امین فضل کاظمی، کارشناس مرکز ملی مدیریت بحران و خشکسالی با اشاره به تعریف اقلیم گفت: اگر روندهایی مانند تغییر اقلیم را در نظر بگیریم، تفاوت سرعت تغییر باعث ایجاد اقلیم می شود. یعنی برای چهار فصل در نیمکره شرقی، آفریقا، اروپا و آسیا، این تغییر با تغییر الگو و در برخی مناطق تغییر فصول ایجاد شده است.
کاظمی بیان کرد: با تغییر فصول، زمستانها گرمتر میشود و یخچالهای طبیعی از بین میروند و اهمیت آن این است که تغییرات دمایی را به صورت فضایی مستقل از میانگینهای جهانی که در مراکز داده ثبت میشود بررسی میکنیم.
کارشناس مرکز ملی مدیریت بحران و خشکسالی ادامه داد: آنچه در روند تحقیقات مشاهده شد این است که روند سرمایش در چهار فصل در شمال آفریقا، خاورمیانه و آسیای مرکزی تغییر کرده است و در حال حاضر میانگین ها و روند ما رو به افزایش است. .
وی گفت: با توجه به روندهای افزایشی و سرعت بسیار زیاد تغییرات اقلیمی، شاهد تغییرات اقلیمی هستیم. اگر حداکثر دمای تابستان ما در 80 سال گذشته بی سابقه بوده است و گرم ترین تابستان سال های اخیر را ثبت کرده ایم، در سال های آینده این دما افزایش خواهد یافت.
کاظمی ادامه داد: در اقلیم جدید باید به توزیع بارندگی در فصول ما توجه شود. زیرا در سال های آینده بارش های فصلی شدیدتر و بارندگی های منطقه ای کاهش می یابد.
یک کارشناس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران خاطرنشان کرد: سازگاری با این تغییرات مستلزم سازگاری با تغییرات اقلیمی و دمای متوسط است، اما اکنون در ابتدای این مسیر هستیم و باید این تغییرات را باور کنیم تا بتوانیم بلافاصله تکالیف را تصحیح کنید
وی با اشاره به اینکه در 5 سال گذشته علاوه بر اینکه خشکسالی بی سابقه ای را تجربه کرده ایم، دو سال بسیار پربار را نیز تجربه کرده ایم، تصریح کرد: باید باور داشته باشیم که وجود خشکسالی در سال های پرباران دلیلی برای جبران این خشکسالی نخواهد بود. کمبود آب و در عین حال تا حدودی باید خود را با شرایط خشکسالی و تنوع در نوع کاشت محصولات کشاورزی وفق دهیم و تصمیمات موقتی نگیریم.
کاظمی تصریح کرد: اکنون با انتقال آب بین حوضه ها توانسته ایم تا حدودی مشکل را حل کنیم اما این راه حل محدودیت هایی هم دارد و باید این نکته را در نظر بگیریم که اقلیم با ظرفیت محدود داریم و این اقلیم قابل دستکاری نیست. به همین دلیل تشخیص و جلوگیری از هدر رفت آب و مدیریت مصرف به گونه ای ضروری است که با کاهش کشت محصولات کشاورزی و آسیب به بخش صنعت مواجه نشویم.