بازار؛ گروه استان ها: طرح مبارزه با مواد مخدر در روز پنجشنبه 2 تیر 1401 در حالی اجرا شد که کشور تب کمبود دارو را پشت سر می گذاشت. با اجرای این طرح ارزش 4200 تومانی دارو حذف شد و قرار شد با اصلاح قیمت داروها، بیمه ها مابه التفاوت قیمت جدید داروها را پرداخت کنند. به طوری که طبق مصوبه مجلس قیمت دارو برای مردم از شهریور 1400 بیشتر نمی شود.
مسئولان سازمان غذا و دارو در این زمینه اعلام کردند که یکی از عوامل کمبود دارو، قاچاق دارو از کشور است چرا که دارو از ارز 4200 تومانی استفاده می کند و به همین دلیل به گفته مسئولان به گفته وزارت بهداشت، این قیمت پایین باعث قاچاق دارو به کشورهای همسایه و کمبود آنها در کشور می شود و از این منظر طرح دارویی با هدف ارتقای نظام دارویی کشور اجرا شد.
مقرر شد ارز داروها حذف شود و به قیمت واقعی توزیع شود و برای اینکه مردم دارو را گران نخرند، داروها را از طریق بیمه به داروخانه یارانه بدهند.
حتی اعلام شده بود که قیمت داروها تا یکی دو روز دیگر به داروخانه می رسد، اما با اجرای این طرح و حذف ارز ترجیحی، قیمت داروها به یکباره 2 تا 4 برابر و به طور متوسط گران شد. افزایش یافت. 3 برابر، بنابراین حجم فاکتورها و مطالبات از داروخانه های بیمه نیز در 3 ضرب می شود، این مقدار تقاضا باید خیلی سریع به داروخانه ها برگردانده شود تا چرخ داروخانه نیز بچرخد.
به گزارش خبرنگار بازار؛ قیمت داروها اصلاح شد اما تامین منابع مالی برای جبران هزینه های بیماران و داروخانه ها مشکل بود و دومینوی مشکلات در حوزه دارویی ادامه داشت.
اکنون مشکل کمبود منابع داروخانه ها برای خرید دارو و تاخیر در پرداخت مطالبات آنها از سوی دولت، کار را به مرحله اعتراض کشانده است.
نقشه هایی که در آب چاپ شد.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: در طرح دروار دولت مجبور شد داروها را به عنوان کالا گران کند و از سوی دیگر فشار کمتری به بیماران و مردم وارد کند. بیش از 90 درصد هزینه داروها را پرداخت کرده است و سهم بیمار کمتر است، اما این تصمیمات تبعات زیادی داشت.
سیدعلی جعفری نژاد می گوید: از سوی دیگر سرمایه داروخانه ها در اختیار بیمه ها قرار گرفت و پرداخت پول بیمه به داروخانه ها با سه ماه تاخیر باعث شد داروخانه ها برای خرید دارو از شرکت ها با مشکل مواجه شوند. .
در ادامه آمده است: در این روند داروخانه های بخش خصوصی تحت فشار بیشتری قرار گرفتند که در نهایت منجر به ورشکستگی و تعطیلی داروخانه ها می شود.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی: در حال حاضر داروخانه های ما به ویژه داروخانه های بخش خصوصی وضعیت خوبی ندارند، زیرا دارو در بهترین حالت 10 درصد سود دارد و با حاشیه سود کم، پول از بیمه دریافت می شود. سه ماهه است و به همین دلیل پزشکان داروسازی به دنبال وام هستند و چک آنها بر نمی گردد، بنابراین اداره داروخانه با این شرایط توجیه اقتصادی ندارد.
ادامه می دهد: با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، افزایش قیمت داروها به ویژه برای پایین ترین دهک های جامعه افزایش زیادی را به همراه داشته و افزایش قیمت داروها باعث کاهش تعداد افراد شده است. که از داروخانه ها بازدید و خرید می کنند.
جعفری نژاد تصریح می کند: این مشکل نقدینگی داروخانه ها را تحت تاثیر قرار داده و به همین دلیل قدرت خرید داروخانه ها را کاهش می دهد و در واقع داروخانه ها در تامین داروهای مورد نیاز با مشکل مواجه هستند.
وضعیت اورژانسی داروخانه ها
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی به ما می گوید: در حال حاضر داروخانه های ما به ویژه داروخانه های بخش خصوصی وضعیت خوبی ندارند، زیرا دارو در بهترین حالت 10 درصد سود دارد و با حاشیه سود پایین، بعد از سه ماه از بیمه پول دریافت می شود و به همین دلیل چون داروسازان به دنبال وام هستند و چک هایشان بر نمی گردد، داشتن داروخانه در این شرایط توجیه اقتصادی ندارد.
وی با بیان اینکه نرخ سود دارو در کشورهای دیگر 35 درصد است به ما می گوید: این در حالی است که نرخ سود دارو در ایران زیر 10 درصد با حاشیه سود کم است.
جعفری نژاد ادامه می دهد: با اجرای طرح دروار معوقات بیمه ای بیش از 3 ماه به تاخیر افتاده و داروخانه ها پرداخت نکرده اند و مالیات 8 درصدی بسیاری از داروخانه ها را به فکر گرفتن وام و فروش برخی تجهیزات انداخته است. بدهی ها را پرداخت کنید یا داروخانه را ببندید و مهاجرت کنید.
در این بیانیه آمده است: وقتی شرکتهای بیمه به داروخانهها پول نمیدهند، مجبور میشوند برای تامین هزینههای شرکتها با سودهای کلان از بانک وام بگیرند.
معوقات سه ماهه
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی با اشاره به اینکه سازمان های بیمه گر طبق قانون بودجه سال 1402 باید ظرف مدت یک ماه مطالبات داروخانه ها را پرداخت کنند، خاطرنشان می کند: با وجود این قانون سه تا چهار ماه و حتی بیشتر برای پرداخت مطالبات اقدام می شود. .
بیان میکند: این نشان میدهد که اقتصاد داروخانهها ورشکسته است و داروخانهها با مشکل مالی جدی مواجه هستند و چارهای جز گرفتن وام ندارند، در غیر این صورت چکهایشان رد میشود.
فعال صنعت دارو در خراسان رضوی: متأسفانه عدم تخصیص ارز به شرکت های دارویی باعث شده روند تولید دارو در این شرکت ها با مشکل مواجه شود و در این شرایط نیازمند ارائه تسهیلات از سوی بانک ها هستیم. اما بانک ها اعلام می کنند که به دلیل تسهیلات تکلیفی متعددی که پرداخت کرده اند، دیگر نمی توانند آن را پرداخت کنند.
رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی می گوید: متأسفانه هر طرحی که برای دارو اجرا می شود پایان طرح را نمی بیند، مانند طرح داروور، نسخه الکترونیکی، کمبود شیرخشک و سایر مشکلاتی که اکنون دیده می شود. متولی و مسئولیت دیده نمی شود که عیوب و مشکلات پیش آمده را برطرف کند!
وی توضیح می دهد: متأسفانه در این میان فشار بر داروخانه و بخش خصوصی است و داروسازی باید پاسخگو باشد در حالی که داروسازان هیچ نقشی در این مشکلات ندارند.
جعفری نژاد اذعان می کند: اجرای طرح دروار نه تنها بدهی و مشکلات مالی داروخانه ها را افزایش داده است، بلکه در عمل نیز در رفع مشکل کمبود دارو چندان موثر نبوده و از تعداد داروهای کم مصرف کاسته نشده است. حتی برخی از داروهای مهم نیز با کمبود مواجه هستند.
نیازهای داخلی پوشش داده نمی شود
مشکلات مالی و نیاز به سرمایه در گردش که اکنون با اجرای طرح دارو یار چند برابر شده است، بسیاری از فعالان صنعت دارو را با مشکلات جدی و به قول خودشان با ورشکستگی مواجه کرده است.
در همین رابطه یکی از فعالان اقتصادی در حوزه صنعت دارو در خراسان رضوی با اشاره به مشکلات مالی شرکت های تولیدکننده دارو اظهار می کند: متاسفانه عدم تخصیص ارز به شرکت های دارویی مشکلاتی را در این زمینه ایجاد کرده است. فرآیند تولید دارو تولید در این شرکت ها
عباسعلی فرج زاده می گوید: در این شرایط نیازمند ارائه تسهیلات از سوی بانک ها هستیم. اما بانک ها اعلام می کنند که به دلیل تسهیلات تکلیفی متعددی که پرداخت کرده اند، دیگر نمی توانند آن را پرداخت کنند.
وی خاطرنشان می کند: مشکلات مالی این روزهای شرکت های دارویی به دلیل تغییر قیمت مواد اولیه دارویی از دلار 4200 تومانی به نیم دلار در سال گذشته است. ملی نیستند و در نهایت می توانند 25 درصد را تامین کنند. مواد اولیه مورد نیاز کشور و سایر مواد اولیه باید از کشورهای دیگر به ویژه هند وارد شود.
فرج زاده خاطرنشان می کند: از یک سو فروش بسیاری از کارخانه های دارویی کشور به شرکت های پخش دارو به صورت امانی انجام می شود و مبلغ آن پس از 6 ماه به دست ما می رسد. و کارخانه های داروسازی حداقل به 300 میلیارد تن نیروی کار نیاز دارند. سرمایه ای برای ادامه فعالیت خود دارند، بنابراین این کمبود نقدینگی شرکت های دارویی را با چالش های فراوانی مواجه خواهد کرد.