افزایش قیمت نفت در حال حاضر به ضرر اقتصادهای غربی است.
نرخ دلار در روز تحلیف مسعود مزیکیان 58 هزار و 200 تومان بود که این رقم پس از گذشت کمتر از 100 روز اکنون به 70 هزار تومان رسیده است. در واقع به دلیل تنشهای منطقهای، دولت چهاردهم در 100 روز اول تمام دولتهای پس از انقلاب، رکوردی بیسابقه را تجربه کرده است.
در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ، فروش نفت ایران در مقطعی به زیر 400 هزار بشکه رسید و همین رکورد برای بسیاری کافی است تا باور کنند پیروزی ترامپ به معنای تشدید تحریم های اقتصادی خواهد بود.
با توجه به تاثیر گسترده نرخ دلار بر تورم و قیمت کالاها در ایران، با یک کارشناس حوزه ارز درباره آخرین تحولات این بازار مهم گفت وگو کرده ایم.
سجاد بوربور تحلیلگر بازار ارز در پاسخ به سوالی مبنی بر عدم دخالت بانک مرکزی در جهش نرخ ارز. آفتاب نیوز وی گفت: سیاست بانک مرکزی از سال 1382 تا 1395 تزریق ارز به بازار برای سرکوب نرخ دلار بود، چراکه گفته می شود در سال های 1388 و 1389 این نهاد سالانه 50 میلیارد دلار ارز به بازار اختصاص داده است. هدف سرکوب نرخ ارز سوال این است که به نظر من نتیجه این همه دستکاری پولی چه بود؟ هیچی! ولی الله سیف ایشان در دادگاه در پاسخ به این سوال که چرا این میزان سکه به بازار تزریق شده است به همین موضوع اشاره کرد و گفت: این تعداد سکه در مقایسه با میزان ارز تزریقی عددی به حساب نمی آید. .
ارزش ذاتی دلار 61 هزار تومان است.
مدیرعامل شرکت سرمایه میداس با اشاره به ارزش 68 هزار و 800 تومبا در بازار آزاد افزود: در حال حاضر نقدینگی ایران حدود 9 هزار همات است و با توجه به رشد اقتصادی ناپایدار 3.5 درصدی، ارزش واقعی نقدینگی به 10 هزار و 500 همت می رسد. دلار روی کاغذ 61 هزار تومان است و نه بیشتر. در حال حاضر هر چقدر هم که بانک مرکزی ارز به بازار تزریق کند، تاثیری در بلندمدت ندارد، زیرا خود نرخ ارز حباب مثبتی دارد. وقتی بانک مرکزی ارز به بازار تزریق می کند، ارزش بازار دلار است. کمتر از ارزش واقعی آن بود. به عنوان مثال در سال 1395 قیمت دلار در بازار حدود 4000 تومان بود در حالی که ارزش ذاتی دلار بالای 10000 تومان بود. وقتی دلار حباب مثبت داشته باشد دلیل نمی شود با بخورهای ارزی خزانه را منفجر کنیم چون وقتی تنش های منطقه ای فروکش کند دلار خود به خود پایین می آید. بنابراین معتقدم بانک مرکزی در این زمینه به درستی عمل کرده است.
وی در تشریح تاثیر عوامل سیاسی بر بازار ارز گفت: گاهی گفته می شود اگر ترامپ رئیس جمهور شود قطعا نرخ ارز در ایران جهش شدیدی را تجربه خواهد کرد. من فکر می کنم مشکل چند بعدی تر از این کلمات است. در حال حاضر سیاست اقتصادی در آمریکا گسترده است و نرخ بهره بین بانکی در این کشور 5 درصد است. هر دلاری که قیمت نفت را افزایش می دهد در واقع باعث تورم در اقتصاد آمریکا و کسری بودجه این کشور می شود، به همین دلیل است که فدرال رزرو چند ماه پیش نرخ بهره را نیم درصد کاهش داد. در این میان، اگر تنش منطقهای در خاورمیانه افزایش یابد و قیمت نفت افزایش یابد، مسیر اقتصادی آمریکا دشوار خواهد شد. اقتصاد ایالات متحده به شدت به قیمت جهانی نفت وابسته است.
بوربور با اشاره به تلاش اقتصادهای نوظهور برای چندقطبی شدن اقتصاد گفت: نه آمریکا و نه چین علاقه ای به تنش های جنگی و رشد قیمت نفت ندارند، بازارها در میان مدت و بلندمدت به سمت ثبات حرکت خواهند کرد، هرچند امکان پذیر است. که با پیروزی ترامپ، با توجه به انتظارات تورمی فعلی در ایران، جهش جزئی نرخ ارز در کوتاه مدت رخ خواهد داد. درست است که اگر زیرساخت های انرژی ما در پینگ پنگ موشک آسیب ببیند، ممکن است یک جهش ارزی رخ دهد، اما باید در نظر داشت که هم اروپا و هم آمریکا به دلایل اقتصادی به اسرائیل فشار زیادی وارد می کنند تا از این اتفاق جلوگیری کنند. آنها در حال حاضر قیمت نفت را انجام می دهند. به ضرر اقتصادهای غربی است.