رضوانه سعیدیان، بازار; در دو سه سال اخیر شاهد انبوهی از قیمتهای غیرمنطقی بودهایم، قیمتهایی که سفرههای مردم را هر روز کوچکتر میکند، اگر آمار رسمی را موثق بدانیم، در سه سال اخیر ۴۳ درصد به قیمت کالاهای مصرفی اضافه شده است. یعنی کالاها بیش از 130 درصد گران شده اند در حالی که دستمزدها در بهترین حالت 20 درصد افزایش یافته است.
یعنی مردم روز به روز فقیرتر شده اند و این نشان می دهد که دولت نتوانسته با گرانی و تورم کنار بیاید. بدیهی است سیاست های اقتصادی دولت سیزدهم برای رفع گرانی کارساز نبوده و در بسیاری از شاخص ها تفاوتی بین دولت دوازدهم و سیزدهم مشاهده نمی شود، در حالی که شعارهای دولت سیزدهم با وضعیت فعلی فاصله زیادی دارد.
نظارت بر واردات و بازار
دولت دو واکنش نسبت به شرایط فعلی نشان داده است، اول اینکه سعی کرد بازار را تنظیم کند، مثلاً در بخش گوشت شاهد واردات هستیم تا عرضه افزایش یابد و در نهایت شاهد کاهش قیمت باشیم، زیرا در این صورت کالاهای مورد تقاضا هستند. در افراد بهتر خدمت می شود.
مشکل اساسی تاجران هم همین است: وقتی کالایی گران میخرند، باید آن را به قیمت گران بفروشند و در نتیجه دولت باید ابتدا گرانی را مدیریت کند و سپس اقدام به گران فروشی کند.
رویکرد دوم نظارت بر بازار است که همان موضوع این تبصره است زیرا به نظر می رسد سیاست دولت در حوزه نظارت بر بازار کارساز نیست. سالهاست که دولتها به جای پرداختن به گرانیها، به این موضوع پرداختهاند، در حالی که تعطیلی یا جریمه چندین میوهفروشی در خیابان امام شاهرود، تاثیری در کاهش قیمتها نداشته است.
به عبارت دیگر باید گفت منشاء گرانی ها اصلا بازارهای استان سمنان نیست که هم اکنون با رصد و رصد بازارهای شهرستان های این استان شاهد کاهش قیمت ها باشیم. امروز مهم ترین مسئله این است که دولت فرق گرانی و گرانی را بداند و آنچه ملت را آزار می دهد گرانی نیست، گرانی است.
بازرگانان مقصر نیستند
مشکل اساسی تاجران نیز همین است: وقتی کالایی گران خریداری می شود، باید آن را به قیمت گران بفروشند و در نتیجه دولت باید ابتدا گرانی را مدیریت کند و سپس اقدام به گران فروشی کند. به نظر نمی رسد که مثلاً چند تاجر متخلف در شهرستان دامغان مقصر گرانی باشند، اما برخورد با این معدود بازرگانان متخلف دلیل بر گرانی محصولات نیست.
نکته نگران کننده این است که قیمت ها روز به روز در حال افزایش است، بنابراین تاجری که موز را 82 هزار تومان می خرد و 95 هزار تومان می فروشد تخلفی مرتکب شده که مستوجب مجازات است. از سوی دیگر، قیمت دستوری دولت چگونه قیمت اقلام مثلاً 40 هزار تومانی را تعیین می کند که تجار همان اقلام را 45 هزار تومان می خرند؟ اینها پرسش ها و بلاتکلیفی های بزرگی است که دولت مردان باید در استان سمنان به آنها پاسخ دهد.
جای تعجب است که اگر تاجری محصولی را به جای 15 درصد با 25 درصد سود بفروشد جریمه می شود اما سیاستمداری که حکمش نقدینگی را افزایش داده و 80 میلیون نفر را فقیر کرده مجازات نمی شود.
جای تعجب است که اگر تاجری به جای 15 درصد، محصولی را با 25 درصد سود بفروشد، جریمه می شود، اما سیاستمداری که نقدینگی اش افزایش یافته و 80 میلیون نفر فقیر شده اند، نه تنها مجازات نمی شود، بلکه اتفاقاً … برای همان کسب و کاری که آخرین حلقه زنجیر گرانی محسوب نمی شود حکم می دهد و حکم مجازات را امضا می کند و اتفاقاً کاندیدای مبارزه با گرانی و تورم هم هست!
مردم مقصر نیستند.
نکته دیگر قابل ذکر این است که دولت ها مقصر تورم هستند نه مردم. چرا که اگر شاهد افزایش قیمت نهاده های دام، طیور و کشاورزی و… هستیم که همگی منجر به افزایش قیمت کالا و در نهایت افزایش قیمت می شود، باز هم تقصیر این دولت است که باعث آن شده است. یا نمی دانستم چگونه اوضاع را مدیریت کنم. .
به نظر می رسد یکی از راهکارهای مقابله با شرایط کنونی تغییر اساسی در سیاست های اقتصادی دولت و همچنین تغییر در ارقام اقتصادی کابینه باشد. دو سال و نیم از دولت می گذرد و روز به روز شاهد وخامت اوضاع هستیم. قبل از اینکه دیر شود دولت باید به فکر تغییر شرایط باشد تا بتوانیم آن را حل کنیم.
دولت باید بپذیرد که نه شعارهای اقتصادی و نه سیاست های اقتصادی اش جواب نداده و نتوانسته مشکلات مردم را حل کند به همین دلیل مشکلات مردم روز به روز بیشتر شده است. حال این سوال را باید از دولتمردان پرسید که چرا اصرار بر ادامه وضع موجود و فقیر ساختن مردم دارید؟ و چرا دولت نمی پذیرد که سیاست های اقتصادی اش جواب نداده و باید تغییر کند؟