به گزارش بازار، یکصد و یازدهمین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با دو مصوبه به کار خود پایان داد. در این جلسه اعضای شورای گفت و گو مصوب کردند که هزینه ثبت نام اقلام دارویی (داروهای دامپزشکی، واکسن، افزودنی ها و …) از دلار به ریال تبدیل شود.
یکی دیگر از مصوبات شورای گفت و گو مربوط به حوزه حمل و نقل بود و مقرر شد وزارت راه و شهرسازی مصوبه ستاد تنظیم بازار در سال های 1401 و 1402 مبنی بر افزایش قیمت بلیت در 25 و برای 5 را اجرا کند. قطارهای ستاره دار مانند سایر قطارها حداکثر تا پایان سال جاری به ترتیب 29 درصد.
همانطور که در این جلسه اشاره شد ابتدا اعضا به بررسی روند قیمت گذاری قطارهای مسافری 5 ستاره پرداختند.
پس از راه اندازی قطارهای مسافری 5 ستاره، بر اساس مصوبه هیات مدیره شرکت راه آهن و بر اساس دستورالعمل تعیین قیمت بلیت این نوع قطارها، سیستم قیمت گذاری اسکناس ها بسته به نوع قطار تعیین شد. عرضه بازار و تقاضا؛ اما به گفته فعالان این حوزه، این وضعیت در سال های بعد به تدریج تغییر کرد، دولت سقفی برای قیمت این نوع قطارها تعیین کرد.
در ادامه، ستاد تنظیم بازار نیر در سالهای 1401 و 1402 وارد صحنه شد و مجوز افزایش قیمت قطارهای 5 ستاره را به ترتیب 25 و 29 درصد داد که توسط شرکت راهآهن اجرا نشد.
به گفته فعالان بخش خصوصی، مهمترین امتیازی که سیاستگذار برای راه اندازی قطارهای مسافری 5 ستاره از سال 1395 و تشویق سرمایه گذاران بخش خصوصی داده است، قیمت گذاری رایگان بر اساس عرضه و تقاضای بازار است که متاسفانه محقق نشده است. مدتی مشاهده شد بدون شک، این نوع درمان سرمایه گذاری را کاهش می دهد.
نماینده شرکت راه آهن در پاسخ به توضیحات فعالان بخش خصوصی خاطرنشان کرد: زمانی که قطارهای 5 ستاره در کشور شکل گرفت، ضریب اشغال قطارهای ایران 60 درصد بود. از سوی دیگر در نظام قیمت گذاری مصوب تاکید شده است که بخش خصوصی باید تمام هزینه های لکوموتیو را بپردازد که در هیچ سالی این اتفاق نیفتاد و دولت این هزینه ها را تقبل کرد.
نکته دیگری که به آن اشاره شد این بود که اگر هزینه این بخش به دلیل پایین نگه داشتن قیمت بلیت قطارهای دیگر رایگان شود، شاهد تفاوت قیمتی عمیق هستیم که پیامدهای اجتماعی دارد.
مصوبه ستاد تنظیم بازار الزامی است
احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و رئیس شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی با بیان اینکه تصویب ستاد تنظیم بازار الزامی است، گفت: عدم تغییر قیمت با مصوبات اولیه قرارداد موجب ضرر و زیان می شود. انگیزه فعالیت نشان می دهد که تنظیم قیمت یک مشکل است زیرا رویکرد سیستم این است که مدیریت به تدریج به بخش خصوصی واگذار شود.
عزت الله اکبری تالارپشتی نماینده مجلس و عضو شورای گفت و گو نیز معتقد است که اگر قرار است بازار تنظیم شود هزینه آن را دولت باید بپردازد نه بخش خصوصی.
از این رو اعضای شورای گفتگو به این نتیجه رسیدند که وزارت راه و شهرسازی مصوبه ستاد تنظیم بازار در سال های 1401 و 1402 مبنی بر افزایش 25 و 29 درصدی قیمت بلیت هتل های 5 ستاره را به تصویب رساند. قطارها نیز مانند سایر قطارها حداکثر تا پایان سال باید برای اجرا به جاری ابلاغ شود و دبیرخانه نیز اجرای مصوبه شورای گفتگو را پیگیری کند.
موضوع دیگری که در این جلسه مطرح و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
از این حیث اعضای شورای گفت و گو با پیشنهاد دبیرخانه شورای گفت وگو مبنی بر تغییر نرخ ثبت نام دارو از دلار به ریال به پیشنهاد فعالان اقتصادی و رقم و مبلغ موافقت کردند. وظایف در جلسه کمیسیون ذیصلاح دولتی بر اساس داده های دقیق، محاسبه و تعیین شده تعیین می شود.
در مورد این موضوع نیز باید گفت که از زمان تصویب قانون تجمیع عوارض و از زمان لازم الاجرا شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده، امکان اخذ عوارض توسط دستگاه های اجرایی وجود ندارد و از سوی دیگر، اخذ عوارض به دلار در کشور بر اساس قانون اساسی صحیح نیست، اعضای شورای گفت و گو عوارض ثبت نام اقلام دارویی از دلار به ریال را تصویب کردند.
اما از این حیث نماینده سازمان دامپزشکی کشور در نظر داشت که داروهای دامپزشکی از نظر حجم بسیار بیشتر از داروهای انسانی هستند و در حجم بسیار بالایی وارد کشور می شوند و مقایسه آنها از نظر هزینه درست نیست. . از سوی دیگر بر اساس مصوبه هیات وزیران در زمان دولت، سازمان دامپزشکی هزینه های مربوطه را به دلار دریافت کرده است. نکته دیگری که در این زمینه مطرح شد این بود که هزینه ابزار و تجهیزات مورد استفاده در واردات اقلام دامپزشکی همگی به دلار است، بنابراین هزینه هایی که سازمان دریافت می کند نیز باید به دلار باشد.
در بخشی دیگر از این جلسه محمدرضا بهرامان، نایب رئیس خانه ایران با انتقاد از ابلاغ نشدن مصوبه هیات دولت در موضوع جلسه قبلی شورای گفت وگو، از وزیر اقتصاد خواست در ابلاغ تسریع شود. روند این قطعنامه
احمدرضا فرشچیان رئیس کمیسیون مدیریت واردات خانه ایران از وزیر اقتصاد خواست تا مصوبه پرداخت ارزش افزوده کالاهای وارداتی مشابه مصوبه ای که از سال 1400 اجرایی شده است، اجرایی شود. سال 1402
بر اساس اظهارات آنها، از آذرماه سال جاری مصوبه جاری مربوط به پرداخت ارزش افزوده کالاهای وارداتی در گمرک منقضی شده است و با توجه به مشکلات نقدینگی ناشی از بخش خصوصی، درخواست میشود که نحوه پرداخت صورتگرفته باشد. اصلاح شده. پرداخت بر اساس انقضای ضمانت نامه بانکی است که منتهی به همان سال دوباره در دستور کار است.
در ادامه رضا رستمی، رئیس کمیته حمل و نقل خانه ایران، درباره تعلیق بیمه سبز ایران و ایجاد مشکل برای بخش حمل و نقل کشور صحبت کرد. بر اساس اظهارات آنها، امروز کشورهای همسایه این بیمه نامه را برای رانندگان ایرانی با هزینه هنگفتی صادر می کنند که نمی توان به اصالت آن اعتماد کرد.
وی از وزیر اقتصاد خواست پیگیری های لازم را برای مقابله با این چالش جدی انجام دهد.