بازار؛ گروه بورس: در حالی که به پایان سال نزدیک می شود، بازار سرمایه در چرخش درون گروهی از خودروها به بانک ها، چند رشته ای و … قرار دارد که نشان می دهد بازار هنوز نتوانسته جریان ارزی قوی را جذب کند. ، بنابراین برای بازار کمی دشوار است که با این جریان پول همراه شود.
بازار منفی سنگین نیست و کمی بهتر شده است که نشان از تغییر کوچکی در فضای بازار دارد. اما برای تغییر بزرگ، جریان قوی پول هنوز وارد نشده است. یک نکته بسیار مهم در مورد بازار این است که گردش پول در بازار. باید شکل بگیرد و این مشکل در تاریخ بازار در آستانه تعطیلات نوروزی پیش نیامده است. از سوی دیگر، جریان پول عمدتاً از یکی از سه گروه خودرو، بانک و پالایشگاه میآید و در واقع این سه گروه محرکهای جریان پول هستند و بازار را به جلو میبرند.
حقیقت این است که در مرحله اول، زمانی که بازار تازه میخواهد مسیر خود را آغاز کند، جریان پول توسط نوسانگرهای بازار عمدتاً در این سه صنعت خودرو، بانک و پالایشگاه به حرکت در میآید. این مرحله با مقداری نوسانات و حجم بازار همراه است و سایر سرمایه گذاران را به ورود تشویق می کند.
حجم معاملاتی که ورود سرمایه جدید را تحریک می کند.
در این مرحله با ورود صندوق های جدید، موج بزرگی برای بازار ایجاد می شود. یعنی بسیاری از اشخاص حقوقی، صندوق های خرد و کلان، سهامداران قدیمی و دور از بازار واقعی و مقداری از دست رفته به سمت بازار رفته و همواره موج های بزرگی را برای بازار ایجاد کرده اند و در نهایت بازار شاهد حضور بازار خواهد بود. صندوق، جامعه و پول های خرد و کلان که حرکات عجیبی می کنند.
به گفته مهدی دلبری، نرخ سود در بالاترین حد ممکن تثبیت شد که بر جریان نقدینگی بورس تاثیر گذاشت و شاخص کل بازار در محدوده قبلی باقی ماند. در واقع دولت در ماههای اخیر شروع به جذب منابع مردمی کرده است، در حالی که بازار برای رشد جدید نیازمند شکلگیری جریان نقدی است و تاکنون شکل نگرفته است.
مهدی دلبری، کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان می کند: مسئول سیاست های پولی سعی می کند در پایان هر سال نرخ سود و دلار را ثابت نگه دارد که این امر باعث می شود که این نرخ ثابت بماند. تحت تأثیر کسری بودجه. وی گفت: مشکل دیگر اوراق 90 میلیارد تومانی است که بازارها را کوتوله می کند بنابراین ارزش معاملات نیز کاهش یافته است.
وی با تاکید بر اینکه نرخ سود در بالاترین حد ممکن تعیین شده است، افزود: این مشکل همچنان ادامه دارد نقدینگی بازار سهام تاثیر داشته و شاخص کل بازار در محدوده قبلی باقی مانده است.
دلبری با اشاره به اینکه در ماه های اخیر دولت شروع به جذب منابع مردمی کرده است، گفت: بازار برای رشد جدید نیازمند شکل گیری جریان نقدی است که هنوز شکل نگرفته است اما به احتمال زیاد این امر به زودی محقق می شود.
وقتی در شرایط فعلی هستیم و جریان پول سعی می کند فضای بهتری در بازار ایجاد کند، باید اخبار خوب و مثبت بیاید و اخبار منفی وارد بازار نشود. زیرا بازار به حداقل امتیاز رسیده و عرضه بازار کمی کاهش یافته است. علاوه بر این، چشم انداز برخی اخبار مثبت است که نشانه آن بی شک افزایش حجم معاملات و سپس شکسته شدن سقف های قبلی شاخص است که از نظر روانی تاثیرات قابل توجهی بر بازار دارد.
دلایل عرضه بالای حقوق در بازار
کلمه کلیدی رایج امروزه معاملات حقوقی عالی است. بخشی از حقوق بورس ایران معمولاً در پایان سال به اجبار فروخته می شود و نقدینگی حاصل از آن را به سهامداران اصلی که عمدتاً صندوق های بازنشستگی و امثال آن هستند می پردازند. بنابراین بدون توجه به آینده نماد و ارزش یا بی ارزش بودن آن، هر چیزی که برای خرید وجود دارد را ارائه می دهند. این پیشنهادات معمولا تا دو روز قبل از پایان سال ادامه دارد.
وضعیت انتشار 90 اوراق دولتی باید مشخص شود. در حال حاضر دستور فروش این اوراق در بازار فرابورس انجام شده است اما هنوز نتیجه معامله مشخص نشده است. حجم خریداران این اوراق و خریدار آن ها می تواند نتایج جالبی برای بازار سهام داشته باشد.
از طرفی می بینیم که اکثر نمادها با حرکت پول به سمت یک یا دو نماد منفی می شوند. پول بسیار بسیار کمی در بازار در گردش است و زمانی که خط خرید منتشر می شود، خریداران مجبور می شوند از ریزش نمادهای دیگر رنج ببرند. تقاضای سرمایه گذاری کم همچنان مهمترین نقطه ضعف بازار سهام است.
همچنین وضعیت انتشار 90 اوراق قرضه دولتی تکلیف باید مشخص شود. در حال حاضر دستور فروش این اوراق در بازار فرابورس انجام شده است اما هنوز نتیجه معامله مشخص نشده است. حجم خریداران این اوراق و خریدار آن ها می تواند نتایج جالبی برای بازار سهام داشته باشد.
در واقع بعد از افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی با انتشار گواهی سپرده 30 درصدی یکی از مفاد آن مشکل تامین مالی دولت بود. اکنون دولت باید 90 تلاش برای تامین مالی از طریق انتشار اوراق قرضه انجام دهد. به نظر نمی رسد موسسات مالی بازار سرمایه (صندوق و تامین سرمایه) پولی برای خرید داشته باشند. بانک ها نیز وضعیت مناسبی برای خرید این اوراق ندارند. بیمه و سایرین تا به حال هر چه در توان داشته اند خریده اند. به همین دلیل فرض بر این است که خرید این اوراق توسط بانک ها از طریق اعتبار بانک مرکزی انجام شده است. اگر این اتفاق بیفتد می توان گفت پایه پولی به اندازه اعتباری که داده می شود رشد می کند.