به گزارش رکنا از لرستان؛ عطا حسن پور در نشست تخصصی گردشگری همایش بین المللی محیط زیست و سلامت شهری با بیان اینکه اجلاس نهایی یونسکو تیرماه سال آینده برگزار و پرونده ثبت جهانی دره خرم آباد بررسی می شود، اظهار کرد:
وی افزود: در نشست نهایی یونسکو پرونده ثبت جهانی غارهای پیش از تاریخ و صورت فلکی دره خرم آباد بررسی می شود.
حسن پور یکی از نظریه های مهم مهاجرت در بین مردم شناسان را خرم آباد به عنوان زیستگاه انسان عنوان کرد و افزود: انسان برای ادامه زندگی به مولفه های خاصی مانند محیط زیست نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه 63 هزار سال است که انسان هرگز از این دره خارج نشده است، گفت: این اتفاق به دلیل تعامل انسان با محیط زیست رخ داده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: هفت غار و یک صخره تاریخی با 63 هزار سال سکونت در هیچ کجا وجود ندارد و این موضوع خرم آباد را به شهری با قدمت پنج هزار ساله شهرنشینی تبدیل کرده است.
حسن پور افزود: مهم ترین دلیل بقای انسان در دره خرم آباد کهن داشتن آب است و شهر خرم آباد از دو بخش بافت سنتی و بافت جدید و مدرن تشکیل شده است.
وی گفت: شالوده این شهر در زمان اشکانیان و ساسانیان ساخته شده و به گونه ای بوده که دسترسی آسان به آب داشته که نمونه آن رودخانه ای به نام رود ناصری است که در زمان قاجار به این نام رسیده است. اما اصل رودخانه مربوط به دوران ساسانیان است.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: این عرصه حیاتی بافت باستانی شهرستان است.
وی افزود: در حال حاضر بافت باستانی شهرستان خرم آباد 80 هکتار وسعت دارد که به آن بافت ناکارآمد می گویند اما میراث فرهنگی آن را بافت طلایی می داند.
حسن پور افزود: کل شکل گیری بافت باستانی بر اساس عبور نهرها و قنات ها بوده که متأسفانه با توسعه شهری و ساخت خانه ها این شریان خشک شد و عمر آن پایان یافت و مرگ بافت را رقم زد.
وی با بیان اینکه انتظار نمی رود این بافت با آب احیا شود، تصریح کرد: حفظ این بافت و بخش های تاریخی آن، توسعه پایدار بافت طلایی شهر خرم آباد را تضمین می کند.
لرستان/ امین پارسا