به گزارش بازار، صمد مبصر معاون پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال گفت: در سال زراعی 1401-1402 تولید 535 هزار و 489 تن بذر گندم از سطحی حدود 224 هزار هکتار در نظر گرفته شده است. عرضه بذر برای کشت پاییزه و برنامه تولید نیز به تفکیک استان ها، طبقات بذر، ارقام و شرکت های تولید کننده بذر گزارش شده است.
مبصر با بیان اینکه خرید بذر گندم در مناطق گرمسیری به پایان رسیده و در مناطق معتدل رو به اتمام است، افزود: شرکت های متولی خرید بذر خام گندم در مناطق سردسیر به زودی آغاز می شوند.
وی گفت: خرید بذر گندم در برخی استان ها مانند بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویار احمد بر اساس برنامه اعلام شده انجام شده است اما در برخی استان ها درصد خرید بذر تا حدودی پایین است.
معاون پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال، یارانه خرید هر کیلوگرم بذر گندم در کمپین گذشته را 1500 تومان اعلام کرد و گفت: پیشنهاد می کنیم با توجه به افزایش هزینه تولید بذر، حداکثر اطمینان حاصل شود. با جذب بذر تولیدی، میزان یارانه پرداختی دولت برای خرید هر کیلوگرم بذر گندم با سه برابر افزایش به 4500 تومان می رسد.
صمد مبصر افزود: اگر یارانه خرید بذر گندم سه برابر نشود، قیمت فروش هر کیلوگرم بذر گندم گواهی شده از 20 هزار تومان فراتر می رود و کشاورزان ممکن است استقبال چندانی از خرید بذر گندم گواهی شده نداشته باشند و می توانند به صورت غیررسمی خرید کنند. بذر یا استفاده از بذرهای خود مصرفی.
وی با اشاره به رکورد خرید تضمینی امسال بیش از یک میلیون و 700 هزار تن گندم در استان خوزستان، گفت: یکی از عوامل مهم این تولید، استفاده از بذرهای نو و مرغوبی است که در اختیار کشاورزان قرار گرفت.
معاون پژوهشکده گواهی و ثبت بذر و نهال افزود: برای حفظ رکورد تولید در محصول استراتژیک گندم و بهبود آن، بذر گندم باید حمایت بیشتری شود.
مبصر افزایش کارمزد تسهیلات بانکی را یکی از چالش های پیش روی تولید و خرید بذر گندم گواهی شده دانست و گفت: کارمزد تسهیلات بانکی که شرکت های تولیدکننده بذر گندم از بانکو آگریکولا برای فرآوری بذر گندم خام دریافت می کردند از 15 درصد به 23 درصد افزایش یافت. پیدا شده است
وی افزایش 8 درصدی نرخ کارمزد تسهیلات بانکی را از مهم ترین نهاده های تولید استراتژیک گندم بالا و برخلاف سیاست های امنیت غذایی کشور دانست.