عاطفه علیان; بازار: صنایع کوچک اگرچه نقش اساسی در اقتصاد بومی استان اصفهان دارند، اما متاسفانه با چالش های زیادی مواجه هستند. طبق آمار موجود در سال 1403 بیش از 25000 واحد صنعتی کوچک در اصفهان فعال بوده و بر این اساس تقریباً 20 درصد کل واحدهای صنعتی استان را تشکیل می دهند. پراکندگی جغرافیایی این صنایع نشان می دهد که بیش از 60 درصد آنها در مناطق شهری و مابقی در مناطق روستایی و حاشیه شهر اصفهان قرار دارند.
به طور معمول ایجاد اشتغال در صنایع کوچک نیز به خودی خود تعیین کننده است، به طوری که این صنایع حدود 40 درصد از کل اشتغال صنعتی استان را تشکیل می دهند و حدود 150 هزار نفر را به طور مستقیم مشغول به کار می کنند. این استخدام شامل کارگران تولیدی، مدیران و کارکنان پشتیبانی است.
در سال 1403 ارزش تولید صنایع کوچک اصفهان به حدود 30 میلیارد ریال معادل 25 درصد ارزش کل تولیدات صنعتی استان رسید. اما آمارها نشان می دهد که درآمد این صنایع به دلیل مسائل عدم تعادل برق و افزایش هزینه های تولید کاهش یافته و رشد تولید نسبت به سال های گذشته کندتر بوده است.
بر اساس گزارش ها، اکنون بیش از 50 درصد صنایع کوچک اصفهان با مشکلات جدی تامین مالی مواجه هستند. بسیاری از این واحدها به دلیل عدم دسترسی به تسهیلات بانکی و سرمایه در گردش کافی قادر به توسعه و ارتقاء تجهیزات خود نیستند.
در واقع صنایع کوچک اصفهان به دلیل مشکلات عدم توازن برق به طور مداوم با کاهش ظرفیت تولید مواجه هستند و بسیاری از این واحدها مجبور به استفاده از دیزل ژنراتور برای تامین برق مورد نیاز خود هستند که هزینه های بهره برداری و توجه را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. و سود آن را کاهش داد.
بحران برق و تعدیل کارگران
در همین رابطه مسعود حیدری، مدیر یک کارگاه نساجی در گفت و گو با خبرنگار بازار گفت: به کرات با قطعی برق مواجه هستیم که تولید را به شدت کاهش داده است. هر بار که برق قطع می شود، کار در کارگاه متوقف می شود و نمی توانیم سفارشات مشتری را به موقع آماده کنیم.
خدامراد احمدی: عدم تعادل قدرت یکی از چالش های مهمی است که بر تولید و بهره وری صنایع کوچک تاثیرات منفی دارد. برای بهبود وضعیت نیازمند برنامه ریزی منسجم و حمایت بیشتر دولت و نهادهای ذیربط هستیم.
زهرا رضوی، صاحب یک واحد تولید مواد غذایی در شهرک رازی شهرضا در این خصوص به خبرنگار بازار گفت: قطعی برق باعث شد مواد اولیه ما که نیاز به سردخانه دارد خراب شود. استفاده از ژنراتور نیز هزینه های زیادی را برای ما به همراه داشته و عملاً سودی که باید داشته باشیم صرف این هزینه ها می شود.
رضا محمدی، مدیر یک واحد تولید قطعات فلزی نیز تاکید میکند که آسیبدیدگی تجهیزات ناشی از نوسانات برق، ما را مجبور به خرید دستگاههای جدید کرد و این مشکل فشار مالی زیادی به ما وارد کرده و ما را مجبور به تعدیل کرده است. برخی از کارگران
اما معاون صنایع کوچک سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان معتقد است که صنایع کوچک اصفهان با مشکلات بزرگی مواجه هستند که توجه ویژه ای را می طلبد.
خدامراد احمدی می افزاید: عدم تعادل نیرو یکی از چالش های اصلی صنایع کوچک است که اثرات منفی بر تولید و بهره وری دارد.
وی با بیان اینکه نوسانات ولتاژ و قطعی برق باعث آسیب به تجهیزات و ماشین آلات صنایع کوچک شده است، گفت: این آسیب ها تعمیر و تعویض قطعات معیوب را ضروری کرده و فشار مالی بیشتری به این واحدها وارد کرده است. همچنین قطعی برق باعث تاخیر در تولید و تحویل محصولات و اختلال در زنجیره تامین شده است.
35 درصد صنایع کوچک با قطعی برق و نوسانات ولتاژ مواجه هستند
احمدی تاکید می کند: بررسی های میدانی نشان می دهد که 35 درصد صنایع کوچک دائما با مشکلات قطعی برق و نوسانات ولتاژ مواجه هستند که تاثیر مستقیمی بر تولید و بهره وری آنها دارد و برای بهبود وضعیت نیازمند برنامه ریزی و مدیریت منسجم هستند. دولت و نهادهای ذیربط
جعفری: مشکلات مالی و عدم تعادل نیرو، صنایع کوچک را به شدت تحت تاثیر قرار داده و بسیاری از واحدها را در معرض خطر قرار داده است. پیشنهاد ما افزایش تسهیلات بانکی، بهبود زیرساخت های تامین برق و حمایت ویژه از این واحدها است.
رئیس اتحادیه صنایع کوچک استان اصفهان نیز به خبرنگار بازار گفت: مشکلات مالی و عدم تعادل برق صنایع کوچک را به شدت تحت تاثیر قرار داده و واحدهای زیادی را در معرض خطر قرار داده است.
محمد جعفری ادامه می دهد: اثرات عدم تعادل برق نیز منجر به کاهش اشتغال در صنایع کوچک شده است. تعطیلی موقت و کاهش ساعات کار باعث شده بسیاری از کارگران روزانه و موقت با مشکلات معیشتی مواجه شوند.
برترین ها: پیشنهاد ما افزایش تسهیلات بانکی، بهبود زیرساخت های تامین برق و حمایت ویژه از این واحدها است تا بتوانند با این چالش ها مواجه شوند.
لزوم تقویت صنایع کوچک در مواجهه با چالش های تولید
از این نظر، کارشناسان نیاز به بهبود زیرساخت های تامین برق، استفاده از فناوری های مدیریت انرژی و سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر را برجسته می کنند. همچنین ارائه بسته های حمایتی ویژه برای صنایع کوچک پیشنهاد شده است.
عدم تعادل برق در اصفهان اثرات منفی قابل توجهی بر صنایع کوچک داشته و باعث کاهش تولید، افزایش هزینه و آسیب به تجهیزات شده است. این چالش توجه ویژه و تدابیر عاجل دولت و نهادهای مسئول را می طلبد تا با حمایت های لازم، صنایع کوچک بتوانند خود را در برابر این بحران تقویت کرده و از آسیب های بیشتر جلوگیری کنند.