به گزارش رکنا: محمود جام ساز، کارشناس اقتصادی درباره اینکه آیا پرداخت یارانه ها با توجه به تورم فعلی بی اثر است، گفت: طبق تعاریف کلاسیکی که از دولت داریم، دولت باید از مرزهای کشور دفاع کند و کالاهای عمومی را تولید و توزیع کند. . از آنجایی که توزیع ثروت در همه اقتصادها چندان عادلانه نیست، دولت ها همیشه به برخی از افراد به دلیل استفاده نکردن از فرصت های ارائه شده یا ناتوانی در کار کمک می کنند. در ایالات متحده، این بودجه رفاهی بسیار بالاست. در کشورهای توسعه یافته، کسانی که سطح زندگی پایینی دارند از حمایت دولت برخوردار می شوند.
بر اساس این گزارش، وی افزود: از آنجایی که قرار شد در ایران یارانه پرداخت شود، توزیع یارانه به همه مردم ظلم بود. برخی واقعاً به یارانه نیاز دارند، برخی دیگر بسیار ثروتمند هستند. شناسایی افراد نیازمند نیز دشوار است. در زمان احمدی نژاد به همه یارانه می دادند و همین باعث افزایش قیمت ها شد. اقتصاد ما یک اقتصاد تورمی است و هر سال تورم را ثابت کرده ایم. به دلیل تضاد بودجه، هر سال پول چاپ می شود. یارانه پرداختی در کوره تورم ذوب می شود و اثر خود را از دست می دهد.
وی در خصوص جلوگیری از پرداخت یارانه به کل جامعه گفت: پرداخت یارانه به کل جامعه صحیح نیست. بخشی از جامعه که واقعا نیاز به یارانه دارد باید از آن استفاده کند. اثربخشی یارانه این نیست که مشکلات مردمی که یارانه می گیرند را حل کند. تا زمانی که یارانه وجود دارد، کسانی که یارانه دریافت می کنند در بدترین وضعیت هستند. باید کشف کرد که چرا حقوق در جامعه قادر به پاسخگویی به نیازهای اقتصادی نیست. دولت باید هزینه های بودجه را به حداقل برساند. دولت باید همزمان با حذف یارانه ها هزینه های خود را کاهش دهد تا کسری بودجه کاهش یابد.
و افزود: مارپیچ تورم و حقوق قابل کنترل است، چرا باید کارمندان تاوان ناکارآمدی های دولت را بدهند؟ از سوی دیگر، پرداخت های مردمی مردم از جمله برق و بنزین روز به روز در حال افزایش است. تعرفه ها، مالیات ها و مالیات بر ارزش افزوده به مردم آسیب رسانده است. مشکل این است که طبقه آسیب پذیر خدمات طبقات بالای جامعه را دریافت نمی کند.
این کارشناس اقتصادی در خصوص کاهش فروش نفت و تشدید بحران اقتصادی در دوره ترامپ گفت: به دلیل مشکلات سیاست خارجی، اقتصاد ما تحت فشار است و پیش بینی می شود با روی کار آمدن ترامپ این تحریم های نفتی تشدید شود. کاخ سفید یادمان باشد زمانی که ترامپ برجام را کنار گذاشت، نفت ما به شدت کاهش یافت و به 300 هزار بشکه در روز رسید. یکی از مهمترین عوامل تامین بودجه ایران نفت است. جلوگیری از فروش نفت دولت را با بحران پولی مواجه می کند. اگر این اتفاق بیفتد با بودجه نامناسب تری نسبت به گذشته مواجه خواهیم شد. سال آینده کسری بودجه ما از هزار همات فراتر می رود. سال گذشته حدود 700 کسری بودجه داشتیم و امسال افزایش یافته است. البته هنوز مشخص نیست کسری بودجه دقیقا چقدر است. مجلس نترازی بیش از هزار تلاش در بودجه پیش بینی کرده است.
جامساز در خصوص تداوم تورم گفت: با احتمال افزایش تورم در سال جاری و سال آینده شرایط اقتصادی مزدبگیران سخت تر می شود. با در نظر گرفتن این شرایط، معتقد نیستم که تورم ما در سطح فعلی 30 درصد اعلام شده باقی بماند که صحت آن قابل تایید نیست. انتظار می رود تورم از 30 درصد فراتر رود. شما نمی توانید یک کالا را با همان قیمت در طول هفته خریداری کنید.
و افزود: سوال من این است که آیا مسئولان خرید نمی کنند؟ چگونه نمی دانند دولت ها با مردم چه کرده اند؟ باید فکری اساسی کرد، پرداخت یارانه مشکل مردم را حل نمی کند. مشکل کاهش مداوم ارزش پول ملی است. آب چشمه کدر است. پول ما کمترین ارزش را در گزارش های مؤسسات معتبر بین المللی دارد. مسئولان باید به فکر نجات پول ملی باشند. با اتخاذ سیاست های تورمی از جمله پرداخت یارانه بدون سیاست های حمایتی برای حفظ قدرت خرید، سبد معیشت اقشار آسیب پذیر پر نمی شود.