به گزارش بازار، فرشاد محمدپور معاون نظارتی بانک مرکزی در دیدار رئیس کل بانک مرکزی با اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در اتاق ایران، گفت: منافع این واحد، سازوکارهای کلان اقتصادی و تخصصی شدن بانک ها سه موضوعی است که به شدت دغدغه فعالان اقتصادی است و توسط بانک مرکزی در حال بررسی و اصلاح است. به گفته محمدپور ماه آینده اولین دستورالعمل بانک های تخصصی را تصویب خواهیم کرد.
معاون نظارتی بانک مرکزی در ادامه به سرمایه بانک ها پرداخت و افزود: سرمایه نظارتی کل سیستم بانکی که مبنای پرداخت تسهیلات است منفی است. در واقع قبلا منفی 3 درصد بود و الان منفی نیم درصد است. هدف اصلی بانک مرکزی بهبود این سرمایه در بانک های دولتی و خصوصی است. برنامه این است که تا پایان سال 1403 آن را به 2 درصد مثبت برسانیم که در این صورت ظرفیت پرداخت بانک ها ارتقا می یابد.
محمدپور در خصوص ذینفع انحصاری که دغدغه بسیاری از صنعت گران است، گفت: تنها ذینفع محدودیتی است که ایجاد شده و صنعتگران بزرگ را مورد هدف قرار می دهد، این ارتباط در همه دنیا وجود دارد و با هدف حفظ بانک سلامت وجود دارد. اما این نسبت در کشورهای مختلف متفاوت است و در ایران 20 درصد است و در صورت افزایش قدرت بانک ها بخشی از این مشکلات مربوط به تنها ذینفع حل می شود.
وی در خصوص تخصصی شدن بانک ها گفت: این موضوع جزو اولویت های ماست و تا یک ماه آینده اولین بخشنامه آن را تصویب می کنیم. همه بانک ها با صنعتگران، تولیدکنندگان و مردم عادی به یک نسبت رفتار می کنند. در حالی که، زمانی که بانک ها تخصصی می شوند، نسبت های محتاطانه آنها لزوماً یکسان نخواهد بود. بخشی از محدودیت های فعلی به این دلیل است که بانک ها با همه یکسان رفتار می کنند، همانطور که مشتریان با همه بانک ها یکسان رفتار می کنند. بنابراین در پایان سال تحولات مهمی در این زمینه رخ خواهد داد.
معاون نظارتی بانک مرکزی با بیان اینکه استان ها باید اعتبارات را بر اساس منابع ارائه شده در خود بازپرداخت کنند، افزود: میانگین نسبت اعتبار استان تهران از ابتدای سال 1402 حدود 7 درصد کاهش یافته و بین استان ها تقسیم شده است. . به گفته محمدپور، بانک مرکزی برای بانک ها حدودی تعیین می کند، اما نحوه توزیع آن میزان تسهیلات توسط بانک ها در اختیار بانک مرکزی نیست.
محمدپور افزود: سرمایه بانک ها کم است و بانک ها در 20 سال گذشته کوچک مانده اند. استراتژی ما افزایش این سرمایه است. سال گذشته نسبت به کل سرمایه نظام بانکی حدود 70 درصد رشد سرمایه بانک ها داشت. اما ما می خواهیم تا قبل از پایان سال 1403 سرمایه بانک ها را دو برابر کنیم که در این صورت دغدغه تسهیلات برطرف می شود.