بازار؛ گروه کشاورزی: حوزه دام یکی از مهم ترین بخش های تولیدی کشور است، تولیدکنندگان این بخش همواره با یک سری مشکلات مواجه هستند، علاوه بر آن بازار دام زنده و گوشت قرمز نیز دائما در نوسان است. با این حال، به نظر می رسد که بازار گوشت قرمز در حال حاضر کمترین نوسان را با معاملات برنامه ریزی شده دارد. منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: شرایطی که الان داریم شاید یکی از استثنایی ترین وضعیت ها در بازار گوشت و دام باشد و بازار از نظر ذخایر شرایط خوبی دارد. در واقع ذخایر خوبی از گوشت در بازار داریم و تنوع ذخایر باعث شده تا شاهد ثبات در بازار باشیم. از سوی دیگر شرایط دامداری سبک و سنگین نیز بهتر شده و شاهد هستیم که نیاز بازار داخلی به خوبی از طریق دامداری ملی پوشش داده می شود.
پوریان اضافه کرد: از سوی دیگر در بحث قیمت ها می توان قیمت هایی را که با شرایط موجود داریم مشاهده کرد، حتی در برخی مناطق شاهد کاهش قیمت هستیم. همچنین از اواسط برج 6 کاهش قیمت دام زنده و لاشه داریم و دلیل اصلی آن بهبود عرضه دام و خیلی بیشتر است.
صنعت دام تحت فشار است
این رهبر صنفی خاطرنشان کرد: مهم این است که گفته می شود باید جلوی واردات گوشت گرفته شود! اما مشکل اینجاست که واردات گوشت برای تنظیم بازار است نه مازاد. یعنی واردات، ثبات قیمت و کمیت را در دل بازار ایجاد کرده و میتوان شاهد تنوع گوشتها نیز بود. نکته مهم این است که اساساً کارخانه های سوسیس و کالباس مصرف کننده اصلی گوشت وارداتی هستند و به همین دلیل اگر این قسمت از گوشت از طریق واردات تامین نشود، تولید ملی را تحت تاثیر قرار می دهد و قطعاً دوباره شاهد دام های مولد خواهیم بود کشتارگاه برای کشتار صنعتی با مدیریت واردات قطعا فشار بر دام های مولد کاهش می یابد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور: اکنون دامداری از فشار خارج شده و تولید خوبی داریم اما وقتی برای تنظیم بازار واردات انجام می شود باید اجازه صادرات نیز داده شود چرا که فقط در این شرایط است. آیا شاهد تداوم ثبات قیمت هستیم؟
پوریان افزود: به عبارت ساده تر، اگر واردات گوشت به هر دلیلی متوقف شود، بازار مصرف داخلی و مصرف داخلی را تحت فشار قرار می دهد و این امر باعث افزایش سرسام آور قیمت می شود.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر صنعت دامداری از فشار خارج شده است، گفت: تولید ما در این بخش در حال حاضر خوب است، اما زمانی که برای تنظیم بازار واردات انجام می شود باید اجازه صادرات داده شود زیرا تنها در این شرایط است که ما در این زمینه هستیم. شاهد ثبات قیمت خواهیم بود.
مدیریت تولید باعث شد تا شاهد ثبات در تولید باشیم.
پوریان در خصوص بحث تامین نهاده نیز گفت: نهاده ها در صورتی که در ابتدای سال به صورت موقت در اختیار دامدار قرار می گرفت و باعث فعال شدن مجدد برخی از دامداری ها می شد، به عنوان پایه در تولید بسیار مهم است. در واقع مدیریت صحیح باعث شد تا شاهد ثبات در تولید باشیم.
وی افزود: همانطور که می دانید در سال 1401 تا 1402 التهاب وجود داشت اما در سال 1403 این التهابات و نوسانات تولید در بخش تولید برطرف شد و 30 درصد افزایش تولید در بخش گوساله حاصل شد و شاهد جمعیت بوده ایم. از 70 میلیون راس در بخش نور.
رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور: در حالی که تقاضای بازار یک میلیون تا یک میلیون و 100 هزار تن گوشت قرمز است، طبق آمار سالانه 900 هزار تن گوشت تولید می کنیم که تولید ناخالص گوشت است، بنابراین کسری ماست. بین 250 هزار تن تا 300 هزار تن در سال است و باید از طریق واردات تامین شود.
رئیس شورای تامین کنندگان دام با اشاره به مصرف گوشت قرمز در کشور تصریح کرد: در واقع ما بازار پرمصرفی هستیم به طوری که طبق آمار تقاضای بازار یک میلیون تا یک میلیون و 100 هزار تن است و میزان تولید نیز به میزان قابل توجهی است. 900 هزار تن.” به این ترتیب از نظر مصرف گوشت در خاورمیانه رتبه سوم و از نظر مصرف پس از مصر و پاکستان رتبه سوم را داریم.
وی ادامه داد: قابل توجه است که طبق آمار سالانه 900 هزار تن گوشت تولید می کنیم که تولید ناخالص گوشت است، بنابراین کسری ما بین 250 تا 300 هزار تن در سال است و باید از طریق واردات آن را تامین کنیم.
پوریان تاکید کرد: در صورت ادامه روند فعلی در وزارت جهاد کشاورزی قول می دهیم در کنار واردات بتوانیم صادرات داشته باشیم. جالب است بدانید که در سال 1401 تا 1402 ذبح اجساد ضعیف بود، اما در سال 1403 اتفاق خوبی که افتاد این بود که حیوانات ذبح شده ذبح شدند و گوشت بسیار خوبی داشتند و این یک امر محسوب می شود. چیز خوب، به خصوص همانطور که قبلاً می دانید، مقدار آن معمولاً بر اساس وزن است. یعنی الان مقدار گوشتی که لاشه می دهد خیلی تغییر کرده و این خوبی ماست که بازار را تامین کرده است.
ایالات متحده، برزیل و چین؛ بزرگترین تولیدکنندگان گوشت قرمز
لازم به ذکر است که بر اساس آمار منتشر شده، بیشترین تولید گوشت قرمز در جهان مربوط به چند کشور خاص است. بر اساس داده ها و آمارهای اخیر، کشورهایی که بیشترین گوشت قرمز را تولید می کنند، آمریکا است که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گوشت گاو و خوک است. علاوه بر این، داده های آماری نشان می دهد که برزیل بزرگترین تولید کننده گوشت گاو و مرغ در جهان است و چین نیز بزرگترین تولید کننده گوشت خوک در جهان است. در عین حال، آرژانتین نیز به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گوشت قرمز برای تولید گوشت گاو باکیفیت شناخته می شود. در همین حال، استرالیا معمولاً تولید کننده بزرگ گوشت گاو و بره است.
بر اساس آمارهای جهانی، نام کشورهایی مانند برزیل، آرژانتین، استرالیا، ایالات متحده آمریکا و کانادا در جایگاه های برتر در بخش صادرات گوشت قرمز قرار دارند.
این در حالی است که بر اساس آمار، کشورهایی مانند برزیل، آرژانتین، استرالیا، آمریکا و کانادا در صدر صادرات گوشت قرمز قرار دارند. بنابراین گزارش های جهانی حاکی از آن است که آرژانتین معمولاً در زمینه صادرات گوشت گاو مشهور است و علاوه بر این، استرالیا نیز صادرکننده عمده گوشت گاو به بازارهای بین المللی است و در مجموعه این 5 کشور ذکر شده، بخش مهمی از گوشت قرمز است. این گوشت صادر می شود و به نوعی بر بازار صادرات گوشت قرمز مسلط است.