به گزارش بازار، محمدعلی نیکبخت وزیر اسبق وزارت جهاد کشاورزی بر خودکفایی پنج محصول در سال گذشته تاکید کرد. وی با بیان اینکه کشور باید در محصولات گندم به عنوان یک محصول استراتژیک، برنج دومین محصول پرمصرف کشور جو، پنبه و شکر به خودکفایی 100 درصدی دست پیدا کند، تصریح کرد: کشور باید به خودکفایی 100 درصدی برسد.
خوشبختانه این امر با گندم محقق شده و در دو سال اخیر کشور در تامین گندم مورد نیاز نانوایی ها به خودکفایی رسیده است. سال گذشته خرید تضمینی گندم تقریباً 10.5 میلیون تن بود و امسال این رقم با حدود 17 درصد افزایش به 12 میلیون تن رسید.
تولید برنج تقریباً 2 میلیون تن در سال است که یک سوم آن برای بازار تقاضای 3 میلیون تنی وارد می شود.
در تولید جو، نیاز سالانه کشور 6 میلیون تن است که 4 میلیون تن آن وارداتی و مابقی وارداتی است.
همچنین در کشت و عرضه پنبه نیز آمارها حکایت از نیاز سالانه 200 هزار تنی دارد که بین 105 تا 110 هزار تن آن در کشور تولید و مابقی وارداتی است.
علیرضا مهاجر معاون امور کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در حوزه خودکفایی شکر اظهار داشت: برای رسیدن به خودکفایی شکر، پژوهشکده چغندر قند با معرفی ارقام مناسب کار خود را انجام می دهد، اما اقداماتی مانند مصرف بهینه آب، اصلاح خاک و عدم واردات شکر نیز در برداشت چغندرقند مهم است.
وی تغذیه، استفاده بهینه از کودها و استفاده بهینه از سموم برای مبارزه با آفات و بیماری ها و توسعه روش های نوین آبیاری را از دیگر عوامل مهم افزایش تولید این محصول برشمرد.
مهاجر در عین حال بر بیمه چغندر قند تاکید و تصریح کرد: باید بتوانیم 100 درصد چغندر پاییزه را با راهکارهایی بیمه کنیم زیرا آسیب پذیری چغندر پاییزه به دلیل شرایط اقلیمی بیشتر از محصول بهاره است.
وی در عین حال توسعه مکانیزاسیون در زمینه چغندرقند پاییزه را ضروری عنوان کرد و اظهار داشت: یکی از راهکارهای افزایش تولید چغندرقند پاییزه در راستای خودکفایی شکر استفاده از جدیدتر، کارآمدتر است. سیستم های چابک و ارزان تر.
معاون امور کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در ادامه سخنان خود گفت: باید به دنبال راهکارهایی برای کاهش هزینه های کاشت، نگهداری و برداشت چغندرقند باشیم.
این مقام دولتی تاکید کرد: برای افزایش بهره وری در تولید شکر می توان کارخانه های مدرن تری در داخل کشور احداث و کارخانه های موجود را بازسازی کرد.