الهه جعفرزاده: هفته گذشته در پی انتشار خبری مبنی بر برگزاری یک مهمانی خصوصی با حضور مهمانان پزشکی در شیراز، اعلام شد که 29 نفر از حاضران در این مهمانی دچار مسمومیت با الکل شده و در بیمارستان بستری شده اند.
اخبار منتشر شده تاکنون از سوی رسانه های رسمی حاکی از آن است که در جریان این حادثه تعدادی از مهمانان دچار نارسایی کلیه شده اند، یک پزشک جان خود را از دست داده و یک پزشک دیگر نیز به کما رفته است.
خبر «نارسایی کلیه از سوی چند پزشک» کذب است
دکتر هادی یزدانی پزشک و پزشک در ادامه این موضوع در گفت و گو با خبرآنلاین در قالب اطلاعات تکمیلی و موثق می گوید: «خبر فوت پزشک زن در این حادثه صحت دارد، اما این خبر بوده است. منتشر شده “خبر در مورد نارسایی کلیه از چند پزشک دیگر کاملا اشتباه است.”
وی به نقل از منابع موثق محلی خاطرنشان می کند: «پنج نفر در مهمانی حاضر بودند در خدمت شما، تحت دیالیز کلیه قرار گرفت. آزمایشات انجام شده اسیدوز خون را در این افراد نشان داد. که باعث شد این پنج نفر با علم و میل شخصی خود دیالیز شوند».
همچنین بر اساس پایش خبرآنلاین و گفتگو با یکی از پزشکان شیرازی مشخص شد که “هیچ کدام از این افراد به کما نرفتند. و اخباری که در این زمینه منتشر می شود صحت ندارد. حتی اخبارمسمومیت 29 نفر همچنین نادرست است; زیرا در مجموع حدود پنج نفر هستند [الی شش] برخی افراد پس از دیالیز دچار مسمومیت شدند و وضعیت آنها بهبود یافت.
خلاصه اینکه تنها مصدوم این حادثه فوت پزشک بوده و بقیه افراد در سلامت کامل هستند.
حادثه اخیر مسمومیت “متانول” نبود. نتایج آزمایش خلاف این را نشان می دهد
این پزشک در ادامه گفت و گو می گوید: مسمومیت اخیر ناشی از مصرف متانول نبوده است؛ زیرا تحقیقات و نتایج آزمایشات مصرف ماده دیگری به نام «اتیلن گلیکول» را تایید می کند.
دکتر مهرداد شریفی، معاون پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، پیشتر اعلام کرده بود که «نوشیدنی های مصرف شده در این مهمانی تقلبی، دست ساز و حاوی الکل صنعتی است».
شایان ذکر است که در فرآیند تولید مشروبات الکلی (اتانول)، برخی از ترکیبات سمی به ویژه متانول بدون دخالت خارجی و به مقدار بسیار کم در طی فرآیند تخمیر تشکیل شده و باعث سمی شدن نوشیدنی می شود. اما در مورد اتیلن گلیکول باید گفت که یک ماده شیمیایی و صنعتی است و معمولا در محصولاتی مانند ضد یخ موتور خودرو استفاده می شود و مصرف خوراکی آن اصلا رایج و متداول نیست.
دکتر مهرداد اسماعیلیان، متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به خبرآنلاین می گوید: اتیلن گلیکول در فرآیند تخمیر مشروبات الکلی تولید نمی شود و اگر نتیجه آن یکی از آزمایشات درج شده در مسمومیت های شیراز باشد. مورد نشان دهنده مصرف اتیلن گلیکول است، کمی عجیب است.” و ممکن است این ماده به صورت دستی و با دخالت خارجی به نوشیدنی ها اضافه شده باشد. زیرا تشکیل طبیعی آن در مکانیسم تولید الکل گنجانده نشده است.
وی ادامه می دهد: بیشتر مسمومیت های الکلی در ایران ناشی از مصرف الکل است. دست ساز و از آنجایی که در فرآیند تولید این نوشیدنی ها نظارت و کنترلی روی محصول وجود ندارد، تشکیل ترکیبات سمی در الکل اجتناب ناپذیر است.
تا زمانی که سطح اتانول خون بالا باشد، علائم مسمومیت ظاهر نمی شود.
در صبح زود مراجعه به پزشک را جدی بگیرید
یکی از مشکلات بزرگ مسمومیت با الکل، تاخیر در مراجعه به مراکز درمانی است. البته این تقصیر مصرف کننده نیست، اما علائم دیر ظاهر می شوند. یعنی کاربر در ساعات اولیه دچار اختلالات بینایی، کاهش سطح هوشیاری، مشکلات مغزی و … نمی شود.
اسماعیلیان در توضیح این موضوع می گوید: علت بروز دیرهنگام علائم مسمومیت این است که در اولین لحظات پس از مصرف مشروبات الکلی، سطح اتانول خون بالا می رود؛ اما به مرور زمان و با کاهش میزان آن. اتانول در طی فرآیند جذب و متابولیسم، متانول خود را نشان می دهد و بر عملکرد بدن فرد تأثیر می گذارد و تنها در این صورت علائم مسمومیت ظاهر می شود.
و ادامه می دهد: بسته به میزان مصرف، شدت علائم و زمان ظهور در افراد متفاوت است؛ حتی در برخی موارد ممکن است تا 24 ساعت بعد علائم ظاهر نشود و فرد متوجه مسمومیت نشود. اما در بیشتر موارد، علائم بین 6 تا 12 ساعت پس از مصرف ظاهر می شود.
چگونه مسمومیت با متانول از مسمومیت با اتیلن گلیکول تشخیص داده می شود؟
به گفته این متخصص اورژانس، عوارض اصلی مصرف متانول مغزی است. به عنوان مثال، پس از مصرف متانول، ممکن است کاربر به دلیل علائم عصبی کاهش هوشیاری داشته باشد یا اعصاب چشم تحت تأثیر قرار گیرد که می تواند منجر به اختلالات بینایی و حتی نابینایی شود. در مواردی که میزان مصرف بسیار زیاد باشد، فرد دچار ایست قلبی تنفسی می شود و احتمال مرگ نیز زیاد است.
اما عوارض مسمومیت با اتیلن گلیکول معمولاً کلیوی است، اگرچه در این مورد عوارض مغزی نیز دیده میشود، اما میزان آن کمتر از مسمومیت با متانول است و در عوض باعث آسیب جدیتر و اختلال در عملکرد قلبی و ریوی میشود. ، و حتی مرگ او را دارد.
اسماعیلیان در خصوص نحوه تشخیص دقیق نوع مسمومیت می گوید: آزمایش گاز خون شریانی (ABG) بهترین راه تشخیص مسمومیت با اتیلن گلیکول از مسمومیت با متانول است که طی آن در صورت مشاهده، کریستال های اگزالات کلسیم در ادرار فرد مصرف کننده وجود دارد. ، مسمومیت با اتیلن گلیکول تشخیص داده می شود.
بیشتر بخوانید:
نوشیدنی های تقلبی دوباره قربانی می شوند/ مسمومیت ۲۹ دکتر با نوشیدنی الکلی جعل در شیراز/یک مرده و دیگری در کما
این علائم نشان می دهد که شما مشروب تقلبی مصرف کرده اید
۴۷۲۳۲