بازار؛ گروه استان ها: در سالهای اخیر، بازار خودرو با تلاطمهای زیادی همراه بوده است که جز به اجارهنشینی ترجمه میشود. بازار سیاه و در نهایت سردرگمی و بلاتکلیفی مصرف کنندگان.
از جمله این سیاست ها می توان به راه اندازی «سیستم یکپارچه خودرو»، «قیمت گذاری خودرو»، «مسائل واردات خودرو» و «تولید خودرو» اشاره کرد.
در سال های اخیر سیاست های مختلفی در این زمینه ها اعمال شده که گاه نتایج مثبت و گاه منفی داشته است.
برای تحلیل و بررسی بازار خودرو و صنایع تولیدی با علی آقا محمدی رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به گفت و گو نشستیم.
* صنعت خودروسازی ما چه مشکلاتی دارد؟
متاسفانه به دلیل قدرت خرید مردم نتوانسته ایم خودرویی طراحی کنیم که علاوه بر داشتن استانداردهای لازم مانند صرفه جویی در مصرف انرژی بتواند نظر مصرف کننده را جلب کند.
اگرچه در طول بررسی فرض بر این بود که تولید خودروی ارزان قیمت در دستور کار قرار گرفته و هر فردی می تواند از خرید خودرو منتفع شود، اما به دلایل متعدد نتوانسته ایم به این هدف دست یابیم.
متأسفانه پراید را به عنوان خودرویی ارزان قیمت و پرطرفدار از صحنه تولید حذف کردیم و نتیجه این شد که مردم موتور سواری کردند. به نظر من این یک اشتباه بزرگ بود، زیرا پس از حذف تولید خودروی پراید ما، جایگزین دیگری وجود ندارد. محصولی با این رنج قیمت ما آن را در اختیار مصرف کننده قرار ندادیم، در حالی که باید طراحی بهتر، حمایت دولت، وام های کافی به خودروساز و سیاست های تشویقی را در دستور کار قرار می دادیم.
پیش از این با احتساب هزینه های طراحی و با در نظر گرفتن ضایعات و استفاده از امکاناتی که مردم دوست دارند، طراحی چنین خودرویی حدود 5 هزار دلار برآورد می شد که متاسفانه سال هاست این هدف محقق نشده است.
* بی توجهی به نیاز مردم در خصوص خودروهای ارزان قیمت چه پیامدهایی دارد؟
متأسفانه پراید را به دلیل اینکه خودروی ارزان قیمت و پرطرفداری بود از تولید خارج کردیم و مردم موتور سواری کردند.
به نظر من این موضوع اشتباه بزرگی بود چرا که پس از حذف تولید خودروی پراید، هیچ محصول جایگزینی در این رنج قیمتی به مصرف کننده ارائه نکردیم، در ضمن طراحی بهتر، حمایت دولت، وام مناسب به خودروساز. . سیاست ها لازم است و ما محرک ها را در دستور کار قرار می دادیم.
* راه منطقی برای حل این مشکل چیست؟
اگر نگاهی به سیاست ها و تصمیمات اتخاذ شده در این زمینه بیندازیم متوجه می شویم که مدیریت منسجم و برنامه ریزی بلندمدتی برای حل این مشکل نداشتیم، بنابراین یک روز بحث واردات خودرو را مطرح خواهیم کرد. ما در مورد آن صحبت خواهیم کرد ما روی کیفیت تمرکز می کنیم، روزی موضوع تولید داخلی را برجسته خواهیم کرد و بنابراین این تصمیمات متناقض و متعدد فقط به طور موقت بر بازار خودرو تأثیر می گذارد.
خودروسازی نیاز به یک اجماع ملی دارد چرا که وقتی فقط بر قیمت خودرو تاکید می کنیم و از خودروساز در این زمینه حمایت نمی کنیم، خودروساز از مواد بی کیفیت استفاده می کند تا ضرر نکند و انگیزه ای برای رقابت و تولید خودرو باشد. کیفیت داشته باشد
به نظر من صنعت خودرو نیاز به یک اجماع ملی دارد چرا که وقتی فقط بر قیمت خودرو تاکید می کنیم و از خودروساز در این زمینه حمایت نمی کنیم، خودروساز از مواد بی کیفیت استفاده می کند تا ضرر نکند و انگیزه ای برای رقابت باشد. و خودروهای باکیفیتی تولید نمی کند.
* آیا می توان انتظار توسعه این صنعت را در کشور داشت؟
صنعت خودرو بسیار بزرگ و مهم است اما باید پذیرفت که عده ای در کشور به دنبال تحقیر آن هستند.
معتقدم صنعت خودرو در ایران یکی از صنایع خوب و قوی کشور است، هرچند منکر کاستی های آن نمی شویم، بنابراین مشاهده می شود که مدیران این صنعت با برنامه ریزی به دنبال رفع مشکلات هستند.
با توجه به افق و آینده ای که می توان برای این صنعت متصور شد، باید اذعان داشت که با توجه به ورود و مشارکت گسترده شرکت های دانش بنیان در این حوزه، بی شک افق بسیار خوب و آینده ای مناسب را برای این صنعت متصوریم.
در این راستا همه مسئولان بر این باورند که باید با همین روند میزان تولید خودروسازان افزایش یابد تا نیازهای داخلی تامین شود و رضایت کلی جامعه به دست آید، بنابراین این موضوع در دستور کار دولت قرار دارد. پیشنهاد مستمر خودرو و فراخوان محصول قرعه کشی.
* تمایل به تولید خودروهای کم مصرف یا برقی تا چه اندازه وجود دارد؟
یکی از موضوعاتی که همواره در صنعت خودروسازی کشور مطرح بوده و مردم بر سر آن اتفاق نظر دارند، قیمت تمام شده خودرو است. باید در نظر داشت که قدرت خرید مردم در تولید خودرو و میزان سرمایه گذاری بسیار مهم و موثر است.
یکی از پروژه های کشور در برنامه هفتم موضوع خودرو است که با 15 تلاش شاهد سرمایه گذاری عظیم در پروژه خودروهای برقی و توسعه خودروهای جدید برای نسل جوان خواهیم بود.
اگرچه در حال حاضر مطالعاتی برای بازار خودرو یا تولید خودروهای خاص در حال انجام است، اما حقیقت این است که نمیتوان در این زمینه به مردم وعدههای بزرگ و غیرواقعی داد و ادعا کرد که به فکر تولید خودروهای بسیار خاص هستیم، زیرا با Under در شرایط فعلی اقتصادی مردم امکان خرید این خودروهای خاص با فناوری های پیشرفته را ندارند به همین دلیل همانطور که گفته شد قدرت خرید مردم بر نوع خودروی تولید شده تاثیرگذار است.
* در برنامه هفتم خودرو چه اقداماتی انجام شده است؟
یکی از پروژه های کشور در برنامه هفتم بحث خودرو است که با 15 تلاش شاهد سرمایه گذاری عظیمی با طرح خودروهای برقی و توسعه خودروهای جدید برای نسل جوان خواهیم بود.
بر این اساس بدون شک تغییرات اساسی برای برقی شدن خودروها در دستور کار است که البته نیازمند سرمایه گذاری های کلان است.
از جمله مواردی که در برنامه هفتم برای بهبود صنعت خودرو در نظر گرفته شده است، همانطور که در بسیاری از نمایشگاه های سال های اخیر مشاهده می شود، توجه بیشتر به سلایق و خواسته های مشتریان و مصرف کنندگان است.
بدون شک طبق برنامه ریزی ما در سال های آینده شاهد تولید خودروهایی خواهیم بود که با داشتن انواع موتورهای کم مصرف، از شتاب قابل قبولی برخوردار باشند، بنابراین در این مسیر بر ایمنی و مانورپذیری تاکید خواهیم کرد. خودرو و همچنین تولید خودروهای اتوماتیک یکی از اهداف ایجاد آرامش در رانندگی است.
* جایگاه جراسان رضوی را در صنعت خودرو چگونه ارزیابی می کنید؟
بیش از 500 قطعه ساز در کشور داریم که بیشتر آنها در استان خراسان رضوی و به ویژه مشهد مقدس کار و تولید می کنند و برخی از این قطعه سازان در کشور شهرت دارند.
در واقع قطعه سازان خراسان رضوی جزو تولیدکنندگان با سابقه تولید محصولات با کیفیت هستند.
به نظر من با توجه به تعاملی که قطعه سازان خراسان با سایر استان ها و همچنین با کارخانجات خودروسازی دارند، خراسان رضوی این توانایی را دارد که کاتالیزور تحول مطلوب در برنامه توسعه باشد.
خراسان بزرگ تعاملات بسیار ارزنده ای در زمینه صادرات و واردات با کشورهای همسایه دارد و همواره در این زمینه نقش پر رنگی داشته و زمینه ساز رقابت با کشورهای آسیای میانه و همسایه و ورود به بازارهای بزرگ از طریق تولیدکنندگان این استان شده است. بسیاری از مسئولان صنعت خودرو معتقدند که افق روشنی برای این استان وجود دارد.