بر اساس مصوبه جدید هیات دولت، جانبازان مشمول واردات خودرو می توانند با انصراف از واردات خودروی داخلی را بدون انتظار و در قالب تحویل فوری دریافت کنند.
به گزارش ایرنا، هیأت وزیران در جلسه 18 آبان ماه سال جاری آیین نامه اجرایی جزء 10 بند ج تبصره 13 قانون بودجه سال 1403 کل کشور را به تصویب رساند و در 25 آبان ماه سال جاری نیز محمدرضا عارف اولین جلسه تصویب شد. معاون رئیس جمهور این آیین نامه را برای اجرای ابلاغی به دستگاه های ذیربط ارسال کرد.
در ماده یک این آیین نامه به نقش وزارتخانه ها و نهادها از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، بنیاد شهید و امور ایثارگران، بانک مرکزی و شرکت های خودروسازی اشاره شده است.
این آیین نامه برای جانبازان 50 درصد یا بیشتر که از تسهیلات ماده 45 قانون جامع خدمات رسانی مصوب 1385 استفاده نکرده اند و برای ایثارگران 25 تا 49 درصد که طبق تشخیص کمیسیون دارای محدودیت جسمانی هستند، می باشد. ، همسر و فرزندان شاهدان و افراد مستقلی که توسط کمیسیون از کارافتاده تشخیص داده می شوند، شامل می شوند.
بر اساس ماده دوم این آیین نامه، ملاک درصد جانبازی، نوع جانبازی (جسمی – حرکتی) و از کار افتادگی نظر کمیسیون است.
براساس ماده 3، بنیاد باید حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه فهرست مشمولان را تهیه و به ترتیب اولویت به وزارت حریم خصوصی ابلاغ کند.
در ماده چهارم، وزارت حراست موظف است خودرو را از تاریخ ارسال فهرست مشمولان توسط بنیاد و بر اساس توانمندی های اعلام شده از سوی شرکت، ظرف سه ماه پس از واریز 100 درصدی قیمت خودرو، دریافت کند.
بر اساس ماده 5 این آیین نامه، در صورت فوت مشمولان پس از احراز شرایط توسط بنیاد، وراث متوفی جانشين آنان در انجام مراحل تحويل وسيله نقليه و تحويل آن هستند.
در ماده 6 بانک مرکزی موظف است اعتبار قرض الحسنه تبصره (13) تبصره (13) را طبق اعلام شرکت از طریق بانک های عامل و پس از اخذ ضمانت نامه های قانونی مالکان خودروهای داخلی به صورت اقساط (60) پرداخت کند. ماهانه و با حداکثر اقساط چهار درصد به حساب شرکت، شروع اقساط نصب یک ماه پس از تحویل خودرو می باشد.
طبق ماده 7 مشمولان می توانند تمام یا بخشی از قیمت خودرو را نقدا پرداخت کنند و عدم دریافت تسهیلات بانکی مذکور در این آیین نامه مانع از دریافت خودرو توسط مشمولان نخواهد بود.
بر اساس تبصره این آیین نامه مشمولان واردات خودرو می توانند با انصراف از واردات از دریافت خودروی ملی بدون انتظار و با تحویل فوری بهره مند شوند.
در ماده هشتم این آیین نامه تاکید شده است که استفاده از سایر تسهیلات خرید خودرو با نرخ مصوب هیات عالی بانک مرکزی خارج از چارچوب این آیین نامه مانع از دریافت این تسهیلات نخواهد بود.
همچنین نظارت و پیگیری وظایف بانکهای عامل بر عهده بانک مرکزی و نظارت و پیگیری وظایف محوله به شرکتها در این آییننامه بر عهده وزارتخانه است.
در ماده 10 این آیین نامه، تحویل خودروهای ملی به مشمولان بر اساس اولویت بندی طبقه بندی شده است.
دریافت خودروی داخلی با معافیت واردات جانبازان
بر اساس ماده 11 این آیین نامه، مشمولانی که از امتیاز واگذاری خودرو موضوع ماده (45) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران یا بودجه سنواتی استفاده کرده اند مشمول واگذاری خودروی ملی نمی شوند.
در ماده 12 شرکت موظف است اسامی و مشخصات مالکان خودرو ملی را به همراه اعلام قیمت خودروی واگذار شده طبق فهرست اعلام شده از سوی وزارت حراست به بانک عامل تعیین شده ارسال کند. ظرف سه ماه پس از واریز صد در صد (100) قیمت. خودرو باید به ذینفع تحویل داده شود.
در ماده 13 آمده است: مبلغ 25 تریلیون (000.000.000 0 25.000) ریال تسهیلات قرض الحسنه که در صورت افزایش عملکرد جذب منابع قابل افزایش است، به خرید خودروهای داخلی توسط بانک مرکزی اختصاص می یابد. از طریق بانک های عملیاتی
مبلغ تسهیلات اعطایی به هر یک از مشمولان برای خرید خودرو ملی به صورت تکی و بدون توجه به قیمت خودرو، مبلغ دو هزار و ۷۰۰ میلیون (۲,۷۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال است. بانک عامل موظف است پس از اخذ ضمانت نامه های قانونی از ذی نفعان و همزمان با سپرده گذاری متقاضی، خط را با پول شرکت حداکثر یک ماه قبل از موعد تحویل برنامه ریزی شده پرداخت کند.
طبق مواد 14 و 15، بانک حقوقی می تواند به منظور تسهیل در اخذ وثیقه، با رضایت متقاضی بیمه عمر، قیمت خودرو را تا سقف مبلغ نصب دریافت کند و هزینه آن به عهده متقاضی می باشد. در صورت تاخیر در تحویل خودرو، ضوابط قیمت گذاری مرتبط بوده و شرکت نمی تواند قیمت بالاتری را مطالبه کند.
همچنین در ماده 16 شرکت موظف است در صورت پرداخت قیمت خودرو در موعد مقرر برای تحویل، در تحویل خودرو به ذینفع اقداماتی را انجام دهد و در صورت تاخیر طبق ضوابط، اقدام خواهد کرد. مسئول خسارات وارده باشد
سهم شهدا از بودجه 1404
در ماده 17 نیز تاکید شده است که وزارت حراست موظف است برای مدت حداکثر پنج سال برای شرکتهای خودروسازی داخلی یا شرکتهای مورد تایید این وزارتخانه، مجوز خودرو نو یا کارکرده را طبق قوانین و مقررات صادر کند. مقررات مربوطه، با توجه به وضعیت ذینفعان (از طریق ارائه فونداسیون) به ادغام قطعات و تجهیزات لازم برای سفارشی سازی خودرو با شرایط زیر.
ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدا برای جانبازان 70 درصد (قطع دو پا یا دو دست از ناحیه مچ یا نخاع یا نابینایی هر دو چشم یا ترکیبی از دو مورد از جراحات فوق الذکر) تا سقف 35000 یورو می باشد. بقیه جانبازان از 70٪ تا 30000 یورو و برای جانبازان از 50٪ تا 69٪ تا 25000 یورو.
نظام اولویتبندی برای امکان واردات خودرو توسط مشمولان متناسب با درصد جانبازی و نیز منابع و توانمندیهای موجود خواهد بود.
به دلیل غیرتجاری بودن، بدون کارت بازرگانی، پس از ثبت سفارش با تشخیص و تایید بنیاد رسا، می توانند با رعایت شرایط بند (1) این ماده تا زمانی که وارد شده، خودرو وارد کنند. خودرو دارای تاییدیه فنی از سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد و خدمات پس از فروش می باشد.
واردات خودرو در چارچوب این آیین نامه مشروط به تصویب نامه شماره 123343/T61646H مورخ 15/07/1402 از پرداخت هزینه افتتاح، تمدید و ویرایش ثبت سفارش معاف است.
وزارت دفاع موظف است برای ایثارگران متقاضی با معافیت های مندرج در این آیین نامه اقدام به ثبت سفارش تجمعی شرکت های وارداتی مورد تایید وزارتخانه نماید.
بر اساس ماده 18، مشمولان از پرداخت سود بازرگانی مربوط به واردات خودرو و تجهیزات لازم برای آماده سازی کشتارگاه و همچنین از پرداخت عوارض مندرج در تصویب نامه شماره 11 معاف هستند.
براساس ماده 19، بانک مرکزی موظف است تا سقف مجاز برای واردات هر خودرو به شرکت، ارز را با اولویت تخصیص منابع ارزی (برای واردات) از وزارت صنعت، معدن و تجارت اختصاص دهد.
آیرین