بازار؛ گروه استان ها: استان کردستان در دهه گذشته یکی از استان های پیشرو کشور در تولید گندم بوده و سال گذشته و امسال دومین تولیدکننده این محصول مهم محسوب می شود.
برداشت بیش از یک میلیون و 500 هزار تن گندم از مزارع استان کردستان که بیشتر آن دیم است نشان از اهمیت و جایگاه این استان در تولید محصولات کشاورزی دارد که متأسفانه به دلیل بی تدبیری استان از اهمیت بالایی برخوردار است. مقامات مقامات و کشور در حال تبدیل شدن به یک چالش جدی است.
پرداخت وثیقه گندم در استان کردستان سالهاست که به معضلی تبدیل شده و متاسفانه علیرغم همه وعده های مسئولان استانی و کشوری هر ساله این تاخیر در پرداخت ها کام کشاورزان کردستان را تلخ می کند.
کردستان آخرین استان کشور در زمینه برداشت گندم به شمار می رود و به تبع آن روند پرداخت گندم خریداری شده در این استان نیز به چالشی تبدیل شده است، در حالی که سایر استان ها به موقع و یا با کمترین تاخیر پرداختی گندم خود را دریافت می کنند. اما در کردستان ماجرا فرق می کند.
با اینکه شهریور ماه به اواسط رسیده و زمان برداشت گندم دو ماه گذشته است، اما متاسفانه 95 درصد پول گندمکاران کردستان پرداخت نشده و حتی باید هزینه های ثانویه این کار را نیز بپردازند محصول
خرید گندم در کردستان به بیش از یک میلیون و 147 هزار تن رسید
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به آخرین وضعیت برداشت گندم در این استان اظهار داشت: تاکنون یک میلیون و 147 هزار و 22 تن گندم بیش از نیاز کشاورزان است. کردستان. استان به عنوان وثیقه در کمپین کشاورزی فعلی به دست آمده است. روند خرید ادامه دارد.
پیمان اسکندری بیان کرد: پیش بینی استان کردستان برای خرید تضمینی گندم در سال جاری یک میلیون و 200 هزار تن بوده است. خوشبختانه تاکنون 96 درصد این پیش بینی محقق شده و با توجه به نرخ خرید روزانه دو هزار تن برای اردیبهشت پیش بینی می شود. دوباره افزایش یابد.
وی گفت: بیشترین خرید تضمینی گندم در استان کردستان در سال جاری مربوط به شهرستان های بیجار با 287 هزار و 516 تن، دیواندره با 210 هزار و 733 تن، دهگلان با 185 هزار و 525 تن و قروه با 182 هزار و 199 تن است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: میزان خرید تضمینی گندم در سایر شهرستان های استان شامل سقز 176 هزار و 43 تن، کامیاران 52 هزار و 317 تن، سنندج 36 هزار و 881 تن، بانه 7 هزار و 371 تن، مریوان 6 هزار تن است. 71 تن و سروآباد 2 هزار و 420 تن.
وی میزان حمل و نقل گندم مازاد بر نیاز استان به 9 استان کشور از جمله تهران، البرز، اصفهان، قم، مازندران، گیلان، یزد و بوشهر را 356 هزار و 141 تن اعلام کرد و گفت: از این میزان بیشتر بیش از 328 هزار تن از طریق زمینی و 26 هزار و 546 تن از طریق ریلی به سایر استان های کشور منتقل شد.
گندمکاران کردستان 17 میلیارد تومان از دولت طلب دارند
در حالی که میزان استقبال کشاورزان کردستان برای تحویل گندم به مراکز دولتی خوب بوده است، اما متاسفانه دولت در پرداخت دستمزد آنها بی ادبی کرده و این موضوع موجی از نگرانی را برای این قشر ایجاد کرده است.
نماینده مردم سقز و بانه در شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به نظارت های صورت گرفته در این زمینه اظهار داشت: طی یک ماه گذشته جلسات متعددی با مقامات ارشد دولتی از جمله مدیران دستگاه های اجرایی برگزار کرد. سازمان برنامه و بودجه ای که ما جشن گرفته ایم.
محسن بیگلری گفت: تاخیر در پرداخت گندم خریداری شده در استان کردستان به هیچ وجه قابل قبول نیست و به همین دلیل امیدواریم دولت چهاردهم هر چه سریعتر اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد.
وی گفت: به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان، میزان گندم خریداری شده در استان در سال جاری بالغ بر 20 میلیارد تومان بوده که متاسفانه تاکنون تنها 3 میلیارد تومان آن پرداخت شده است.
رئیس مجمع نمایندگان مردم کردستان در شورای اسلامی افزود: بر اساس آخرین نظارت ها مقرر شده است که از ابتدای هفته آینده روند پرداخت گندم کشاورزان کردستان آغاز شود.
وی ضمن تاکید بر برنامه ریزی برای حل این موضوع، گفت: دولت باید پیش بینی های لازم را در این زمینه انجام دهد تا کشاورزان ما با مشکلات کمتری مواجه شوند.
آغاز فرآیند پرداخت به گندمکاران سراسر کشور.
همزمان با وعده نماینده مردم سقز و بانه در شورای اسلامی، مسئولان کشوری نیز قول دادند که روند پرداخت به گندمکاران در مرحله اولیه است.
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور پنجم شهریور در مراسم تحلیف وزیر جهاد کشاورزی گفت: بین 80 تا 85 درصد بدهی دولت به گندمکاران مصوب و در حال پرداخت است.
وی ضمن عذرخواهی از گندمکاران افزود: امید است دولت چهاردهم بتواند بخشی از بدهی خود را به این کشاورزان بپردازد.
در همین حال معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز از آغاز فرآیند پرداخت پول گندم خبر داد و گفت: بر اساس نظارت ها این روند طی روزهای آینده آغاز می شود.
وعده های مسئولان و مدیران استانی و کشوری در خصوص پرداختی به گندمکاران کردستان و سایر استان های کشور در حالی ادامه دارد که متاسفانه هر ساله این معضل ذائقه این قشر زحمتکش را ترش کرده و آنها را با مشکلات زیادی مواجه می کند.
نیاز به برنامه ریزی صحیح برای تامین منابع برای پرداخت پول به موقع و یا با حداقل تاخیر یکی از انتظارات مهم این قشر محسوب می شود و در صورت ادامه این روند هم میزان کشت کاهش می یابد و هم گندم وارد می شود. واسطه و واسطه خواهد بود.