افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 1 November , 2024
2

«ترفیع» پاشنه آشیل جهاد کشاورزی استان سمنان است

  • کد خبر : 174275
«ترفیع» پاشنه آشیل جهاد کشاورزی استان سمنان است

بازار، گروه استان ها: کشاورزی یکی از چهار رکن اصلی اقتصاد استان سمنان در کنار معدن، صنعت و گردشگری است که 17 درصد از کل اشتغال استان را در سال گذشته به خود اختصاص داده است، در حالی که میانگین اشتغال کشاورزی کشورمان 14 درصد است. از طرفی با توجه به آب و هوای استان […]

بازار، گروه استان ها: کشاورزی یکی از چهار رکن اصلی اقتصاد استان سمنان در کنار معدن، صنعت و گردشگری است که 17 درصد از کل اشتغال استان را در سال گذشته به خود اختصاص داده است، در حالی که میانگین اشتغال کشاورزی کشورمان 14 درصد است.

از طرفی با توجه به آب و هوای استان سمنان و قرار گرفتن آن بین کویر و البرز، کشت و کار انواع محصولات از خرما تا پنبه در استان سمنان وجود دارد، اما در دو دهه اخیر ما با کاهش تولیدات کشاورزی و همچنین تعداد کارگران این بخش، یعنی از زمانی که اولین اثرات شوم خشکسالی در استان سمنان ظاهر شد.

محمدرضا قاسمی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان هفته گذشته در جلسه توجیهی با حضور فعالان کشاورزی و دامپروری استان که به مناسبت انتخابات برگزار شد، اعلام کرد: تعداد فعالان کشاورزی در استان 53000 است. اراضی کشاورزی استان 198000 هکتار برآورد شده است، بنابراین در واقع کشاورزی پایه اصلی اقتصاد و اشتغال استان است.

تولیدات کشاورزی و بی توجهی به ترویج.

از سوی دیگر باید به این نکته اشاره کرد که سالانه بیش از یک میلیون و 700 هزار تن محصول کشاورزی در استان سمنان تولید می شود و تنها گردش مالی پسته دامغان در سال 1400 بالغ بر 4 میلیارد تومان بوده است، بنابراین می توان گفت کشاورزی مغفول مانده است. دامداری در حال بی توجهی به یک چهارم اقتصاد استان است.

رضوانی کارشناس مسائل کشاورزی: ​​محصولات علمی پشت دیوار مراکز تحقیقاتی قفل شده و به دست کشاورزان و باغداران نمی رسد.

شاهد هستیم که در استان سمنان در کنار جهاد کشاورزی دانشکده های کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و ده ها مرکز تحقیقاتی دیگر فعال هستند و در ماه های اخیر شاهد برگزاری دوره های آموزشی زیادی در مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان واقع در شاهرود بوده ایم. نمونه آن را می توان در سیستم آبیاری میکرو، مدیریت زمستانه درختان بذر، تولید اقلام مقاوم در برابر سرما و غیره مشاهده کرد.

اما سوال اساسی اینجاست که چرا با وجود این همه تولیدات علمی همچنان کشاورزی استان هر ساله با چالش جدی مواجه است؟ چرا باید سالانه چند برابر کل بودجه مرکز تحقیقات کشاورزی به کشاورزان غرامت پرداخت کنیم؟ اگر ده درصد از همین بودجه را بتوان برای تولید اقلام مقاوم در برابر سرما و جلوگیری از آسیب استفاده کرد؟

درب مراکز تحقیقاتی بسته است

یک کارشناس مسائل کشاورزی در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: در استان سمنان از نظر تولید علم و به ویژه محصولات مقاوم در برابر یخبندان و خشکسالی موفقیت های بسیار خوبی به دست آمده است. حتی امکان استفاده از ظرفیت مرکز تحقیقات کشاورزی برای حل مشکل سرمازدگی 50 درصد کاهش یافت اما مشکل این است که هیچ ارتباطی بین تولیدات علمی و واحدهای سطح وجود ندارد.

محمدتقی رضوانی اظهار داشت: به عبارتی محصولات علمی پشت دیوار مراکز تحقیقاتی قفل شده و به دست کشاورزان و باغداران نمی رسد و از سوی دیگر شرکت های دانش بنیان زیادی در این زمینه فعال هستند اما نهایی آنها محصولات به دست کشاورزان نمی رسد، بنابراین نمی توانیم شاهد اجرای راهکارهای علمی برای رفع مشکلات باشیم.

وی افزود: مهمترین دلیل این امر ارتقای جهاد کشاورزی است; در واقع ترویج شکل گرفت تا حلقه واسط کشاورزان و مراکز علمی باشد، اما در استان سمنان می بینیم که این حلقه مفقود است.

غلامی کارشناس کشاورزی: ​​اگر تعامل بین تولید و دانشگاه در بخش نیاز جامعه هدف انجام نشود دردی را دوا نمی کند و شرایط کنونی جامعه ما در استان سمنان به وجود می آید.

این کارشناس کشاورزی تصریح کرد: به زبان ساده مردم نمی دانند در داخل مراکز علمی چه اتفاقی می افتد، از سوی دیگر مراکز تحقیقاتی در زمینه تولید علمی و آموزش کارهای خوبی انجام می دهند، اما مشکل در اثربخشی این هاست. . در واقع تا زمانی که یافته های علمی جهاد کشاورزی اقدامات انجام شده را ترویج نکند، کشاورزان از آنها مطلع نخواهند شد.

مشکل در تدوین سیاست است.

یک کارشناس مسائل اقتصادی نیز در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: یکی از مشکلات بزرگ ما در کل استان سمنان نه تنها در حوزه کشاورزی این است که همیشه پل ارتباطی بین تولید و دانشگاه را تصور می کنیم اما من فکر کردم که این معادله یک بخش سوم نیز دارد که “جامعه هدف” است.

محمدمهدی غلامی با اشاره به عدم ارتباط تولید علمی با واحد سطح اظهار داشت: به عبارت دیگر اگر تعامل تولید و دانشگاه در محدوده نیاز جامعه هدف نباشد التیام نیافته است. درد و شرایط کنونی جامعه ما در استان سمنان به وجود خواهد آمد که باز هم بودن یا تعطیلی دانشگاه و مرکز علمی تاثیری در کشاورزی استان ندارد.

وی افزود: در واقع دستگاه های سیاست گذار نتوانستند اقدامات عملی برای بهبود تولید در بخش کشاورزی استان انجام دهند. به عنوان مثال مهمترین مشکل کشاورزی در استان سمنان خشکسالی و سرمازدگی است اما می بینیم که کمترین تأثیر را در این دو بخش در سطح زیرکشت کشاورزی استان مشاهده می کنیم.

مراکز تحقیقاتی برای خودشان کار می کنند!

این کارشناس اقتصاد روستایی و بازارهای فروش محصولات کشاورزی ادامه می دهد: مراکز تحقیقاتی برای آنها کار می کنند و کشاورزان برای آنها کار می کنند و ارتباطی بین این دو وجود ندارد، به همین دلیل است که اگر روزی یک مرکز تحقیقاتی مهم در حوزه کشاورزی تعطیل شود. برای کشاورزی استان خاص نخواهد بود.

غلامی در مورد علت می افزاید: این به بحث ارتقا و ساختار غلط جهاد کشاورزی استان سمنان برمی گردد در حالی که در این گروه کارشناسان مجرب زیادی وجود دارند اما مشاغل دیگری از جمله مروجین کشاورزی به آنها محول می شود. جهاد دانشگاهی دارای مدرک دکترا است، اما در بخش اداری استخدام می شود، در نتیجه جهاد نمی تواند برای کشاورزان مفید باشد.

وی با بیان اینکه ساختار این اداره کل به گونه ای طراحی شده است که نخبگان در جای خود قرار نگیرند، افزود: در واقع کسانی که باید یافته های علمی را به کشاورزان تحویل دهند در امور غیرمرتبط به کار گرفته شده اند و این مشکل را حل نمی کند. . مسئله. درد دهقان

کشاورزان مقاومت می کنند

اما چرا با وجود مراکز تحقیقاتی وضعیت اینگونه است؟ یک جهادگر بازنشسته کشاورزی در گفتگو با بازار می گوید: مرکز تحقیقات کشاورزی استان سمنان توانسته تحریم های بسیار خوبی در زمینه تولید محصولات مناسب سرما به دست آورد. و خشکسالی، برای مثال ده ها انگور و گیاه زرد. آلوهای تولید شده در این مرکز دیرگل هستند، یعنی زمانی که سرمای ابتدای نوروز می گذرد گل می دهند و دیگر یخبندان به درختان آسیب نمی رساند، زیرا سرما درست زمانی که گل ها روی درخت باشند مضر خواهد بود.

سیدرضا موسوی در پاسخ به این سوال که چرا این عناصر در واحد کشت دیده نمی شود، گفت: دو دلیل دارد، اول اینکه کشاورزان اصلاً این وضعیت را نمی دانند، یعنی نمی دانند چنین تحقیقاتی انجام شده است. صورت گرفته. چرا که اداره جهاد ترویج آنها را به درستی به کشاورزان توصیه نکرده است. یعنی مرکز تحقیقات و جهاد کشاورزی منتظر توصیه کشاورزان است! در نتیجه ، این اتفاق نمی افتد.

کارشناس کشاورزی: ​​تبلیغات مناسبی برای محصولات دیرگل و مقاوم در برابر سرما وجود ندارد.

وی با بیان اینکه دلیل دوم کشاورزانی است که نسبت به تغییرات و به ویژه به علم و محصولات علمی تولیدی مراکز دولتی بدبین هستند، افزود: به عبارت دیگر کشاورزان هیچ تغییری را به راحتی نمی پذیرند و علاقه ای به تغییر وضعیت ندارند. شرایط، زیرا اهمیت تولیدات علمی برای آنها توضیح داده نشده است. از سوی دیگر، دولت‌ها آنقدر بد عمل کرده‌اند که کشاورزان تلاش می‌کنند هر چیزی را که امروز یک سازمان دولتی اعلام می‌کند، نپذیرند.

رویه ای که تغییر نمی کند

این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه نه تبلیغات مناسبی برای محصولات دیرگل و مقاوم در برابر یخبندان انجام شده است و نه توضیح کافی در این زمینه وجود دارد. کشاورزان نسبت به محصولات دیرگل نیز مقاومت دیگری دارند و اگر محصول دیر شکوفا شود به این معنی است که دیرتر به ثمر می رسند، بنابراین اوج بازار و جوانی را از دست می دهند و نمی توانند فروش بالایی داشته باشند، بنابراین محققان باید برای این امر برنامه ریزی داشته باشند که متاسفانه اینطور نیست. مشاهده گردید.

مایه تاسف است که بسیاری از کارشناسان و کارشناسان کشاورزی و حتی دامپروری استان سمنان معتقدند تعطیلی یا افتتاح مراکز علمی کشاورزی تاثیری بر کار کشاورزان استان نداشته است، موضوعی ناراحت کننده که نشان می دهد مسئولان ما در این زمینه اقدامی نکرده اند. مسیر درست است و باید دید آیا این رویه تغییر خواهد کرد یا خیر.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=174275

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.