فارس: دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: کارگروه بررسی علت کندی اینترنت علت را شناسایی و به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گزارش کرد.
سید محمد امین آقامیری، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در گفت و گوی ویژه مطبوعاتی پیرامون بیانات مقام معظم رهبری درباره حاکمیت قانونی در فضای مجازی، گفت: تبیین روشن و ملموس حکمرانی یعنی تنظیم روابط در فضای مجازی. به منظور تضمین حقوق مردم و افراد به نحوی که در قانون اساسی تصریح شده است. در محیط سنتی تعریف می شود و افراد یک جامعه قوانین و مقرراتی برای کسب و کار، تفریح، تحصیل و حضور در فضاهای مختلف، روابط تنظیم می شود. در این محیطها حقوق مردم، دولتها، شرکتها و فعالان اقتصادی مشخص است، اما حکمرانی در فضای مجازی که همه این فعالیتها در آن صورت میگیرد متفاوت است و باید روابط در آن تعریف و مدیریت شود.
وی با اشاره به مفهوم حاکمیت در فضای مجازی افزود: همانطور که در فضای سنتی لازم است مجلس سیاست های کشور را مشخص کند تا نهادها بر اساس آن قوانین را تدوین کنند، در فضای مجازی فضایی برای تبدیل شدن به یک فرصت
آقامیری تاکید کرد: در فضای سنتی مردم می دانند چگونه و کجا باید فعالیت کنند و به حقوق خود واقف هستند اما در فضای مجازی مثلا در حوزه های مختلف مانند ارزهای رمزنگاری شده این مرزها مشخص نیست و اگر این حوزه قانونی شود. ، شاهد گفتگو خواهیم بود، متناقض نخواهیم شد و این فضا به فرصتی برای مردم تبدیل می شود.
وی افزود: در مورد کسب و کارهای فروشگاهی نیز این نکته وجود دارد که در صورت تنظیم این فضا، افراد می توانند با خیال راحت در این فضا فعالیت کنند و حتی در صورت تقلب، قابلیت نظارت و ساماندهی وجود خواهد داشت.
ما در فضای مجازی حکومت می کنیم
رئیس مرکز ملی فضای مجازی یکی از مزیت های فضای مجازی را نداشتن محدودیت زمانی و مکانی عنوان کرد و ادامه داد: کشور در فضای مجازی حکمرانی دارد، اما باید مانند مجلس که در آن سیاست گذاری می شود، توسعه یابد. کامل نیست، همچنین در این فضا مسائلی با شدت دگرگونی و سرعت تغییر در حال ظهور است که حکمرانی را در آن پیچیدهتر، مستمر و متغیرتر کرده است که خوشبختانه در حال پیشرفت در آن هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا کشور در حوزه حاکمیت فضای مجازی در جایگاه مناسبی قرار دارد، تصریح کرد: فضای مجازی مصادیقی دارد که هر کدام سطحی از قوانین را می طلبد، مثلا در مورد اخبار جعلی باید سیاست های جدیدی تدوین می شد. و قوانینی که با فضای سنتی و یا در بحث ساماندهی تریبون ها متفاوت بود و حتی موضوعاتی مختص این فضاست که قوانین و تعاریفی نداشت و مجبور شدیم از ابتدا آن ها را تعریف و تدوین کنیم. کشور .
آقامیری با اشاره به تعبیر «یل» و آزادی فضای مجازی، گفت: ما شهروندان جامعه مجازی هستیم و اگر اصل سوم قانون اساسی حقوق دولت و ملت را تعریف کرده است، آیا این حقوق اعمال می شود. در فضای مجازی؟ پاسخ این است که در برخی زمینه ها اقداماتی برای احقاق این حقوق در فضای مجازی انجام شده است. این فرآیند به شدت در حال انجام است.
وی تاکید کرد: متاسفانه در این فضا کمبود آگاهی وجود دارد اما بر اساس سیاست هایی که در حال تدوین است و رهنمودهایی که در حال انجام و مدیریت آن هستیم، برخی انجام شده و برخی دیگر در حال پیگیری است. “
سند راهبردی به حاکمیت قانون کمک می کند
وی با اشاره به سند راهبردی فضای مجازی کشور که نقش مهمی در اداره این فضا خواهد داشت، خاطرنشان کرد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت امور خارجه، فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران از جمله سازمان های فعالی هستند که بسیاری از مدارک الزامی خود را ارائه کرده و مابقی را نیز در حال بررسی و پیشبرد هستند و تعدادی از این مدارک در مرحله نهایی می باشد. بررسی در کمیسیون های عالی مربوطه مرکز ملی فضایی.
وی با اشاره به دستگاه های غیرفعال گفت: امیدواریم با توجه به اهمیت و نقش این اسناد در اداره فضای مجازی هر چه سریعتر این دستگاه ها همکاری لازم را انجام دهند که متاسفانه تاکنون بر خلاف اهمیت نظام آموزشی وزارت آموزش و پرورش و وزارت کشور در این طرح شرکت نکرده اند. سامانه شهر هوشمند محلی و تبلیغات سیاسی و قضاییه، سازمان تبلیغات اسلامی، معاونت علمی رئیس جمهور و افتا مدارک خود را ارائه نکردند.
آقامیری افزود: بررسی و تصویب این اسناد یک فرآیند است و از آنجایی که اسناد سیاسی هستند، حساسیت در تک تک بندها وجود دارد. اعضای مربوطه کمیسیون عالی را فرستادیم. در عین حال اعضای شورای عالی اعزام می شوند تا همگی در جریان کار قرار گیرند.
وی ادامه داد: از همه علاقه مندان به کمیسیون تخصصی مربوطه دعوت می شود که سند را بررسی می کند تا یک اجماع کلی پیرامون سند ایجاد شود و در نهایت در کمیسیون مربوطه بررسی می شود و در صورتی که از صلاحیت کمیسیون باشد. برای اسنادی که حساسیت بالایی دارند مانند سند حاکمیت داده که مهمترین موضوع فضای مجازی است و ستون فقرات این فضا است باید در سطح شورای عالی بحث و بررسی شود، در آنجا تصویب و ابلاغ می شود. و در آنجا تایید شد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به این سوال که اسناد و مدارک صلاحیت قانون دارد، اظهار داشت: در شورای عالی فضای مجازی و در کمیسیون های عالی سیاست ها و اصول کلی مطرح می شود و قاعدتا این اسناد دارای نهایی هستند. هدف تقسیم کار تا تغییر سیاست ها بر اساس قانون، دستورالعمل ها و اقداماتی که متولیان آن مشخص هستند و هر دستگاه مسئول طرح ها را ارائه می کند و شورای عالی فضای مجازی متولی جمع آوری، تعیین مرجع تصمیم گیری و مسئولین است. . آژانس و مرکز ملی فضای مجازی اجرای متناظر آنها را پیگیری و نظارت می کند.
آقامیری در تشریح سند راهبردی مصوب 1401 گفت: تقریبا اکثر اسناد آن پیگیری شده است و از سال 1402 با فشار کاری که به دستگاه ها وارد می کنیم روند کار پیش رفته است و کمیسیون های عالی مربوطه با شدت در حال پیگیری هستند. توجه جلسات و ما امیدواریم که وزرای جدید تشویق قوی برای پایان دادن به آن قبل از پایان سال داشته باشند.
وی افزود: ما یک سری سامانه داریم که درصد قابل توجهی از حاکمیت قانونی با آن ها انجام می شود، اما چون برای سال 1401 است و مباحث جدیدی در این فضا به وجود آمده است، اسناد این موضوعات تهیه شده و سامانه ها. برای تکمیل سیستم به این اسناد اضافه شده است.
نگرانی در مورد حاکمیت در فضای مجازی جهانی است
آقامیری در خصوص حادثه اخیر فرانسه با دستگیری پاول دوروف، مدیر کل پیام رسان تلگرام، تاکید کرد: حکمرانی در فضای مجازی پیچیدگی های زیادی دارد که همه کشورها درگیر آن هستند و جهانی است و این اقدام فرانسه نشان می دهد که چقدر دنیا در این موضوع دخیل است و چون سازوکار قانونی کار نکرد، این روش را انجام دادند.
وی گفت: پدیده پلتفرم ها در این فضا با تعداد کاربران زیاد موضوعی است که قوانین و مقررات کشورها در آن مهم است و در صورت کار نکردن پلتفرم ها، کشورها با مشکل مواجه خواهند شد. به این معنا، مکرون در سخنرانی چند سال پیش خود تاکید کرد که چگونه پلتفرم ها در فرهنگ و جامعه و در تغییر نسل آینده موثر هستند. این مشکل فقط در فرانسه نیست و آمریکا مدتی پیش این قدرت را روی تیک توک و دیگر پلتفرم های بزرگ مانند فیس بوک، واتس اپ، ایکس و … اعمال کرده است. و … سقوط کرد.
آقامیری با بیان اینکه این جلسات بیشتر جنبه سیاسی تیک توک داشت، افزود: این یک چالش جهانی است و کشورهای مختلف اتحادیه اروپا با قوانینی مانند GDPR زودتر وارد شدند و قوانین سختگیرانه ای وضع کردند تا اگر بستر در این کشورها ملزم به فعالیت باشد. با یک کاربر خاص برای رعایت سیستم ها و آمریکا، چین و کره جنوبی نیز در این زمینه فعال هستند و سیستم های حکمرانی خوبی دارند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی تصریح کرد: موضوع دیگر این است که ما همه ضوابط و مقررات را وضع کرده و ابلاغ کرده ایم، اما برخلاف فضای سنتی که حاکمیت در آن وجود دارد، حاکمیت در این فضا پیچیده است و مثلاً مقرراتی وجود دارد. در موضوع تلگرام اما این پلتفرم قوانینی را که دیگر کشورها برای این چالش دارند اجرا نکرده است، بنابراین باید بتوانیم ابزارهای اعمال حاکمیت را داشته باشیم.
وی افزود: برخی پلتفرم ها با کشورها تفاهم نامه دارند و برخی دیگر محتوا را نمایش نمی دهند، اما در کشور ما به دلیل تحریم تفاهم نامه رسمی مبادله و حاکمیتی نداریم و در سال های گذشته چندین بار تلاش شده است، اما هدف این بوده است. حاصل نشده است.
آقامیری پیشنهاد کرد: مذاکره با شرکتهایی که مسئولیت میپذیرند و ابزارهای فنی که امکان حاکمیت را میپذیرند از جمله راهکارهایی است که امیدواریم بتوانیم با اجرای آنها که در برخی بسترها موجود است و اگر نیروی انتظامی اراده لازم را داشته باشد، آن را اجرا کنیم. . این انگیزه در این دوره، این چالش به سرعت حل خواهد شد.
سیاست حفظ حریم خصوصی دنبال می شود.
آقامیری در خصوص پیگیری بخشنامه حریم خصوصی و مهلت اجرای آن در تیرماه گفت: این بخشنامه دارای دو بخش است که یکی سیستم های دولتی و دیگری بخش خصوصی است. در مرحله اول نظارت، خیلی داشتیم. جلسات و وزارتخانه ها و ادارات زیرمجموعه گزارش دادند و درصد پیشرفت خوب و گزارش ها خوب بود.
وی اعلام کرد: چند وزارتخانه باقی مانده است که البته همزمان با شرکت ها نیز ملاقات می کنیم و بازخورد می گیریم و حتی به رفع چالش های اجرای آن کمک می کنیم که دلیل آن دغدغه پزشکان این حوزه و دکتر عارف است. در این زمینه متخصص است.” امیدوارم به زودی به مرحله اجرا برسیم. این در حالی است که ما سایر دستگاه های نظارتی را برای ارزیابی و گزارش عملکرد فعال می کنیم.
مدیر مرکز ملی فضای مجازی در پایان این گفت و گوی ویژه گفت: به محض تشکیل کارگروه، تیم های فنی و بخش های شبکه، هسته و … فعال شدند و در کوتاه مدت علت را شناسایی کردیم. زمان . در بازه زمانی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مسئول اجراست و ما هم موظفیم نظارت کنیم که گزارش ها و شاخص های شبکه در فصل زمستان بهبود شرایط را نشان می دهد اما شبکه از همه حالت ها در نوسان است.