به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسین مرعشی، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت وگویی به بیان نکاتی درباره چالش های پیش روی دولت چهاردهم، توافق ایران و آمریکا، صحبت های پزشکان در مراسم تحلیف و… پرداخت. مشروح گفتگوی آنها را در ادامه به نقل از جماران می خوانید;
برخی کارشناسان بزرگترین چالش دولت آقای مدشکیان را موضوع معیشت مردم میدانند و برخی دیگر آن را به مسائل بینالمللی از جمله برجام و FATF اگر حل نشود، معیشت هم حل نمی شود. نظر شما درباره ابرچالش پیش روی دولت چهاردهم چیست؟
بیزیکیان با چالش های فوق العاده زیادی روبروست. و مطمئنا مهمترین آنها اقتصاد ایران است. دو شاخص مهم هر اقتصادی «تورم» و «رشد اقتصادی» هستند و اقتصاد ما در هر دو شاخص دارای مشکلات جدی است. رشد اقتصادی ما با اهدافی که برای سند داشتیم و اهدافی که برای برنامه هفتم در شورای اسلامی تصویب شد فاصله زیادی دارد. با رشد اقتصادی 8 درصدی فاصله داریم و تورم که حداکثر باید 10 درصد باشد الان از 40 درصد گذشته است. یعنی اقتصاد ایران در هر دو شاخص شرایط سختی را پشت سر می گذارد.
برای راه حل نیازی به بحث تئوریک نداریم. نگاه به گذشته می تواند نشان دهد که آینده چگونه باید باشد. اگر بخواهیم تورم را کاهش دهیم و رشد اقتصادی را افزایش دهیم. پس از برقراری برجام، در سالهای 1995 و 1996، تورم ایران به کمتر از 10 درصد و رشد اقتصادی به حدود 8 درصد رسید. اما بعد از ظلمی که آمریکایی ها به ایران کردند و فشار حداکثری آنها شروع شد، یعنی ترامپ از برجام خارج شد و فشار حداکثری را اعمال کرد، تورم ایران به 40 درصد رسید.
در دوره سه ساله ریاست جمهوری شهید رئیسی، تفکر غالب دولت این بود که اقتصاد ایران را به رفع تحریم ها گره نزنیم و با خنثی سازی تحریم ها، اقتصاد ایران را سامان دهیم. در این سه سال شاخص ها نشان می دهد که ایران پنج درصد رشد داشته است اما متاسفانه نتوانستیم به تورم زیر 40 درصد برسیم.
مسیر روشن است. ممکن است کسی بگوید لغو تحریم ها و احیای مجدد آن ممکن نیست یا هزینه های سیاسی برای ایران وجود دارد که نیازی به پرداخت آن نداریم. باید ببینیم اولویت کشور چیست. اگر اولویت کشور کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی باشد جز اصلاح روابط خارجی و احیای برجام، به نظر من راه دیگری وجود ندارد.
با توجه به اینکه آخرین نظرسنجی ها در آمریکا نشان می دهد که کامالا هریس از شانس بیشتری نسبت به ترامپ برخوردار است، آیا در صورت روی کار آمدن دولت دموکرات در آمریکا، احتمال توافق آنها با ایران بیشتر خواهد بود؟
بحث در مورد روابط ایران و آمریکا فراتر از دولت حزب دموکرات یا جمهوری خواه در ایالات متحده است. ما باید از طرف خودمان تصمیم بگیریم. از آنجایی که عزت و سربلندی ایران برای من مهم است، معتقدم ایران در موقعیتی قرار دارد که بتواند با همه نیروهای خود در منطقه و در اردوگاه مقاومت، مذاکرات را از سر بگیرد. به هر حال ما نباید ریسک کنیم و می توانیم در ماه های باقی مانده از دولت آقای بایدن مشکلات را حل کنیم.
ارزیابی شما از تیم آقای مدیکالز در حل این مشکل چیست؟
آقای بیشیکیان باید دو کار را همزمان انجام دهد، یکی تیم دیپلماسی ایران است که به نظر من مسیر خوبی را طی می کند و آقای عراقچی که الان تقریباً کاندیدای نهایی وزارت امور خارجه است. برای این کار بسیار مناسب است دومین کاری که آقای مزیکیان باید انجام دهد، همانطور که آقای روحانی در برجام از سران حمایت شد، آقای مزکیان هم باید بتواند حمایت رهبران را در مذاکرات داشته باشد تا به نتیجه برسد.
ارزیابی شما از صحبت های آقای مدزیکیان در مراسم تحلیف چیست؟
سخنان او گسترده و کامل بود.
چه سیگنالی برای احزاب غربی داشت؟
از نظر احترام، اعلام آمادگی وی برای گفت و گو با کشورهای غربی به نظر من پیام روشنی بود.
27215