میلی متر بارندگی دارد ولی در طرف دیگر کویر لوت داریم که اصلا باران ندارد!
وی ادامه داد: عامل کوهستان باعث می شود که بارش در آنجا زیاد شود و ابری که ایجاد می شود بارش خود را در آنجا می دهد و آن طرف باران نمی بارد، یعنی دلیل کویر بودن بخشی از ایران وجود یک کوهستانی زنجیره ای مانند زاگرس.
نایب رئیس انجمن علوم و فنون دریایی ایران تصریح کرد: از سوی دیگر مقایسه میزان بارندگی سالانه نیز اهمیتی ندارد، زیرا در این سال ها شاهد بوده ایم که بارندگی در ترکیه بیش از دو برابر ایران بوده است و ما شاهد هستیم. از نظر آب و هوا با ترکیه تفاوت زیادی دارند.
رنجبر با بیان اینکه تصویر دلیلی برای پیشنهاد «ابر سرقت» نیست، تاکید کرد: بارندگی حتی در مقیاس های کوچک نیز بسیار متفاوت است. به عنوان مثال، اگر میزان بارندگی در انزلی را با ایستگاه باران منجیل (منطقه ای در استان گیلان) مقایسه کنیم، تفاوت واقعاً زیاد است. در انزلی میانگین بارندگی 1800 میلی متر است اما در منجیل بسیار کمتر و حدود 300-400 میلی متر است.
وی همچنین درباره معرفی هارپ توضیح داد: مناطق وسیعی از آمریکا در سال گذشته تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته است و همچنین چند ماه پیش شاهد آتش سوزی بزرگ در کانادا بودیم. در سال 2008 روس ها در کشورهای دیگر نیز پروژه بارورسازی ابرها را دنبال می کردند، اما در سال 2010 این کشور دچار خشکسالی شدید و در نتیجه صادرات گندم روسیه کاهش یافت. بنابراین اگر هارپ و سلاح های اقلیمی واقعی بودند، این کشورها درد خود را با آن کنار می گذاشتند. آنها انجام دادند!
نایب رئیس انجمن علوم و فنون دریایی ایران درباره بارورسازی ابرها نیز گفت: بارورسازی ابرها نمی تواند در مقیاس بزرگ انجام شود، اما بارورسازی مصنوعی در مقیاس کوچک سالهاست که مورد توجه بوده و در بسیاری از کشورها انجام می شود.