به گزارش بازار، روح الله لطیفی سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت و روابط بین الملل خانه صمت ایران درباره توسعه دریامحور گفت: برخی توسعه دریامحور را به کشتی سازی، ماهیگیری و مواردی از این دست محدود می کنند، اما دریا محور هستند. توسعه یعنی توسعه ای که آغاز می شود، دریا و ارزش و مرکزیت آن از همین ابتدا باشد.
به گفته وی، رشد بسیاری از اقتصادهای نوظهور و مدرن به دلیل نزدیکی آن کشورها به دریا بوده است. زیرا کمهزینهترین نوع حملونقل، حملونقل دریایی است و از این طریق میتوان مواد اولیه را ارزانتر حمل کرد و کالاهای صادراتی را منهای حملونقل داخلی به بازارهای جهانی تحویل داد.
لطیفی تاکید کرد: برخی صنایع نیاز به مواد اولیه خارجی یا سرمایه گذاری خارجی یا بازارهای بین المللی دارند که در صورت توسعه این صنایع در سواحل شاهد تحول در این مناطق و در کشور خواهیم بود.
سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت ایران در ادامه افزود: به عنوان مثال برخی از صنایع در مرکز ایران توسعه یافته است مانند ذوب آهن و فولاد که به گفته کارشناسان اقتصادی به دلیل شرایط اقلیمی ایران توجیه اقتصادی ندارد. کشور. و شرایط کم آبی، این نوع صنایع باید در کنار دریا نصب شوند.
به گفته وی، توسعه سواحل مکران بخش مهمی از توسعه دریامحور است و علیرغم تاکیدات چندین دهه رهبر معظم انقلاب، متاسفانه سرعت این توسعه بسیار کند است و کشور نتوانسته است. از آن بهره ببرید. زیرا تراکم صنعت و جمعیت در آن منطقه مناسب نیست.
لطیفی با اشاره به اینکه سواحل مکران دارای قدمت تمدنی طولانی است، خاطرنشان کرد: ستادی در نهاد ریاست جمهوری برای توسعه سواحل مکران ایجاد شده و احتمالاً این ستاد به سازمانی زیر نظر ریاست جمهوری تبدیل می شود.
سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت ایران افزود: تاکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب بر توسعه دریامحور نشان می دهد که در این راستا خلأ وجود دارد و نظر رهبر انقلاب نسبت به دستورات جدید در برجام. از جنوب ماهشهر خوزستان تا گواتر در مرز دریایی ایران و پاکستان و در سواحل شمالی کشور در دریای مازندران.
وی درباره مزیت های توسعه دریامحور گفت: وسعت و طول مرزهای دریایی در خلیج فارس و دریای عمان، قرار گرفتن کشور در منطقه اصلی تولید انرژی در شمال و جنوب و … حضور کشورهای ثروتمند در اطراف ما و نقطه اتصال جمعیت و تجارت جهان که از نقطه اتصال اقیانوس هند و دریای عمان و مسیر آن به خلیج فارس ایران، مسیرهای خط القر ( نقاط عمیق دریا) تا سواحل ایران در دریای عمان قرار دارد و کشتیهایی که از آن میآیند. آنها از مسیر عبور می کنند و این می تواند منجر به ایجاد صنایع سوخت رسانی شود.
این مشکل می تواند برای افراد متخصص در صنایع دریایی، تعمیرات، سوخت گیری، فروش قطعات یدکی، مسائل درمانی و تدارکات خدمه کشتی و فروش اثاثیه شخصی کارکنان کشتی پس از عبور از اقیانوس ها به مدت چندین ماه اشتغال ایجاد کند.
لطیفی تاکید کرد: این موضوع در استانی مانند سیستان و بلوچستان می تواند مقدمه ای برای توسعه اقتصاد این منطقه، رونق واحدهای تولیدی، جذب سرمایه گذاری خارجی، ایجاد شرکت های بزرگ لجستیکی و صنایع تولیدی باشد.بسته بندی و تبدیل و در کنار آن رونق گردشگری دریایی، اشتغال زایی، تولید ثروت و تولید در منطقه و افزایش شاخص های ایمنی.
به گفته وی، توسعه دریامحور باعث افزایش تجارت کشور، توسعه صنعت و افزایش سرمایه گذاری هم در بخش دریایی و هم در سایر زمینه ها می شود.
لطیفی همچنین با اشاره به دیگر مزایای توسعه دریامحور تصریح کرد: علاوه بر مزایای اصلی، توسعه مشاغل مرتبط با دریا از جمله صنعت بانکداری، تامین غذای کشتی ها و کارکنان کشتی، تعمیر کشتی، سوخت گیری و ارائه خدمات پزشکی است. خدمه کشتی نیز پیشرفت خواهند کرد.
سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه توسعه دریامحور چه ارتباطی با دیپلماسی اقتصادی دارد، گفت: توسعه دریامحور جنبه ای از توسعه آن است که به دیپلماسی اقتصادی مربوط می شود، زیرا قبل از این موضوع باید در ابتدا زیرساخت ها را فراهم آورد و مزیت هایی را ایجاد کرد و در عین حال دیپلماسی فعال اقتصادی را ادامه داد.
وی در ادامه افزود: به عنوان مثال اگر بندری با امکانات بالا در چابهار ایجاد کنیم، پس از تخلیه کالا، نیازمند مناطق لجستیکی یا شهرها، مسیر جاده ای و ریلی مناسب هستیم تا کالا از کریدور جنوب به شمال حمل شود. ایران به آسیای مرکزی، افغانستان، قفقاز یا روسیه
لطیفی تاکید کرد: در صورت توسعه مسیر ریلی در این منطقه و اتصال خط چابهار به زاهدان، توسعه دریامحور وارد مرحله جدیدی می شود به طوری که کشورهای آسیای میانه مانند ازبکستان، تاجیکستان و افغانستان که دسترسی به آن ندارند. دریا و دسترسی به دریای آزاد ندارند استفاده از این خط ریلی و دریای آزاد توجیه پذیر خواهد بود.
وقتی این کشورها به خطوط ریلی و دریایی اضافه شوند، هم سرمایه گذاری خارجی و هم ترانزیت از ایران افزایش می یابد. دستیابی به هدف حمل 50 میلیون تن کالا در سال مورد تاکید رهبر معظم انقلاب و در افق برنامه هفتم کشور با فعال سازی و تقویت زیرساخت ها و رفع گلوگاه ها و موانع جنوب به شمال قابل تحقق است. و راهروهای شرقی-غربی.
وی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب با تاکید بر اینکه سالانه 50 میلیون تن کالا باید در مسیر ترانزیتی ایران جابهجا شود، اما سال گذشته این رقم حدود 12 میلیون تن بود، تاکید کردند: این موضوع زمانی امکانپذیر میشود که کریدور جنوب به شمال انجام شود. باز می شود. ، اصلاح قوانین و موارد مشابه پیش بینی شود.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت و روابط بین الملل ایران در ادامه تصریح کرد: پیش بینی می شود در صورت فراهم شدن زیرساخت ها کمتر از 10 سال دیگر شاهد چهره جدیدی از جمهوری اسلامی ایران با محوریت توسعه دریا محور باشیم.
لطیفی با تاکید بر اینکه در این مسیر همه نهادها و نیروهای سه گانه باید همدل، همراه و همفکر باشند، گفت: یکی از دلایل عدم پیشرفت در این بخش از اقتصاد، سرمایه گذاری محدود دولت به دلیل است. کمبود سرمایه و رهبر معظم انقلاب نیز بر این موضوع تاکید دارند: باید از این فرصت طلایی استفاده بهینه کرد. به منظور بهره گیری از فرصت های مناسب برای استقرار صنایع در سواحل، توسعه زیرساخت ها، ایجاد اشتغال و مزیت های اقتصادی، ارتقای امکانات و ایجاد مزیت برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی، ترویج تولید انبوه با نگاه جهانی به تولید و هدف گذاری تولیدات سودمند.
لطیفی همچنین با اشاره به نقش قوه قضائیه در توسعه اقتصاد دریایی خاطرنشان کرد: قوه قضاییه به عنوان دادستان می تواند اجرای مصوبات دولت و مجلس را مطالبه کند و در صورت مهجوریت یا اشتباه فعلی از آن جلوگیری کند.
سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت ایران با اشاره به احتمال ایجاد تعارض در مسیر توسعه دریایی تصریح کرد: در صورت بروز تعارض، قوه قضاییه ضمن حفظ حقوق افراد و بیت المال می تواند حذف موانع و چالش ها برای تضمین منافع ملی، تقویت توسعه دریا محور و کاهش خطر توسعه سریع.