حدود یک سوم مستاجران کشور برای دریافت ودیعه مسکن خود متقاضی کمک هستند که کمتر از 31.4 درصد از آنها موفق به دریافت این خدمات شده اند و هنوز راهی برای درخواست این وام کمکی وجود دارد.
به گزارش همشهری آنلاین، بیش از 6 میلیون خانوار در ایران مستاجر هستند و از این تعداد بیش از 2 میلیون نفر برای دریافت وام کمک سپرده اقدام کرده اند که از این تعداد تنها 606 هزار نفر موفق به دریافت وام شده اند.
اجاره بها در ایران به دلیل عوامل مختلف به ویژه سرمایهگذاری مسکن و مکانیزم سنتی بازار اجاره از تورم بالایی رنج میبرد و در سالهای اخیر با توجه به ضعف روزافزون توان مالی خانوارها، این گروه به طور فزایندهای نیازمند حمایتهای مالی شدهاند.
در نتیجه از زمان شیوع کرونا، سیاست پرداخت ودیعه به مستاجران واجد شرایط به عنوان قشر آسیب پذیر در دستور کار دولت ها قرار گرفت و هر ساله با تعیین منابع اختصاصی برای این موضوع، شرایطی برای حمایت از این مستاجران فراهم می شود. اگرچه درصد موفقیت طرح و اعطای تسهیلات همچنان کمتر از رقمی است که می تواند مشکل کل این گروه را حل کند.
شرایط پرداخت وام مسکن
در آخرین بخشنامه بانک مرکزی برای پرداخت کمک سپرده مسکن، این تسهیلات فقط به متقاضیان متاهل یا مجرد بالای 35 سال و مردان بالای 45 سال پرداخت می شود و اولویت بندی متقاضیان باید انجام شود. بر اساس مصوبه هیأت وزیران.
بر اساس این مصوبه اولویت پرداخت این تسهیلات به ترتیب خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی، زنان سرپرست خانوار، خانواده های دارای 3 فرزند و بیشتر، زوج های جوان و خانوارهای دهک های کم درآمد هستند.
چگونه وام و سپرده بگیریم؟
علاوه بر ضوابط مربوط به اولویت بندی خانوارها و شرایط سنی مجردها برای دریافت وام سپرده مسکن، متقاضی این تسهیلات باید دارای قرارداد اجاره جاری با کد رهگیری از بنگاه یا سامانه املاک باشد.
همچنین متقاضی باید اطلاعات محل سکونت استیجاری خود را در سامانه ملی املاک و مسکن ثبت کرده باشد تا امکان ثبت درخواست وام ودیعه مسکن در سامانه جامع طرح های حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی را پیدا کند. . به آدرس saman.mrud.ir.
با این توضیحات مستاجرینی که دارای قرارداد اجاره دست نویس یا بدون کد رهگیری هستند و یا از سنوات گذشته به صورت دستی اقدام به تمدید قرارداد کرده اند باید قرارداد خود را در سامانه دست نویس ثبت و کد رهگیری دریافت کنند. دریافت کد رهگیری در این سامانه رایگان بوده و موجر و مستاجر می توانند بدون دخالت شرکت، خودشان این کار را انجام دهند.
پس از این اقدامات مستاجر وارد سامانه پشتیبانی وزارت راه و شهرسازی می شود و درخواست خود را در قسمت تسهیلات سپرده ثبت می کند و پس از رصد اطلاعات در صورت واجد شرایط بودن برای تعیین بانک از طریق پیامک فراخوان می شود. و پس از تعیین مبلغ درخواستی و انتخاب بانک، کار در بانک ادامه خواهد یافت.
مستاجرینی که فرم JIM آنها سبز است، به این معنی که از حمایت مسکن دولتی استفاده نکرده اند و از سال 2015 ملک مسکونی را به نام خود ثبت نکرده اند، واجد شرایط دریافت وام سپرده هستند. همچنین متقاضیانی که در سال های گذشته وام و سپرده دریافت کرده اند، مشمول دریافت مجدد این تسهیلات نمی شوند، مگر اینکه تسویه تسهیلات قبلی آنها در بانک ثبت شده باشد.
چقدر وام و سپرده پرداخت شد؟
آخرین آمار منتشر شده از سوی دفتر برنامه ریزی و نظارت بر طرح های مسکن وزارت راه و شهرسازی از وضعیت پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن حاکی از آن است که تاکنون بیش از 2 میلیون نفر برای دریافت این تسهیلات در سامان ثبت نام کرده اند. یک میلیون و 932 هزار و 803 نفر واجد شرایط شناسایی و یک میلیون و 427 هزار و 732 نفر برای دریافت تسهیلات سپرده مسکن به بانک ها مراجعه کرده اند.
آنچه شایان ذکر است این است که از مجموع متقاضیان ارائه شده به بانک، تنها به 606 هزار و 128 متقاضی کمک سپرده مسکن پرداخت شده است. یعنی در این طرح نسبت به متقاضیان واجد شرایط کمتر از 31.4 درصد موفق به اخذ وام شده اند.
مبلغ وام سپرده
براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، حداکثر سقف کمک ودیعه مسکن برای سال 1403 در تهران 200 میلیون تومان، در مراکز استان ها 150 میلیون تومان، در شهرستان ها 100 میلیون تومان و در مناطق روستایی 40 میلیون تومان است. بر اساس این مصوبه نرخ سود سازوکار کمک سپرده مسکن 23 درصد و حداکثر مدت بازپرداخت آن پنج سال است.
بررسی آمارهای مربوط به پرداخت خدمات کمک ودیعه مسکن نشان می دهد که در مجموع 606 هزار و 128 متقاضی این خدمت در مجموع 55 هزار و 714 میلیارد تومان دریافت کرده اند. به عبارتی سرانه پرداختی این وام به هر متقاضی تقریباً 91 میلیون و 918 هزار تومان بوده است.
منبع: روزنامه همشهری