امید محمدی; بازار: ارز صنعت خودرو به وضعیت بحرانی رسیده است، کم توجهی وزارت صمت به سرپرستی «سید محمد اتابک» و عدم هماهنگی «بانک مرکزی» و کم توجهی وزیر امور اقتصادی و دارایی، عبدالناصر همتی، به تخصیص یا تامین ارز برای صنایع به ویژه خودروسازی؛ به زودی این چالش کاهش تولید یا خطر توقف تولید در جاده ویژه را ایجاد خواهد کرد. ادامه این شرایط با در نظر گرفتن تقاضای کاذب در بازار خودرو به زودی باعث افزایش سرسام آور قیمت خودرو خواهد شد. متاسفانه راه اندازی سامانه و دسته بندی خودروسازان با ایجاد ساختار زیرگروهی برای زنجیره تامین، روند تخصیص پول به فعالان این صنعت را تسریع نکرد. «سید محمد اتابک» از زمان دریافت رای اعتماد از اتاق ملت، قصد شفاف سازی و یا اعلام برنامه های راهبردی کوتاه مدت یا بلندمدت صنعت خودرو را نداشته است. به موازات این چالش ها، شب گذشته وزیر صامت در دیدار با اعضای کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی به بررسی وضعیت پولی صنعت خودرو پرداخت و در دیدار با مصطفی پوردهقان اردکانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: ملتی که می پردازیم:
شب گذشته کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی با سید محمد اتابک دیدار کرد که موضوع اصلی این جلسه ساماندهی بازار خودرو بود.
* «سید محمد اتابک» شب گذشته با اعضای کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی دیدار کرد. آیا سیاست های وزارت حریم خصوصی در قبال صنعت خودرو در این جلسه مشخص بود؟
شب گذشته کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی با سید محمد اتابک دیدار کرد که موضوع اصلی این جلسه ساماندهی بازار خودرو بود. برای دستیابی به هدف سازمانی نیاز به تصمیم گیری قاطع و اجتناب از دستورات روزانه است، در صورت تحقق این موضوع، وزارت حریم خصوصی می تواند سیاست های خودرو را تعیین و دنبال کند.
کمیسیون خانه ملی صنایع و معادن به وزارت امنیت و امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد که شورای اسلامی به وظایف نظارتی خود برای تضمین منافع مردم به درستی عمل خواهد کرد.
*صنایع خودرو به ویژه خودروسازان بزرگ (گروه صنعتی ایران خودرو و گروه خودروسازی سایپا) با مشکل جدی تامین و تخصیص ارز مواجه هستند، برآوردها حاکی از آن است که ادامه این شرایط بحرانی باعث افت تولید و چالش های مالی خواهد شد. ، کمیسیون صنایع و معادن خانه ملت چه اقداماتی در این زمینه انجام خواهد داد؟
در خصوص تامین و تخصیص ارز به صنعت خودرو، قبل از اینکه وزارت صمت سیاست های خود را مشخص کند و دولت نظر خود را اعلام کند، خانه ملت پیگیری های لازم را برای رفع مشکلات انجام خواهد داد. کمیسیون خانه ملی صنایع و معادن به وزارت امنیت و امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده است که شورای اسلامی وظیفه نظارتی خود را برای تامین منافع مردم به درستی انجام خواهد داد، البته همراه با دولت برای بهبود تولید، ساماندهی بازار و بهبود کیفیت خودروهایی که خواهیم بود.
متأسفانه در بازار فعلی خودرو وضعیت به نفع مشتریان نیست. نه تنها این بازار باید تغییر کند، بلکه کیفیت و ایمنی خودروها نیز باید تغییر کند.
*در شرایط فعلی واردات خودرو بیشترین توجه را به خود جلب کرده است. برنامه دولت چهاردهم به سرپرستی سید محمد اتابک در وزارت امنیت برای این موضوع چیست؟
در جلسه ای که قبلا اشاره کردم، تاثیر واردات خودرو بر بازار ارز مطرح شد، اما این موضوع نیاز به دانش دقیق دارد. در حال حاضر شورای اقتصاد، رؤسای مراجع و نهادهای ذیربط و بانک مرکزی باید وضعیت واردات خودرو و تامین ارز را مشخص کنند. متاسفانه در بازار فعلی خودرو شرایط به نفع مشتریان نیست، نه تنها این بازار باید تغییر کند، بلکه کیفیت و ایمنی خودروها نیز باید تغییر کند.
* به کیفیت و ایمنی خودرو اشاره کردید، وزارت حراست برای بهبود دو پارامتر مهم در تولید خودروسازان چه باید بکند؟
آنچه بسیار مهم است حفظ جان و سلامت مردم است. آمار تصادفات عجیب حاکی از آن است که خودروها و سایر شرایط محیطی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و نیاز به ارتقای ایمنی دارد. البته اینجا نباید فقط خودروسازان یا خودروها را مقصر بدانیم. بنابراین در تولید داخلی یا مونتاژ خودرو باید سیاست رشد کیفیت و ارتقای ایمنی را دنبال کرد. اگر وزارت حراست قاطعانه با موضوع واردات خودرو برخورد کند باید برای رشد کیفیت خودروهای داخلی نیز رقابت ایجاد کند. البته این موضوع مستلزم ارتباط با زنجیره تامین جهانی و سایر کشورها است که در هنگام ایجاد چنین شرایطی باید فناوری و فناوری برای ارتقای ایمنی خودروها وارد کشور شود.