افزونه پارسی دیت را نصب کنید Thursday, 21 November , 2024
1

جزئیات فساد 3.370 میلیارد دلاری!

  • کد خبر : 142729
جزئیات فساد 3.370 میلیارد دلاری!

روزنامه اعتماد نوشت: سازمان بازرسی کل کشور فسادهای جدیدی را در زمینه واردات با ارز ترجیحی فاش کرد که حجم آن به رکورد فوق العاده ای رسیده است. بر اساس گزارش سازمان دیده بان، «گروهی فعال در حوزه چای از سال 1377 تا 1401 بابت واردات ماشین آلات و چای، 2 میلیارد و 700 میلیون […]

روزنامه اعتماد نوشت: سازمان بازرسی کل کشور فسادهای جدیدی را در زمینه واردات با ارز ترجیحی فاش کرد که حجم آن به رکورد فوق العاده ای رسیده است. بر اساس گزارش سازمان دیده بان، «گروهی فعال در حوزه چای از سال 1377 تا 1401 بابت واردات ماشین آلات و چای، 2 میلیارد و 700 میلیون دلار ارز نصف بها دریافت کرده و بخش زیادی از آن را صرف سایر نقاط کرده است. فساد ریالی تقریباً 140 میلیارد توکن است که از نظر ریالی در تاریخ اقتصادی ایران هرگز اتفاق نیفتاده است.

پیگیری های خبرنگار «اعتماد» نشان می دهد نام این گروه صنعتی که در ابلاغیه سازمان بازرسی ذکر نشده است؛ “گروه کشاورزی و صنعت دابش” با نام تجاری “چای دابش” یک تجارت خانوادگی و قدیمی است که توسط خانواده “AR” اداره می شود. فعالیت اصلی این شرکت، تملک مزارع چای در کشورهای آفریقایی از طریق قراردادهای پیش فروش و واردات چای تولیدی به ایران است. اطلاعات خبرنگار ما حاکی از آن است که گروه کشاورزی و صنعت دباش سفارش چای ممتاز هندی را ثبت کرده است، اما در عمل چای با کیفیت دوم را از کنیا (یعنی جایی که کشت فراساحلی انجام می دهد) وارد کرده است.

تفاوت قیمت این دو نوع چای در هر کیلو حدود 12 دلار است و مدیران این گروه با توجه به تناژ بالا ارقام شگفت انگیزی دریافت کرده اند. گفته می شود این شرکت با حضور در بازار صادرات چای ایران، همین چای صادراتی را با قیمت 2 دلار وارد و با قیمت های نزدیک به 14 دلار به فروش رساند. نکته اصلی اینجاست که سیستمی متشکل از سازمان های استاندارد، گمرک و حتی وزارتخانه هایی مانند جهاد کشاورزی و سازمان غذا و دارو کیفیت چای وارداتی را تایید کرده اند. این موضوع در سخنان رئیس سازمان بازرسی نیز تایید شد و نشان از گستردگی و هماهنگی این فساد سازمان یافته دارد. رئیس سازمان بازرسی در این خصوص گفت: مسیری که در گمرک برای ترخیص کالاهای این گروه در نظر گرفته شده بود، عمدتاً «مسیر سبز» بوده است که به این معناست که فقط از طریق سامانه علائم مورد نظر عبور می کرد. تایید شد و در نتیجه کالا ارسال و وارد کشور شد. در حالی که واردات چای مستلزم مشاوره سایر نهادها برای تایید کیفیت است و به عنوان یک قاعده کلی طبق مقررات واردات این محصول باید از مسیر زرد یا قرمز انجام شود.

به گفته خداییان، واردات چای و ماشین آلات از این گروه تجاری مستلزم ثبت و تایید سفارش از وزارت حراست، جهاد کشاورزی و بانک مرکزی بود و طی سال های 1400 و 1401 با هماهنگی انجام شده توسط مدیران موسسات مذکور، سفارشات این گروه را بیش از نیاز کشور ثبت و تایید و به محض ارسال به بانک مرکزی تخصیص لازم انجام شده است. در حالی که برای سایر شرکت های متقاضی شرایطی مانند سابقه واردات قبلی و … به عنوان معیار تایید قرار می گرفت و به گفته برخی واردکنندگان، گاهی هیچ یک از سفارش های درخواستی تایید نمی شد. خدائیان، رئیس سازمان بازرسی، نتایج بررسی های این سازمان در خصوص «واردات چای و ماشین آلات مربوطه به کشور طی سه سال گذشته و عدم رعایت تعهدات ارزی» را به شرح زیر تشریح کرد: چای مورد نیاز کشور حدود 100 هزار تن در سال است که حدود 70 درصد آن وارداتی است، در حالی که نزدیک به صد شرکت تولیدی و تجاری به واردات چای اختصاص دارند، اما بیشترین واردات توسط این گروه تجاری خاص انجام می شود.

این گروه تجاری از ابتدای سال 1397 تا پایان سال 1397 حدود 3.37 میلیارد دلار ارز از محل واردات چای و ماشین آلات پیشرفته چاپ و بسته بندی دریافت کرده است و در این مدت 79 درصد از نیمی از ارز اختصاص یافته برای واردات بوده است. چای به این گروه تجاری رفت. رئیس سازمان بازرسی تصریح کرد: در سال 1401 کل پول اختصاص یافته به واردات چای تقریباً یک میلیون و 396 هزار دلار بوده که از این میزان یک میلیارد و 100 میلیون و 101 میلیون دلار به این گروه اختصاص یافته است. آنطور که جوداییان رئیس سازمان بازرسی می گوید: این گروه تجاری هنوز به تعهدات خود در قبال یک میلیارد و 400 میلیون دلار ارز دریافتی عمل نکرده و محصولی وارد کشور نکرده است.

نیمی از سکه در بازار آزاد فروخته شده است.
اما ارز دریافتی گروه صنعتی دابش کجا رفت؟ رئیس سازمان بازرسی در تشریح این مطلب گفت: با پیگیری های انجام شده مشخص شد برخی از سکه های دریافتی این گروه در بازار آزاد به مبالغ بیشتری به فروش رسیده است که لازم به ذکر است علاوه بر مبلغ مذکور (یک میلیارد و 400 میلیون دلار) مهلت دریافت مابقی ارزهای این گروه نیز رو به پایان است و میزان ارز غیرمتعهد در حوزه واردات چای برای این شرکت حدود 2 میلیارد دلار و قابل افزایش است.» خداییان همچنین به اداره واردات ماشین آلات این گروه بازرگانی خبر داد: علاوه بر ارز مبادله ای واردات چای، مبلغ یک هزار و 472 میلیون دلار نیز طی سال های 1398 تا 1401 به این گروه تجاری برای واردات ماشین آلات اختصاص یافته است. به مجموع تعهدات این شرکت اضافه می شود و با انقضای مدت قانونی به میزان تعهدات بلاتکلیف و منقضی شده اضافه می شود.»

دامنه و حجم فساد
تاکنون 3 میلیارد و 370 میلیون دلار تحت عنوان «فساد اقتصادی» در ایران ثبت نشده است. همانطور که اطلاعات به دست آمده نشان می دهد ابعاد این پرونده دارای پیچیدگی های زیادی است و آنچه از سوی رئیس سازمان بازرسی فاش شد در آینده با ورود نهادهای امنیتی مبارزه با فساد بیشتر دیده می شود. گفتنی است مدیر کل این گروه صنعتی هم اکنون در اختیار مراجع قضایی قرار دارد. اگرچه وی پیش از این یک بار بازداشت و سپس آزاد شده است، اما انتظار می رود این بار تا نهایی شدن پرونده در بازداشت بماند. البته طبق گزارش هایی که منتشر شده پرونده بزرگی در رابطه با تخلف واردات کاغذ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=142729

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.