مسعود اطیابی که این روزها با فیلم «هتل» در گیشه رکورددار است، فیلمی به شدت سیاسی را در کارنامه خود دارد که پس از گذشت نزدیک به یک دهه هنوز اکران نشده است.
به گزارش صبح امروز، همین چند روز پیش خبر رسید که فیلم «هتل» توانسته در رقابت با رکوردهای فیلم «هتل» در سه هفته اول اکران رکورد فروش کل را از آن خود کند. فسیل» در اکران امسال.
فیلم جدید مسعود اطیابی تنها در 23 روز توانست از مرز 50 میلیارد تومان عبور کند تا سلسله موفقیت های این کارگردان در فتح گیشه ادامه داشته باشد.
اطیابی یکی از کارگردانان برجسته سینمای ایران است که امروزه به چهره ای تعیین کننده و تاثیرگذار در چرخه اقتصادی سینما تبدیل شده است.
چهره ای که به نظر می رسد الگوی خواب مخاطبانش را به خوبی می شناسد و با بهره گیری هوشمندانه از ظرفیت بازیگران محبوب به فرمول مطمئنی برای ساخت فیلم های پرفروش رسیده است.
اما مسعود اطیابی برای رسیدن به جایگاه امروز چه مسیری را طی کرد و چه چشم اندازی پیش روی خود دارد؟
در این گزارش از کارنامه این فیلمساز می خوانید؛
مسیر دیروز؛ مشاوره با پیچ و تاب از سرگرم کننده
اگر بخواهیم نیمه اول کارنامه مسعود اطیابی را در یک ویژگی خلاصه کنیم، می توان به محتوا محوری اشاره کرد.
اطیابی در اولین فیلم سینمایی خود به نام «مصاب دوشیزه» که در اواسط دهه 80 کارگردانی کرد، روایتی کاملاً محتوا محور از چالش های مذهبی یک دختر مسیحی ارائه کرد، اما در عین حال نگاهی جزئی به آن داشت. مخاطب عام.
اطیابی در گام دوم اولین کمدی خود را با مریلا زارعی و رضا عطاران ساخت.
فیلم «خروس جنگی» اگرچه در سال 1365 تولید شد، اما همزمان با اوج گرفتن التهابات در سال 1367 اکران شد و اطیابی سال ها بعد اعتراف کرد که قصد دارد با فضای شاد، روحیه جمعی مردم را در آن روزهای پر التهاب تغییر دهد. از این فیلم
در آغاز دهه 90 مسعود اطیابی به طور غیرمنتظره ای از جریان اصلی سینما فاصله گرفت و دو فیلم «ریسمانی نهر تر از رگ» و «خاک و مرجان» را کارگردانی کرد که یکی درباره لبنان و دیگری درباره افغانستان بود، بدون حضور هیچ بازیگر شناخته شده ای. .
اطیابی در اواسط دهه 90 چرخشی دیگری در کارنامه خود گرفت و ناگهان با یک فیلم کاملا سیاسی به جشنواره فیلم فجر آمد. اطیابی در دوره ای که از ضرورت احیای سینمای سیاسی صحبت می کرد، داستانی مربوط به اتفاقات سال 88 را با فیلمنامه ای از مهدی آذرپندار (که بعدها مدیرعامل انجمن سینمای جوانان شد) جلوی دوربین برد.
اطیابی با اینکه طبق سلیقه سینمایی خود نقش اصلی این فیلم را به کامبیز دیرباز واگذار کرد تا فیلم سیاسی او با گیشه و مخاطب ارتباط داشته باشد، اما این فیلم پس از رونمایی در اکران عمومی هرگز اکران عمومی نشد. جشنواره فجر.
این فیلم با روایتی پلیسی و امنیتی از وقایع پس از انتخابات 88 به دلایلی که هیچ گاه اعلام نشد نتوانست اکران عمومی شود و همچنان یکی از مهم ترین فیلم های دیده نشده مسعود اطیابی به شمار می رود.
نمی توان حکم قطعی داد، اما شاید سرنوشت عجیب این فیلم تاثیری در ادامه راه این فیلمساز و گرایش او به فیلم های گیشه ای نداشته باشد؛ اما شاید بتوان گفت که این فیلم در ادامه راه این فیلم سینمایی تاثیری ندارد. مسیری که از «تگزاس» شروع شده و امروز به «هتل» رسیده است.
موقعیت امروز؛ گیشه با چاشنی اخلاقی
سال 1375 بود که مسعود اطیابی با همکاری ابراهیم عامریان فیلم سینمایی «تگزاس» را اکران کردند. فیلمی که هوشمندانه از زوج محبوب آن سال های تلویزیون یعنی پژمان جمشیدی و سام درخشانی در نقش های اصلی خود استفاده کرد و در گیشه موفق بود.
رویکرد مخاطب محور اطیابی در کنار اشراف اقتصادی عامریان منجر به همکاری این زوج به عنوان کارگردان و تهیه کننده در ساخت فیلم های «تگزاس ۲»، «دینامیت» و «اینفرادی» شد.
همزمانی تولید این آثار با دوران عجیب کرونا و رکود سنگین حاکم بر سینماها باعث شد تا عامریان به عنوان تهیه کننده این آثار ناجی سینماها شود.
«دینامیت» و «اینفرادی» در دو سال متوالی پرفروش ترین فیلم های سینمای ایران شدند و اطیابی با حمایت آنها «بخارست» را بدون ابراهیم عامریان به پایان رساند.
این فیلم اگرچه در گیشه خوب ظاهر شد، اما نتوانست با فیلم آینده اطیابی یعنی «فرد» رقابت کند.
حالا این روزها اطیابی و عامریان در این رشته به مصاف هم می روند. ابراهیم عامریان فیلم «فسیل» را به عنوان تهیه کننده از ابتدای سال جاری اکران کرد و با پشتوانه تخصص اقتصادی خود این فیلم را به دومین فیلم پرمخاطب تاریخ سینمای ایران تبدیل کرد.
مسعود اطیابی چندی پیش فیلم «هتل» را اکران کرد تا جدی ترین مدعی پس گرفتن عنوان «پرفروش ترین فیلم سال 1402» از «فسیل» باشد.
مسعود اطیابی اکنون یکی از صاحب نظران عرصه ساخت فیلم های گیشه ای است و مهم این است که او همچنان نگاه اخلاقی خود را در ساخت آثارش حفظ کرده است. فیلمهای کمدی این فیلمساز بر خلاف طیفی از فیلمهای کمدی سالهای اخیر، به هیچ قیمتی و با هیچ شوخیای از سوی مخاطبان خود خنده نمیگیرد.
چشم انداز فردا؛ سایه سنگین گیشه
مسعود اطیابی در چه مسیری فیلمسازی خود را ادامه دهد، موضوع پیچیده ای نیست.
او در جایگاه فعلی خود به قدری موفق ظاهر شده است که حتی اگر خودش قصد داشته باشد تجربه های متفاوتی داشته باشد، بعید است حداقل در آینده نزدیک، تهیه کنندگان و سرمایه گذاران تاثیرگذار در جریان اصلی سینمای ایران به او اجازه و فرصت بدهند. برای تغییر مسیرش
او در حال حاضر یکی از موفق ترین فیلمسازان در زمینه ساخت فیلم با فروش تضمینی است. فیلمسازی که مستقل از آثار ارائه شده در جشنواره فیلم فجر مسیر ارتباط مستقیم با مخاطب عام را یافته است و بازیگران نیز برای کسب تجربه فتح گیشه از همکاری با او بی میل نیستند.
با همه این اوصاف، مسعود اطیابی همچنان شخصیتی دغدغه مند است و فراتر از اصول اخلاقی و دینی، نسبت به برخی آرمان ها و اصول انقلاب اسلامی بی تفاوت نیست.
به همین دلیل دور از انتظار نیست که در ادامه راه، بار دیگر دست به خلق آثاری مرتبط با این مضامین بزند; البته در آن صورت هم گیشه و مخاطب را فراموش نمی کند.
منبع: فرارو