الهه جعفرزاده: در سال های اخیر عوامل متعددی در ایجاد فضای دوقطبی در اقتصاد جامعه نقش داشته و نتیجه این روند رشد روزافزون دو قطب «غنی» و «فقیر» است که گویا طبقه «متوسط» دیگر در تقسیمات اقتصادی-اجتماعی صدایی ندارد و رو به وخامت است.
چندی پیش یکی از اعضای هیأت مدیره اتحادیه هتلداران ایران در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی در تمام ایام تعطیلات و هتل های 1/2/3 ستاره، ویلای میان رده و ارزان در این مورد نوشت ظرفیت در تمام تعطیلات گذشته
در همین رابطه مرتضی خاکسار کارشناس اقتصاد گردشگری، محقق و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرآنلاین گفت: با توجه به اقدامات و سیاست های اشتباهی که در سال های اخیر در کشور انجام شده، به نظر می رسد هنوز ما به آن نقطه رسیده ایم که بستر رفاه و عدالت اجتماعی را فراهم کنیم تا جامعه از حداقل امکانات برای زندگی برخوردار باشد.
چرا ظرفیت هتل های 5 ستاره در تعطیلات گذشته پر شد؟
خاکسار درباره علت استقبال مردمی از رزرو هتل های چهار و پنج ستاره در تعطیلات گذشته می گوید: ظرفیت این هتل ها در شش ماه گذشته تا حدودی پر شده است؛ زیرا افرادی هستند که توانایی مالی کافی برای رزرو اقامتگاه های گران قیمت را دارند، اما این تنها یک روی سکه است، از سوی دیگر، برخی از مردم نه تنها توانایی رزرو این هتل ها را ندارند، بلکه وضعیت اقتصادی آنها برای اجاره هتل های ارزانتر کافی نیست برو، در پارک ها چادر می زنند، به همین دلیل است که ظرفیت هتل های 1، 2 و 3 ستاره در تعطیلات گذشته خالی مانده است.
جامعه ایران به سمت «هندی شدن» پیش می رود. دو قطب فقر و ثروت؛ میوه برنامه ریزی غیر علمی
دکتر غلام حیدر ابراهیمبایی سلامی، جامعه شناس گردشگری در گفت و گو با خبرآنلاین، اگرچه این پدیده را آسیب شناسی می کند، می گوید: اساساً سیاست ها و برنامه ریزی های غلط در ایران باعث کاهش ارزش پول ملی و افزایش فقر شده است. این شرایط جامعه ایران را به سمت «هندی شدن» سوق میدهد و نمونههایی از این روند را در سالهای اخیر دیدهایم و شاهد آن بودهایم. حتی روی آوردن به موتورسیکلت به جای استفاده از خودروهای مناسب یا حتی گران قیمت، تصویر شهری ما را شبیه خیابانهای هند میکند، جایی که جمعیت موتورسواران از رانندگان خودرو بیشتر است.»
وی در خصوص کاهش طبقه متوسط در طبقه بندی اقشار اجتماعی اظهار می کند: این واقعیت غیرقابل انکار است که شکاف بین فقیر و غنی در کشور ما بیش از حد تصور است و ماهیت طبقه متوسط در حال از بین رفتن است. ضریب جینی نیز این واقعیت را تأیید می کند و وضوح را نشان می دهد.
خاکسار همچنین خاطرنشان می کند: طی یک دهه گذشته، اقلیت ثروتمند جامعه بزرگتر شده و طبقه متوسط به طبقه فقیر نزدیک شده است؛ تا آنجا که امروز می توان گفت طبقه متوسط از تقسیمات ما محو شده است. این دوگانگی فقیرانه ثروتمند نتیجه تفکر غلط و برنامه ریزی غیر علمی اقتصاد است.
ایران رتبه پنجم اکوتوریسم جهان را دارد
صنعت گردشگری در ایران ظرفیت های بسیار بالایی برای رشد و گسترش دارد. بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، ایران رتبه دهم جاذبه های باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبه های طبیعی یا اکوتوریسم را در جهان دارد. قابل ذکر است که طبق آمارهای رسمی کشور ما تنها پانصد درصد جمعیت یک و نیم میلیاردی گردشگر بین المللی را به خود جذب می کند.
خاکسار این نکته را ضعف در مدیریت سیستم گردشگری کشور می داند و اذعان می کند: گردشگری یک صنعت سبز و عاری از دود است، بدیهی است که توسعه و رشد آن به شکوفایی اجتماعی و اقتصادی کشور کمک می کند، اما متاسفانه ما نه برنامه مدون برای توسعه داریم و نه پیشرفت این صنعت را داریم تا کنون هیچ وزیری طرح برنامه ریزی گردشگری را در بدنه دولت پیشنهاد نکرده است مجلس اصلاً قاطعانه عمل نمی کند، در یک کلام، وزرا و مسئولان آن ها هیچ تجربه ای در زمینه گردشگری ندارند.
تخصیص بودجه، نیاز به گردشگری پویا
این کارشناس گردشگری معتقد است: برای پویایی بیشتر اقتصاد ایستا در حوزه گردشگری باید اعتبارات را به وزارت گردشگری تخصیص داد و بر اساس برنامه هدف به صورت عادلانه بین استان ها توزیع کرد.
وی می گوید: اگر چرخ گردشگری کشور به خوبی بچرخد، دیگر خدمات هتل های لوکس محدود به قشر خاصی نخواهد بود و عموم مردم می توانند نسبت به رزرو و دریافت خدمات اقدام کنند. برای رسیدن به این هدف نیازمند برنامه توسعه گردشگری مبتنی بر رنسانس علمی و برنامه ریزی کارشناسی در بدنه وزارت گردشگری هستیم تا شاهد عادلانه و توزیع هرم گردشگری به طور مساوی در بین طبقات جامعه باشیم.
بیشتر بخوانید:
دوباره، یک دوقطبی جدید. شمالی ها مهمان نوازترند یا جنوبی ها / این عکس از مسافران شمال جنجالی شد
بیشتر افراد مسن به عنوان گردشگر وارد ایران می شوند. کشورها به شهروندان خود می گویند که اگر به ایران سفر کردید و مشکلی پیش آمد، مسئولیت آن با شماست.
شاهکار جدید؛ به جای مرمت یک اثر تاریخی 2500 ساله را مرمت کنید
ساخت و ساز در غاری 250 هزار ساله پنهان شده است/ «با میز و صندلی، سیم کشی برق و لوله کشی، غار تبدیل به سازه انسانی می شود»
47232