به گزارش بازار به نقل از بانک مرکزی، در راستای ایجاد تعادل بین سیاست ارزی و سیاست تجاری کشور به عنوان دو بال تجارت خارجی کشور، با هدف ایجاد شرایط قابل پیش بینی در بازار ارز، فضایی باثبات برای فعالان اقتصادی طی شش ماهه نخست سال جاری ایجاد کرده و مجموعه اقداماتی را در چارچوب سیاست های تثبیت اقتصادی به اجرا گذاشته است.
بخش قابل توجهی از درآمد ارزی کشور علاوه بر صادرات کالاهای غیرنفتی و درآمدهای حاصل از آن از محل صادرات نفت و گاز حاصل می شود که در تراز تجاری گمرک منظور نمی شود. از این حیث لازم به ذکر است که مانده حساب کالای جدول تراز پرداخت ها در سه ماهه نخست امسال 6.2 میلیارد دلار مازاد داشته است.
همچنین صادرات نفت به عنوان اصلی ترین منبع ارزی واردات کالاهای اساسی طی شش ماهه اول سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1401 افزایش داشته است.
گمرک جمهوری اسلامی ایران طبق روال گذشته گزارشی از تحلیل اولیه آمار تجارت خارجی و صادرات و واردات گمرک کشور در شش ماهه نخست سال جاری منتشر کرد. بررسی ارقام گمرک برای صادرات و واردات نشان دهنده بروز کسری تجاری گمرک و رشد آن نسبت به مدت مشابه در سال 1401 است. تحلیل و ارزیابی علل کسری تجاری گمرک برای مدیریت چالش های بازار ارز در ماه های آینده مفید خواهد بود. . بر این اساس، سیر تحول تجارت خارجی و علل کسری با جزئیات بیشتری ارزیابی خواهد شد.
بر اساس گزارش تحلیل اولیه تجارت خارجی گمرک، در شش ماهه امسال، 67.7 میلیون تن کالا به ارزش 24.1 میلیارد دلار به کشورهای مختلف صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال 1401، 29.1 درصد وزنی را نشان می دهد. افزایش و کاهش 2.6 درصدی از نظر ارزشی. در دوره مورد بحث، معادل 17.6 میلیون تن کالا به ارزش 30.4 میلیارد دلار به کشور وارد شده که نسبت به مدت مشابه سال 1401 به ترتیب 6.9 و 11.6 درصد افزایش داشته است. تراز شش ماهه نخست سال جاری بالغ بر 6.3 میلیارد دلار بوده که معادل 11.5 درصد ارزش کل تجارت خارجی گمرک است.
ظهور کسری تجاری گمرکی بیش از هر چیز در تحول قیمت های جهانی کالاهای صادراتی و وارداتی ریشه دارد. بنابراین ارزش هر تن کالای صادراتی در شش ماهه امسال معادل 356.0 دلار است که نسبت به رقم ترم سال 1401 معادل 23.9 درصد کاهش نشان می دهد. این در حالی است که در همین مدت ارزش تن کالای وارداتی معادل 1729 دلار بوده که نسبت به همین رقم 1401 8.4 درصد افزایش نشان می دهد.
همچنین سیر تحول شاخص قیمت کالاهای اولیه در بازارهای جهانی موید آن است که طی شش ماهه نخست سال جاری، شاخص قیمت کالاهای اولیه (100=2016) نسبت به مدت مشابه سال 1401، 29.6 درصد کاهش داشته است. این در حالی است که شاخص قیمت گروه «فلزات اساسی (شامل آلومینیوم، قلع، آهن، نیکل و روی)» و شاخص قیمت گروه «کودهای شیمیایی شامل اوره، پتاس و دی آمونیوم فسفات (DAP)» در آزمون دوره موضوعی نسبت به شش ماه سال 1401 به ترتیب 5.3 و 39.0 درصد کاهش نشان می دهد. همچنین شاخص بهای «گروه سوخت (انرژی) شامل نفت خام، گاز طبیعی، زغال سنگ و پروپان» در شش ماهه اول سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1401 معادل 44.9 درصد کاهش نشان می دهد.
همچنین بررسی قیمت متانول به عنوان یکی از اقلام مهم صادراتی پتروشیمی کشور در بازارهای جهانی حاکی از آن است که قیمت این محصول پتروشیمی در ابتدای سال 1402 برابر با 2443.0 چینی بوده است. یوان به ازای هر تن که در 22 خرداد (12 ژوئن 2023) به 2028.5 یوان (معادل کاهش 17.0 درصدی) کاهش یافته است، اگرچه شاخص مذکور در سه ماهه دوم از 1402 تا پایان سپتامبر 1402 (شهریور ماه) روند افزایشی داشته است. 22، 2023). ) این رقم به 2547.4 یوان چین در هر تن (معادل افزایش 25.6 درصدی) رسیده است که در مجموع باعث افزایش 4.3 درصدی قیمت این محصول در پایان شهریور ماه نسبت به ابتدای سال 1402 شده است.
در این خصوص لازم به ذکر است که طبق آمار گمرک ج. الف- در شش ماهه اول سال 1402، ایران 8/4 میلیون تن متانول به ارزش حدود 03/1 میلیارد دلار صادر کرده است که نسبت به همین رقم در سال 1401 از نظر وزنی و ارزشی 8/0 درصد افزایش داشته است. کاهش 22.1 درصدی. به این ترتیب ارزش هر تن متانول صادراتی در ترم سال 1402 معادل 282.5 دلار در هر تن بوده که نسبت به رقم مشابه سال قبل 22.7 درصد کاهش نشان می دهد. همچنین طبق آمار گمرک ج. الف- ایران در شش ماهه اول سال 1402 بالغ بر 22.9 میلیون تن محصولات پتروشیمی به ارزش حدود 9.0 میلیارد دلار صادر کرده است که از نظر وزنی 22.0 درصد نسبت به رقم مشابه در سال 1401 رشد داشته است که 12.7 درصد کاهش را نشان می دهد. . . به این ترتیب ارزش هر تن پتروشیمی صادراتی در شش ماهه اول سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1401 28.5 درصد کاهش نشان می دهد.
البته لازم به ذکر است که اگرچه قیمت کالاهای اولیه وارداتی مانند جو، ذرت، روغن خرما و دانه های روغنی نیز در بازارهای جهانی کاهش یافته است. اما در این بین برخی محصولات مانند برنج سفید تایلندی با شکستگی 5 درصدی نیز با افزایش قیمت همراه بوده است. همچنین بررسی ترکیب ارزش واردات کالاهای گمرکی به تفکیک گروه های کالایی موید آن است که بیش از 35 درصد از ارزش واردات کالاهای گمرکی در این دوره متعلق به گروه «ماشین آلات و تجهیزات حمل و نقل» است که در نظر گرفته شده است. محصولی با ارزش افزوده بالا: کاهش قیمت برای این اقلام ممکن است و حداقل قابل تصور نیست.
گفتنی است در مورد تراز تجارت خارجی گمرکی بررسی روند صادرات و واردات گمرک در سال های مختلف نشان می دهد که تراز تجاری گمرک کشور به طور کلی منفی است، یعنی عمدتاً در تجارت خارجی گمرکی با کسری مواجه بوده ایم. . که تحت پوشش صادرات نفت است. از این حیث لازم به ذکر است که بخشی از واردات گمرکی را کالاهای اساسی تشکیل می دهد که با رعایت قوانین و مقررات و از طریق کنترل قیمت و حفظ سطح معیشت مردم و میزان مورد نیاز با قیمت های ترجیحی وارد می شود. واحد پول. زیرا واردات آن از سهم دولت از صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی است و در ارزیابی تاثیر تراز تجاری کالا بر بازار ارز باید به این موضوع توجه بیشتری شود. زیرا بخش قابل توجهی از درآمد ارزی کشور از محل صادرات نفت و گاز حاصل می شود که در تراز تجاری گمرک لحاظ نمی شود.
از این حیث لازم به ذکر است که مانده حساب کالای جدول تراز پرداخت ها در سه ماهه نخست امسال 6.2 میلیارد دلار مازاد داشته است. همچنین صادرات نفت به عنوان اصلی ترین منبع ارزی واردات کالاهای اساسی طی شش ماهه اول سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1401 افزایش داشته است.
در ارزیابی رابطه سیاست های مبادله ای و تجاری با تحولات تجارت خارجی، ذکر این نکته ضروری است که سیاست های بانک مرکزی با هدف ایجاد شرایط قابل پیش بینی در بازار ارز به منظور ایجاد فضایی با ثبات برای فعالان اقتصادی است. در اواخر سال 1401، تشدید شرایط نامشخص و شکل گیری جو روانی منفی به دلیل انتشار خبر به بن بست رسیدن مذاکرات برای احیای برجام، اعمال تحریم های جدید علیه برخی شخصیت های حقیقی و حقوقی و… بروز برخی ناآرامی ها در کشور باعث شد تا انتظارات در بین فعالان اقتصادی تحریک شود و خروج ارز از چرخه رسمی اقتصاد نیز تشدید شود که این امر موجب سردرگمی در بازار غیررسمی ارز شد. با در نظر گرفتن اثرات منفی این تلاطم ها و نوسانات قیمت کالاها و خدمات و همچنین انتظارات تورمی فعالان اقتصادی، در عمل، احتمال ادامه این روند در قالب شکل گیری دور باطل نوع نرخ ارز و تورم به میزان قابل توجهی افزایش یافته بود.
بر این اساس سیاست های تثبیت اقتصادی حول سه محور «کنترل رشد نقدینگی»، «قابل پیش بینی شدن اقتصاد و بازار ارز» و «بازنگری در مقررات» اجرا شد. به منظور ایجاد ثبات در بازار ارز، مقرر شد نرخی در بازار حواله ارزی متناسب با شرایط و واقعیت های اقتصادی کشور و برای مدت معینی با نیازهای واقعی اقتصاد در حوزه تعیین شود. این نرخ تعیین کننده میزان تولید و سرمایه گذاری شرکت های ملی و همچنین کالاهای مصرفی و ضروری مورد نیاز خانوارها خواهد بود. بر این اساس، تلاش های بانک مرکزی در چارچوب سیاست های تثبیت اقتصادی در سه محور اصلی کنترل مصارف ارزی، افزایش منابع ارزی موجود با استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی و ارتقای سطح انتظارات آحاد جامعه از طریق انجام شد. پیش بینی وضعیت اقتصادی که با سیاست های تثبیت اقتصادی نزدیک به هشت ماه است که شاهد برقراری ثبات در بازار رسمی و غیررسمی ارز بوده ایم.
اجرای موفقیت آمیز سیاست های تثبیت در ماه های اخیر باعث شده است که نرخ دلار در بازار غیررسمی (رابطه انحراف معیار و میانگین) در هفت ماهه سال 1402 در سطح 1/3 درصد باشد. این در حالی است که نرخ ارز در سال 1401 معادل 19.5 درصد بوده که نشان دهنده افزایش ثبات بازار ارز در بازه زمانی از سال جاری است. به همین ترتیب نرخ ارز در بازار رسمی (اعم از حواله و قبوض) که نیازهای اساسی و واقعی اقتصاد را پوشش می دهد، به ثبات و آرامش دست یافت، بنابراین ضریب تغییرات نرخ فروش حواله ها به دلار در ارز الکترونیکی معاملات این سامانه از ابتدای سال 1401 تا 18 اسفند همان سال معادل 6 درصد بوده و پس از راه اندازی مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران در اسفندماه و تقسیم بندی بازار ارز و اعمال نرخ های مختلف برای واردات کالاهای اساسی و غیر ضروری و تقاضای اسکناس، نرخ ارز در نرخ فروش حواله به دلار در سامانه معاملات الکترونیکی ارز در بازه زمانی 18 اسفند 1300 تا پایان مهر 1402 به 1.4 درصد کاهش یافت. نرخ فروش حواله برای واردات کالاهای غیر اساسی نیز در 377000 ریال تثبیت شد. به طور خلاصه شواهد موجود حاکی از ثبات و آرامش در بازار ارز و در نتیجه قابل پیش بینی بودن این بازار است. در نتیجه برقراری ثبات و آرامش در بازار ارز، تثبیت و حتی کاهش قیمت ها در بازار سایر دارایی ها مانند طلا، مسکن و خودرو نیز مشهود است.