جواهرات ملی ایران در طول سالیان متمادی و تقریباً قرنها از اعصار مختلف مجموعهای دیدنی را ارائه کردهاند. این جواهرات در موزه جواهرات ملی ایران جمع آوری و قابل مشاهده است. برخی از این جواهرات به رویدادهای مهم تاریخی اشاره دارند و همگی حاوی اطلاعات ارزشمند و جالبی درباره تاریخ و فرهنگ ایران زمین هستند. در این مطلب جذاب ترین جواهرات سلطنتی ایران را مشاهده می کنیم.
فرح پهلوی اولین زنی است که در مراسم تاج گذاری تاج بر دست گرفت و این تاج یکی از با ارزش ترین جواهرات ایرانی است. این تاج با دقت و ظرافت بالایی ساخته شده است. چندین جواهرساز متخصص فرانسوی در طراحی و ساخت این تاج شرکت داشتند. وزن آن به حدود 2 کیلوگرم می رسد و در ساختار آن از طلای سفید، زمرد سبز، الماس و مروارید استفاده شده است. در این تاج یاقوت و انواع دیگر سنگ های قیمتی وجود دارد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید تیم سازنده این تاج گل از برند معروف Van Cleef and Arpels بوده است. از آنجایی که امکان خروج این جواهرات در خارج از کشور وجود نداشت، تولیدکنندگان فرانسوی برای ساخت آنها به ایران آمدند.
الماس نور نادرشاه
یکی از بزرگترین الماس های تراش خورده در جهان، الماس Mar de Luz است که در سمت راست تصویر بالا مشاهده می کنید. این الماس صورتی در حال حاضر متعلق به بانک مرکزی ایران است و در زمان نادرشاه افشار از هند به ایران آورده شده است. الماس با این رنگ در دنیا بسیار کم است. این جواهر زیبا یکی از کمیاب ترین و خاص ترین در دنیای جواهرات است.
محمدرضا شاه پهلوی هنگام نشستن بر تخت سلطنت فرصت کافی برای تاج گذاری نداشت. او که در ۲۲ سالگی و پس از تبعید رضاخان به جزیره موریس بر تخت سلطنت نشست، فرصت برگزاری مراسم باشکوه و تاجگذاری را نداشت. از این رو چندین سال پس از حکومت تصمیم به برگزاری مراسم تاجگذاری گرفت و در آن مراسم تاج باشکوه رضاخان را بر سر او نهاد. این تاج ترکیبی از مخمل، طلا و نقره در ساختار خود داشت. نماد تاج شبیه تاج مورد استفاده پادشاهان ساسانی بود. در واقع ترکیب تاج با دوران بعد از اسلام و دوره هایی مانند صفویه و قاجار یا افشاریه متفاوت بود. در تاج محمدرضا پهلوی از الماس، زمرد، یاقوت و مروارید استفاده شده است.
این کمربند به دستور ناصرالدین شاه ساخته شده و قدمت آن به دوران قاجار می رسد. در تصویر بالا یکی از با ارزش ترین جواهرات سلطنتی ایران را مشاهده می کنید که از زمردهای درخشان و الماس های کار شده دور تک زمرد روی کمربند تشکیل شده است. الماس فلاماک نیز بر روی کمربند ناصرالدین شاه دیده می شود. طول بند بافته شده این نگین حدود 120 سانتی متر است و در حدود سال 1850 ساخته شده است.
نیم تاج فاطمه پهلوی
فاطمه پهلوی دهمین دختر رضاخان بود. او که مادری قاجار تبار داشت به دلیل ازدواج با مردی آمریکایی یکی از چهره های جنجالی خاندان پهلوی به شمار می رفت. ازدواج مسلمان و غیر مسلمان یکی از بحث برانگیزترین مسائل زندگی او بود. در واقع او با ازدواج با یک فرد غیر ایرانی و غیر مسلمان اشتباهاتی را مرتکب شده بود: ورود او به ایران همزمان با دستگیری او بود. از زندگی او که بگذریم، باید به نیم تاج معروف او اشاره کرد که یکی از زیباترین جواهرات سلطنتی ایران است و مانند بسیاری از جواهرات سلطنتی، از زمرد سبز در ترکیب آن استفاده شده است. ظرافت، تطابق رنگ و ارزش جنس این تاج نیز بسیار بالاست.
شنل فرح پهلوی
شنل فرح یکی از جذاب ترین چیزهایی است که می توانیم در این لیست قرار دهیم. این شنل که در روز تاج گذاری پوشیده می شد، کار برند معروف دیور بود. ردای فرح پر از جواهرات و سنگ های قیمتی بود که بسیار ارزشمند بودند. جنس مانتو مخمل سبز بود و با یاقوت و الماس تزئین شده بود. این شنل در موزه جواهرات ملی ایران نیز نگهداری می شود.
تاج کیانی
این تاج یکی از با ارزش ترین جواهرات پادشاهی ایران است که به دستور فتحعلی شاه قاجار طراحی و ساخته شده است. شاهان قاجار از این تاج استفاده کرده اند و در آن از الماس، زمرد، یاقوت و مروارید استفاده شده است. در زمان ناصرالدین شاه تغییراتی در این تاج داده شد. به عبارت دقیق تر، به دستور ناصرالدین شاه، زمردها و الماس های جدیدی به این تاج اضافه شد. تاج کیانی در زمان پهلوی استفاده نمی شد. رضاخان حاضر نبود از این تاج که متعلق به قاجارها بود برای پادشاهی استفاده کند. از این رو دستور طراحی و ساخت تاج جدید متعلق به پهلوی ها را صادر کرد. در دوران ساسانیان و قاجاریه جواهرسازی از رونق زیادی برخوردار بود. در زمان ساسانیان این صنعت رشد زیادی کرد و قاجارها نیز از جواهرسازی استقبال کردند. پادشاهان این دوره در سفرهای خود به اروپا از جدیدترینهای این صنعت مطلع شدند و جواهرات ارزشمندی را به کشور وارد کردند.