تهران (بازار) -شیرین طهماسب هانتر، استاد علوم سیاسی دانشگاه جورج تاون می گوید که جنگ غزه روند عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل را متوقف می کند.
وی اضافه کرد که ریاض خطر برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل را نخواهد داشت. با این حال، همکاری پنهانی طولانی مدت ادامه خواهد داشت.
متن مصاحبه را در زیر می خوانید:
سوال: در جریان جنگ بین حماس و اسرائیل، برخی منابع در آمریکا و رسانه های وابسته به آن از بلوکه شدن مجدد پول ایران در قطر خبر دادند که بعدا تکذیب شد. به نظر شما آیا پیامی پنهان در این خبر وجود داشت؟
به: حتی قبل از شروع درگیری حماس و اسرائیل، صداهایی در ایالات متحده به گوش می رسید که از توافق ایران و ایالات متحده که سرمایه های مسدود شده ایران را در ازای آزادی چند شهروند آمریکایی زندانی در ایران آزاد می کرد، انتقاد می کردند. با توجه به ارتباطات بین حماس و ایران، توقف بودجه جدید می تواند به عنوان هشداری برای ایران برای عدم کمک به حماس تعبیر شود.
س: احتمال استفاده آمریکا از این منابع به عنوان اهرم فشار علیه ایران در آینده چقدر است؟ اگر چنین است، چه ضرری برای آمریکا خواهد داشت؟
به: هر زمان که لازم باشد، واشنگتن از تمام اهرم های مالی، سیاسی و نظامی که در اختیار دارد علیه ایران استفاده خواهد کرد. استفاده از فشار مالی کم خطرترین این اهرم هاست. استفاده از این داراییهای مالی بهعنوان ابزاری برای فشار بر تهران، به جز بیاعتمادی بیشتر ایران به آمریکا و در نتیجه مانع از تفاهمهای آینده، آسیب چندانی به واشنگتن وارد نخواهد کرد.
س: تاثیر این جنگ بر آینده مذاکرات هسته ای ایران چیست؟
به: با توجه به ارتباط برقرار شده بین اقدامات حماس و حمایت ایران از فلسطینی ها، دولت های واشنگتن حتی بیشتر از دستیابی به توافق با ایران می ترسند. در همین حال، اسرائیل فشار خود را بر ایالات متحده افزایش خواهد داد تا سیاستی سخت در قبال ایران اتخاذ کند و حتی با شدت بیشتری استراتژی تغییر رژیم را دنبال کند. به طور خلاصه، خصومت بین حماس و اسرائیل به طور نامحدود مذاکرات هسته ای را به حالت تعلیق در می آورد. اکنون هیچ راهی وجود ندارد که واشنگتن بتواند حتی اگر بخواهد، تحریم ها علیه ایران را لغو کند.
* این جنگ چه تأثیری بر آینده روابط ایران و عربستان خواهد داشت؟
به: پیش بینی واکنش ریاض به این درگیری دشوار است. یکی از احتمالات این است که عربستان سعودی برای محافظت از خود در برابر حملات عناصر حامی ایران در منطقه، مانند حوثی ها، سعی کند روابط خود را با تهران تقویت کند. از سوی دیگر، می تواند تصمیم بگیرد که تهران یک کشور رادیکال باقی بماند و در نتیجه روند آشتی را متوقف کند. با این حال، من فکر می کنم که حداقل در کوتاه مدت این جنگ تاثیر زیادی بر روابط عربستان سعودی و ایران نخواهد داشت. پیشرفت در این روابط تاکنون محدود بوده است و من معتقدم که همینطور خواهد بود.
سوال: جنگ حماس و اسرائیل چه تاثیری بر عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل دارد؟
به: من معتقدم که روند عادی سازی با اسرائیل نیز متوقف خواهد شد. ریاض مطمئناً خطر برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل را نخواهد داشت. با این حال، همکاری پنهانی طولانی مدت ادامه خواهد داشت.