به گزارش رکنا از لرستان؛ عطا حسن پور در جمع خبرنگاران گفت: در دره خرم آباد هفت غار U شکل انگلیسی وجود دارد که در ثبت جهانی این منطقه ثبت شده است.
بیان کرد: هفت غار کلدر، قمری، گیلوران، یاودا، کنجی و دو پناهگاه صخرهای گار ارجانه و پاسانگر در دره تاریخی خرم آباد و بهعنوان بخشی از آرشیو ثبت جهانی این دره توسط اداره کل قرار دارد. . سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان در مرحله مرمت، بهسازی و ایجاد جاده دسترسی است.
مدیرکل میراث، گردشگری و صنایع دستی فرهگی لرستان تاکید کرد: در هیچ کشوری در دنیا هفت غار در یک شهر وجود ندارد. اما دره خرم آباد این مکان های طبیعی باستانی را با حضور انسان های نئاندرتال در دل خود جای داده است.
گوس کالدر، پناهگاه نئاندرتال ها
حسن پور با بیان اینکه غار «کلدر» خرم آباد در پنج کیلومتری شمال شهر خرم آباد به شماره 18796 در فهرست آثار غیرمنقول کشور به ثبت رسیده است، اظهار کرد: وی خاطرنشان کرد: بررسی های باستان شناسی در این غار نتایج جدیدی از قدمت دره خرم آباد را نشان داد که سن این منطقه از 40 هزار سال پیش به 54 هزار سال پیش افزایش یافت.
اضافه شد: پارینه سنگی میانی منسوب به نئاندرتال ها و غار کالدر در تم پارینه سنگی جدید (سن هوم- ساپینس 54400 سال است، قدیمی ترین محوطه پارینه سنگی جدید ایران است).
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان ادامه داد: طی بررسی های 2 سال گذشته بخشی از جمجمه یک انسان هوشمند در غار کالدر خرم آباد کشف شد که به این غار جایگاه جهانی و تکمیلی بخشید. کارشناسان نظرات در مورد روند موج دوم مهاجرت انسان های هوشمند یا هومو ساپینس به اروپا.
از کاوش باستان شناسان اروپایی تا یافته های 50 هزار ساله
حسن پور همچنین گفت: غار قمری یا ماه اشکفت مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان بر فراز سفیدکوه مشرف به گرداب سنگی خرم آباد در سال 1380 با شماره 4144 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید که در سال 1343 به طور رسمی مورد کاوش قرار گرفت. تا سال 1348 توسط پروفسور فرانک هال و باستان شناسان دانشگاه رایس ساخته شد.
وی افزود: «یفته» نیز غار پیش از تاریخ در مرکز لرستان و در منطقه ای بین خرم آباد و چگانی بوده که آثاری از دوران پارینه سنگی جدید را در خود جای داده و از این رو در مطالعات باستان شناسی خاور نزدیک و اروپا اهمیت زیادی دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان افزود: یکی از قدیمی ترین شواهد استفاده از زیور آلات صدف و دندان در این غار با قدمتی در حدود 35 هزار سال به دست آمد و سال 1383 سال جدیدی بود. دوره کاوش های علمی در آنجا توسط تیم مشترک ایران و بلژیک به سرپرستی مارسل اوت، فریدون بیگلری و سونیا شیدرنگ انجام شد.
حسن پور ادامه داد: همچنین بر اساس قدمت رادیوکربن در غار کنجی دره خرم آباد قدمت آثار کشف شده در این مکان بیش از 50 هزار سال پیش است و در سال 1380 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. شماره 4143
وی در خصوص غار «گیلوران» گفت: این اثر به عمق 16 متر و عرض 17 متر در جنوب غربی دره خرم آباد است که در سال 1380 با شماره 5971 به ثبت آثار تاریخی رسیده است.
به گفته مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان، کاوش های انجام شده در این غار که شامل تراشه های متعدد، قطعات روتوش شده تراشه، سنگ مادر، ابزار دندانه دار و خراش های کناری است، آثاری از دوران پارینه سنگی جدید را نشان می دهد. ارائه می کند
حسن پور با اشاره به وجود دو پناهگاه صخره ای در خرم آباد افزود: پناهگاه صخره ای «گرارجانه» به طول بیش از 14 متر متعلق به دوران پیش از تاریخ ایران باستان و به شماره ثبت ملی 13117 در سال 1383 مانند قمری است. غار کاوش شده توسط فرانک هال و فلانری.
وی ادامه داد: غار یا پناهگاه صخره ای «پاسنگر» مربوط به دو دوره فرهنگی برادوستین و زرزین است و در این غار صدف هایی با اندازه های مختلف کشف شده که یکی از آنها در موزه ملی ایران نگهداری می شود.
پیوستن غارهای بی نظیر به ثبت جهانی خرم آباد/ استقبال سرمایه گذاران گردشگری
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان با اشاره به بازدید ارزیاب یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد) از این غارها و قلعه تاریخی فلک الفلک از ثبت جهانی خرم آباد. دره، تصریح کرد: یکی از پیوست های این رکورد جهانی، هفت غار است.
حسن پور افزود: این غارها در گذشته به عنوان فضای مرده شهری رها شده بودند اما در حال حاضر علاوه بر ایجاد راه دسترسی و دروازه ورودی ساماندهی و نورپردازی شده و تمامی زیرساخت های سرمایه گذاری با همکاری همه دستگاه ها آماده است. و همچنین محیط زیست.
وی بسته سرمایه گذاری گردشگری این غارها را در نوع خود بی نظیر دانست و گفت: این آمادگی وجود دارد که مدیریت و بهره برداری از غارها را به سرمایه گذار با پیوند مجتمع گردشگری و تفریحی بام خرم آباد ارائه کنیم.