وحید پرجریشی; بازار: حادثه تروریستی کرمان حادثه غم انگیز و تاسف باری بود که طی آن 90 نفر از شرکت کنندگان در مراسم بزرگداشت سردار شهید قاسم سلیمانی به شهادت رسیدند. این حادثه باعث تنش بیشتر در بازارهای مالی جهانی به ویژه در بخش انرژی شد.
در روز جمعه و دو روز پس از حادثه تروریستی مذکور، قیمت نفت برنت با 1.34 دلار یا 1.7 درصد افزایش به 78.93 دلار رسید. در همین حال، نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ۱.۶۲ دلار یا ۲.۲ درصد افزایش یافت و به ۷۲.۸۱ دلار در هر بشکه رسید.
اما سوال اینجاست که چرا حادثه تروریستی کرمان در تعطیلات بازارهای مالی تا این حد بر بازار انرژی تاثیر گذاشت و قیمت نفت را تا این حد افزایش داد؟
تنش فزاینده در خاورمیانه و سرنوشت نامعلوم ترانزیت دریای سرخ
حادثه تروریستی کرمان در واقع آخرین حلقه از زنجیره تنش و ناامنی است که در منطقه خاورمیانه به ویژه خلیج فارس به عنوان مرکز صادرات نفت جهان و قلب اوپک شکل گرفته است. در واقع، به نظر می رسد آنچه در هفته های اخیر با آن روبه رو هستیم، دومینویی از حملات تلافی جویانه بین تهران، تل آویو و متحدان غربی اسرائیل است که در روزهای اخیر به اوج خود رسیده است.
اگر نگاهی به نمودار آماری نفت در روزهای گذشته بیندازیم، به وضوح متوجه میشویم که در روزهایی که منطقه خاورمیانه بیشترین تنش را تجربه میکرد، قیمت نفت عموماً رفتار صعودی از خود نشان میداد.
برای اثبات این ادعا کافی است نگاهی به تحرکات دو طرف جنگ غزه در روزهای اخیر بیندازید: تشدید حملات رژیم صهیونیستی به غزه و جنوب لبنان و همزمان با آغاز دور جدید حملات آمریکا. در مورد گروه های شیعی نزدیک به ایران، مانند حشدالشعبی عراق یا ترور شهید سید رضی موسوی، مشاور ارشد تهران در سوریه در حمله تروریستی صهیونیست ها.
اما اکنون باید به پرسش اصلی خود بازگردیم: اساساً رابطه قیمت نفت با حملات دو طرف جنگ غزه و حامیان آنها به یکدیگر چیست؟ اگر نگاهی به نمودار آماری نفت در روزهای گذشته بیندازیم، به وضوح متوجه میشویم که در روزهایی که منطقه خاورمیانه بیشترین تنش را تجربه میکرد، قیمت نفت عموماً رفتار صعودی از خود نشان میداد.
این افزایش قیمت پس از تشدید حملات حوثی ها به مواضع متحدان اسرائیل، اختلال در ترانزیت در دریای سرخ و تعلیق خدمات در بسیاری از خطوط کشتیرانی تجاری بزرگ در جهان مانند مرسک صورت گرفته است. ، در مسیر دریای سرخ؛ این حملات که ساعاتی پس از انتشار خبر حادثه تروریستی کرمان شدت گرفت، منجر به حملات پهپادی حوثی ها به یک کشتی جنگی آمریکا در دریای سرخ شد.
این تحولات اساساً به این معنی است که شرایط ترانزیت به ویژه برای نفتکش های غربی که از دریای سرخ عبور می کنند دشوارتر می شود که ممکن است به تنهایی منجر به کاهش عرضه نفت اوپک در بازارهای جهانی و افزایش قیمت نفت سیاه شود. طلا
از سوی دیگر، آمریکا و متحدان اروپایی اش نیز حوثی ها را به عملیات نظامی تهدید کرده و هشدار داده اند که از این پس با این گروه یمنی برخورد عملیاتی خواهند کرد. این تحولات اساساً به این معنی است که شرایط ترانزیت به ویژه برای نفتکش های غربی که از دریای سرخ عبور می کنند دشوارتر می شود که ممکن است به تنهایی منجر به کاهش عرضه نفت اوپک در بازارهای جهانی و افزایش قیمت طلای سیاه شود.
انتظارات بازار در خصوص ضدحمله تهران به غرب
اگرچه در بیانیه منتسب به گروه داعش که اولین بار توسط خبرگزاری العربیه منتشر شد، این گروه تروریستی مسئول مستقیم حمله تروریستی کرمان معرفی شده است؛ اما مواضع مقامات تهران نشان داده است که اسرائیل و آمریکا در این حادثه مقصر شناخته شده اند.
این موضوع ممکن است منجر به شکل گیری دور جدید حملات متحدان ایران علیه مواضع نظامی آمریکا در عراق شود و شرایط برای عبور هواپیماهای غربی از دریای سرخ دشوارتر شود. یقیناً تهران برای نشان دادن اقتدار و جدیت خود در دفاع از امنیت داخلی خود، در بحبوحه جنگ در سرزمین های اشغالی و تشدید حملات در جنوب لبنان، اقدامات تلافی جویانه ای را علیه آمریکا و گروه های وابسته به تل آویو انجام خواهد داد. در روزهای آینده که باعث افزایش ترس در بازارهای جهانی و کاهش بیشتر قیمت ها خواهد شد.
کاهش عرضه نفت ایران و روسیه به بازارهای جهانی.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آگاه در تازه ترین بیانیه خود از کاهش مبادلات نفت ایران و چین به دلیل افزایش فروش خبر داد، به جز موارد مربوط به تنش های ژئوپلیتیکی ایران و غرب در مسیر ترانزیتی دریای سرخ. قیمت ها در تهران تعلیق جزئی وجود دارد. رویترز که این گزارش را روز جمعه (15 ژانویه) منتشر کرد، به «چند مقام ارشد نفتی» بدون اشاره به ملیت آنها اعلام کرد که ایران تخفیف نفت خود را به چین کاهش داده و دو طرف در حال مذاکره برای توافق جدید هستند. قیمت های اعلام شده توسط طرف ایرانی
صرف نظر از حادثه تروریستی کرمان و اقدامات تلافی جویانه احتمالی ایران در روزهای آینده، باید به این نکته نیز اشاره کرد که صادرات نفت روسیه و ایران به عنوان دو عضو مهم و بزرگ اوپک پلاس احتمالا در جهان با کاهش مواجه خواهد شد. بازارها
در همین حال اتحادیه اروپا روز چهارشنبه هفته گذشته تحریم های جدیدی را علیه صادرات نفت و گاز روسیه اعلام کرد. این تحریم ها می تواند واردات نفت روسیه توسط هند و چین را تا حد زیادی تحت الشعاع قرار دهد و منجر به کاهش عرضه جهانی نفت شود.
بنابراین، صرف نظر از حادثه تروریستی کرمان و اقدامات تلافی جویانه احتمالی ایران در روزهای آینده، باید این نکته را نیز در نظر گرفت که صادرات نفت روسیه و ایران به عنوان دو عضو مهم و بزرگ اوپک پلاس احتمالا با کاهش مواجه خواهد شد. در بازارهای جهانی شد.
حال اگر دو عامل ذکر شده را نیز اضافه کنیم، تقریباً می توان مطمئن بود که شیب صعودی قیمت نفت در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت. مشکلی که می تواند منجر به ایجاد زنجیره ای از رویدادهای بزرگ اقتصادی از جمله افزایش شاخص های مهمی مانند قیمت مصرف کننده و کاهش اعتماد مصرف کننده به غرب و در نتیجه افزایش تورم در بازارهایی مانند انرژی شود. ، خدمات حمل و نقل و البته هزینه تولید می شود