به گزارش بازار، با حضور نمایندگان بخش خصوصی در خانه ایران، پنجمین اجلاس دهمین اجلاس هیأت خانه ایران برگزار شد. تهیه بودجه 1403 و الزاماتی که قرار است دولت در تنظیم سیاست های مالی این کلان سند مدنظر قرار دهد از جمله موضوعات مطرح شده در این جلسه بود.
بهروز محمدی عضو هیأت نمایندگان مجلس نمایندگان ایران در نخستین نطق قبل از دستور این جلسه با اشاره به اینکه نماینده بخش خصوصی در جلسات و شوراهای مهم دعوت نمی شود، گفت: بدون توجه به این موضوع. با دعوت از نماینده خانه ایران، این سوال مطرح است که آیا مصوبات این جلسات و شوراها اجرا می شود یا خیر؟ و ضمانت اجرای این مصوبات چیست؟
به گفته محمدی، همانطور که از شواهد و مصادیق برمی آید، نه دستگاه های اجرایی و نه بانک ها به مصوبات توجهی ندارند که این خود آسیب جدی است که باید برای آن راه حل قانونی اندیشیده شود.
بگذارید بخش خصوصی بر ماموریت کمک به مردم، دولت و حکومت تمرکز کند.
در دومین سخنرانی پیش از دستور، توحید صدرنژاد، یکی از اعضای اتاق ایران با انتقاد از بوروکراسی های موجود در مسیر فعالیت های اقتصادی، گفت: این بروکراسی ها مانع رشد اقتصادی می شود زیرا شاهد تصویب آیین نامه ها و بخشنامه های متعددی در این زمینه هستیم. فضای کسب و کار کشور این در حالی است که سرعت تصویب مقررات جدید چندین برابر سریعتر از مقررات زدایی است.
وی با طرح این سوال که در این شرایط چگونه و چگونه می توان به رشد 8 درصدی دست یافت، افزود: رشد 20 درصدی صادرات و رشد اقتصادی 8 درصدی با بدنه بوروکراسی قابل اجرا نیست و اگر اتفاقی بیفتد فقط اتاق نمایندگان ایران است. بخش خصوصی قادر به تغییر است.
صدرنژاد با اشاره به برخی جریانات مخالف اتاق ایران و بخش خصوصی تصریح کرد: حدود 4 ماه پیش در روز انتخابات هیات رئیسه اتاق ایران رای گیری انجام شد و اعضای اتاق ایران ایران تصمیم قاطع خود را اعلام کرد. انتخاب برخی تلاش کردند این انتخاب ها را به چالش بکشند و بخش خصوصی را به جای تمرکز بر ماموریت اصلی خود یعنی رشد اقتصادی و صادرات، درگیر مسائل حاشیه ای کردند. از سوی دیگر می بینیم که نمایندگان مجلس ایران در شوراها و جلسات تصمیم گیری دعوت نمی شوند. این کرک فعلی است که در برخی از سیستم عامل ها ظاهر می شود.
وی ادامه داد: اجازه دهید بخش خصوصی بر ماموریت اصلی خود یعنی کمک به مردم، دولت و حاکمیت و قرار دادن کشور در مسیر رشد اقتصادی تمرکز کند.
مسعود بختیاری، نماینده مجلس نمایندگان ایران در سومین نطق قبل از دستور، از هدر رفتن سرمایه اجتماعی و بروز چالش های زیست محیطی، بحران انرژی، ایجاد نقدینگی، ورشکستگی صندوق های بازنشستگی ابراز نگرانی کرد. رکود و رشد تورم گفت: بردباری، انسجام و وحدت در طول تاریخ ایران برای غلبه بر بحرانهای مختلف بین اقوام و اقشار مختلف جامعه راههایی وجود داشته است.
وی افزود: امروز بیش از هر چیز نیازمند همدلی و همکاری دولت و بخش خصوصی هستیم. دولت نباید حق مطلق تلقی شود و باید به نظر بخش خصوصی احترام بگذارد. زیرا بخش خصوصی به بلوغ کافی رسیده است که بتواند مشکلات خانوادگی خود را حل کند و امیدواریم دولت مدیریت بخش خصوصی را به ما بسپارد و در آن دخالت نکند.
علیرضا کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران در چهارمین سخنرانی پیش از دستور به موضوع انعقاد قرارداد ارزی پرداخت و گفت: بخش خصوصی و کسب و کارهای کوچک و متوسط بهدلیل تامین هزینه های تولید با دلار آزاد. حاشیه سود این شرکت ها تک رقمی است و با وجود هزینه های مختلف، تقاضای بازگشت ارز صادراتی باعث از بین رفتن سود صادراتی آنها شده است.
وی همچنین به تغییرات جدید در قوانین مالی و بانکی عراق اشاره کرد و گفت: با وجود این قوانین، تفاوت نرخ ارز بازار و بانک 23 درصد است. مهلت ما برای صادرکنندگان برای تامین ارز عراق بود که شرایط ما را با این تفاوت نرخ بسیار بد کرده است.
به گفته کلاهی صمدی، از دی ماه امسال عرضه ارز از طریق سیستم بانکی عراق متوقف می شود، وضعیت ما بدتر می شود و باید به سرعت چاره ای اندیشید.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این نشست سخنان خود را با ابراز تأسف از حوادث فلسطین و محکومیت حملات رژیم اشغالگر قدس آغاز کرد.
حسین سله ورزی با تبریک روز ملی صادرات گفت: بیش از 11 هزار ماده قانونی و 80 هزار آیین نامه در کشور وجود دارد و امروز متأسفانه نسبت به مواردی که به درستی انجام می شود تعداد حذفیات افزایش یافته است.
صلاح ورزی با هشدار نسبت به تکرار سناریوی 2018 در حوزه صدور کارت بازرگانی گفت: از سال 1395 موضوع ارزیابی، سنجش و صدور کارت های بازرگانی از اتاق ایران حذف شده و توسط سامانه جامع تجارت انجام می شود. طبق قانون کسانی که اولین کارت را دارند باید حداکثر 500 هزار دلار صادرات داشته باشند. اما همانند سال 1397 با عدم اقدام در این زمینه مواجه هستیم و سازمان گمرک به عنوان متولی تدوین سازوکاری که اجازه صادرات بیش از این مبلغ را به کارت سابق نمی دهد، این اقدام را انجام داد.
وی افزود: در عین حال بسیاری از تولیدکنندگان و بازرگانان مستقر به دلیل نداشتن سند تک برگی از صدور کارت بازرگانی جلوگیری می کنند. نشانه هایی داریم که از ابتدای امسال یکی از کسانی که کمتر از یک سال از عمر کارت بازرگانی اش می گذرد تا 192 میلیون دلار صادرات داشته است.
صلاح ورزی هشدار داد: طبق بررسی های انجام شده در اتاق متأسفانه بر اساس مجوز و مصوبه سامانه جامع بازرگانی بیش از 5 هزار و 165 کارت صادر شده که بیش از یک سال است که تمدید نشده اند. اینها کارت هایی هستند که به آنها کارت یکبار مصرف می گویند و مسئولیت عدم جلوگیری از صادرات بیش از 500 هزار دلار در سال بر عهده دستگاه های مربوطه است.
وی با انتقاد از دعوت نشدن نمایندگان سه اتاق به جلسات ستاد بودجه تصریح کرد: می خواهیم بودجه ای مسئولانه را با شرایط موجود تهیه و تطبیق دهیم. اگر دولت سیاست های مالی را تنها با هدف رفع کسری بودجه تنظیم کند، نتایج بهتر از شرایط امسال نخواهد بود.
حسین صلاح ورزی افزود: سیاست هایی مانند لغو برخی معافیت های قانونی و دائمی مالیاتی، اعمال تعرفه بر برخی شرکت های صادراتی، تاکید بر سیاست نادرست پیمان سپاری ارزی بدون توجه به نوع محصولات و شرایط سخت مبادلاتی و… نتیجه ای جز این نداشته است. تضعیف پایه تولیدی و صادراتی کشور که در وضعیت شاخص بورس شاهد آن هستیم.
پیشنهاد بودجه رئیس مجلس ایران به دولت
وی پیشنهاد کرد: دولت با تدوین سیاست های مالی در بودجه سال 1403 هدف اصلی خود را تقویت بنیه تولید کشور و تقویت صادرات قرار دهد.
صلاح ورزی تاکید کرد: راه حل کسری بودجه در درجه اول کنترل مخارج دولت با حذف موازی کاری، پراکنده کاری و دوباره کاری و ثانیاً فروش اوراق قرضه و فروش و تولید اموال دولتی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تلاش مسئولان برای کنترل و مهار تورم، گفت: دولت و بانک مرکزی سیاست «کنترل رشد ترازنامه بانکها» را برای رسیدن به این هدف انتخاب کردند. با ادامه رفتار مالی دولت برای تامین کسری بودجه دولت از طریق منابع بانکی، بار مهار تورم بر دوش بخش خصوصی افتاده است.
صلاح ورزی افزود: تقریبا همه بخش های تولیدی از عدم تامین به موقع سرمایه در گردش گلایه دارند. آمارهای پولی نیز نشان می دهد که رشد بدهی های دولت به سیستم بانکی بسیار بیشتر از رشد بدهی های بخش خصوصی بوده است.
وی با بیان اینکه با توجه به افزایش نرخ ارز و تورم شدید، نقدینگی بسیار بیشتری برای ادامه تولید نیاز است، ادامه داد: افزایش نرخ سود بین بانکی، نرخ اوراق مشارکت و نرخ تامین مالی نتیجه اجرای ناقص سیاست فعلی است. . . پیشنهاد مشخص ما در این زمینه از یک سو مهار مخارج عمومی و از سوی دیگر اصلاح نظام بانکی با هدف رفع اختلاف است.
رئیس اتاق ایران با تاکید بر اینکه یکی از نیازهای فضای تورم بالا، اجرای استانداردهای حسابداری برای جلوگیری از تضعیف پایه تولید کشور است، تصریح کرد: افزایش نرخ ارز و تورم بسیار سخت است. جایگزینی دارایی های مستهلک شده شرکت ها. در چنین شرایطی حتی سودهای شناسایی شده در ترازنامه شرکت ها نیز غیرواقعی است و رویکرد سازمان امور مالیاتی به گونه ای بوده است که شرکت ها انگیزه ای برای ارزیابی مجدد دارایی های خود ندارند.
و افزود: ادامه این امر به نفع کشور نیست. این درخواست بخش خصوصی است که این موضوع در لایحه بودجه 1403 لحاظ شود و به شرکت ها فرصت داده شود تا در سال 1403 دارایی های خود را بدون دغدغه مالیاتی ارزیابی کنند. این امر باعث کاهش فشار بر منابع بانکی نیز می شود.
در بخش بعدی این جلسه، بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران گزارشی با عنوان «نیازها و چالش های انقلاب معدنی» در راستای رشد 13 درصدی معدنی مورد انتظار در توسعه هفتم ارائه کرد. طرح.
به گفته وی، سرمایهگذاری در بخش معدن یکی از جاذبههای کشورهای مختلف است که از زمان شیوع ویروس کرونا این وضعیت تشدید شده است.
این فعال اقتصادی گفت: سطح اکتشاف و استخراج مواد معدنی در ایران در مقایسه با دنیا پایین است. با این حال ما جزو کشورهای پیشرو در حوزه معدن هستیم.
شکوری تاکید کرد: برای سرمایه گذاری در معدن با چالش هایی مواجه هستیم که بخشی از آن به حمایت دولت بستگی دارد. برای رسیدن به افق چشم انداز تعریف شده، باید رویکردها نسبت به این حوزه تغییر کرد؛ تشویق صادرات یکی از الزامات این حوزه است. متاسفانه بخش معدن درگیر مقاومتی به نام خام فروشی است، در حالی که باید به کل زنجیره احترام گذاشت.
نماینده مجلس نمایندگان ایران افزود: تعارض با قیمت های تکلیفی، کمبود نیروی کار ماهر، موانع صادرات، نبود زیرساخت های اولیه، ضعف صندوق های بیمه معدنی و کمبود منابع لازم برای ارائه تسهیلات، نبود پنجره واحد عدم بازگشت منابع از حقوق دولتی به چرخه سرمایه گذاری، بی توجهی به نظرات مشورتی بخش خصوصی و… از جمله چالش های حوزه معدن است که باید اصلاح شود.
شکوری تصریح کرد: دولت خشم خود را از خانه ایران پایان دهد، عصبانیت از خانه ایران عصبانیت با بخش خصوصی است. درست است که انتقادات و مشکلاتی وجود دارد. اما باید ارتباط مستمری بین خانه ایران و سه قوه برقرار باشد تا کارهای باقی مانده در میدان یکی یکی انجام شود و به نتیجه برسد.