بازار، گروه استانی: هوش مصنوعی (AI) به عنوان یکی از فناوریهای پیشرو در دنیای مدرن، نه تنها تأثیر بسزایی بر صنایع و اقتصاد جهانی داشته، بلکه تغییرات عمدهای را در بازار کار و روندهای آن ایجاد کرده است. آشنایی با تعریف مختصری از هوش مصنوعی و انواع آن می تواند به درک بهتر موضوع کمک کند.
رشته هوش مصنوعی به طور کلی به قابلیت های ماشین ها، ربات ها، موتورهای جستجو و غیره اشاره دارد. برای انجام وظایفی که به هوش انسان بستگی دارد. این قابلیت شامل یادگیری ماشینی، پردازش زبان طبیعی، بینایی کامپیوتر و سایر فناوریهای مشابه است.
هوش مصنوعی به دو دسته اصلی تقسیم می شود: هوش مصنوعی ضعیف و هوش مصنوعی قوی. هوش مصنوعی ضعیف به توانایی ماشینها در انجام وظایف خاص محدود میشود و در حالی که هوش مصنوعی قوی به ماشینها توانایی تفکر و حل مسائل پیچیدهتر را میدهد، در حال حاضر شاهد پدیدهای در جهان هستیم که هوش مصنوعی در دسترس عموم نیست. .
رشد هوش مصنوعی در ایران
استفاده از هوش مصنوعی در ایران در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. شرکت های فناوری و استارت آپ ها در ایران به توسعه و استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود خدمات و عملکرد خود روی آورده اند. برخی از زمینه هایی که در ایران از هوش مصنوعی استفاده شده است عبارتند از: بهداشت و درمان، تجارت الکترونیک، خودروسازی و دولت الکترونیک. همچنین پیشرفت هوش مصنوعی، تعداد استارتاپ ها و اختراعات در ایران به ویژه در تهران و سایر شهرهای بزرگ صنعتی مانند اصفهان، مشهد، شیراز و تبریز نیز با سرعت بالایی در حال افزایش است.
اصفهان بهعنوان قطب مهم صنعتی و فناوری ایران، یکی از شهرهای پیشرو در زمینه توسعه هوش مصنوعی و سرمایهگذاریهای پرخطر، رویدادهای راهاندازی کسبوکار، رشد شرکتهای دانشبنیان، نمایشگاههای مختلف و سایر دانشگاهها و دولتی است. امکانات این را نشان می دهد. پیشرفت و اهمیت آن رشته هوش مصنوعی در این شهر است
اصفهان به عنوان قطب مهم صنعتی و فناوری ایران یکی از شهرهای پیشرو در زمینه توسعه هوش مصنوعی است و حضور پررنگی در شتابدهنده ها، سرمایه گذاری های مخاطره آمیز، رویدادهای استارتاپی، رشد شرکت های دانش بنیان، نمایشگاه های مختلف و … دارد. سایر امکانات دانشگاهی و دولتی نشان از پیشرفت و اهمیت هوش مصنوعی در این شهر دارد. برای درک بهتر تاثیرات هوش مصنوعی بر بازار و صنعت، لازم است که علاوه بر بررسی تغییرات در فرآیندهای صنایع و اقتصاد، انتظار تاثیرات قابل توجهی از توسعه هوش مصنوعی بر بازار کار این مهم داشته باشیم. شهرها از جمله اصفهان. از تحقیقات مختلف می توان اثرات این پدیده را پیش بینی کرد.
ایجاد شغل و تغییرات در الزامات آموزشی.
ایجاد شغل یکی از مهم ترین اثرات هوش مصنوعی بر بازار کار است، توسعه فناوری هوش مصنوعی منجر به ایجاد فرصت های شغلی جدید در زمینه هایی مانند توسعه نرم افزار هوش مصنوعی، تجزیه و تحلیل داده ها و پشتیبانی از سیستم های هوش مصنوعی می شود. .
با توسعه هوش مصنوعی، نیازهای بازار کار نیز تغییر کرده است. افرادی که مهارت های مرتبط با هوش مصنوعی دارند در بازار کار تقاضای بیشتری دارند. تقاضا برای فارغ التحصیلان رشته های مختلف تغییر کرده و تعادل فعلی به هم می خورد. این منجر به تغییر در فرآیندهای استخدام و استخدام می شود.
چالش ها و کنار آمدن با تغییرات
توسعه هوش مصنوعی نیز چالش هایی از جمله از دست دادن برخی مشاغل سنتی و نیاز به آموزش و بازنگری مهارت های انسانی را به همراه دارد. در نتیجه می توان انتظار داشت که با توسعه بیشتر هوش مصنوعی در کشور مشاغلی مانند مشاغل فنی تکراری، مشاغل اپراتور، حوزه تولید محتوا، کارگران خط تولید و… ناپدید می شوند و مشاغلی مانند داده های بزرگ و داده های عمیق. کارشناسان تجزیه و تحلیل، کارشناسان تجارت الکترونیک و کارشناسان روباتیک به اکوسیستم کسب و کار اضافه خواهند شد.
بسیاری از فرآیندهایی که می توان برای هوش مصنوعی تعریف کرد از دسته های شغلی حذف شده و توسط هوش مصنوعی انجام می شود و این می تواند زنگ خطر بزرگی برای کسانی باشد که در این زمینه های شغلی فعالیت می کنند.
بنابراین بسیاری از فرآیندهایی که می توان برای هوش مصنوعی تعریف کرد از دسته های شغلی حذف شده و توسط هوش مصنوعی انجام می شود و این می تواند زنگ خطر بزرگی برای کارگران این رشته های شغلی باشد و بر لزوم تغییر در آموزش تاکید کند. پارادایم هایی که آن را دارد.
نقش دولت و اقدامات لازم
دولت نقش مهمی در مدیریت بهتر اثرات رشد هوش مصنوعی بر بازار کار دارد. اقداماتی که دولت می تواند انجام دهد شامل ارائه و توسعه آموزش هوش مصنوعی برای افزایش مهارت های مورد نیاز برای یک محیط کاری مبتنی بر هوش مصنوعی و کاهش شکاف اشتغال، و همچنین تشویق تحقیق و توسعه با ارائه بسته های حمایتی برای نوآوری ها است. و اختراعات در زمینه هوش مصنوعی.
این امر می تواند منجر به تقویت فعالیت های تحقیق و توسعه شود و دولت ضمن هموارسازی مسیر توسعه هوش مصنوعی، کنترل لازم را بر تغییرات بازار کار نیز داشته باشد. در این میان توجه به اخلاق در توسعه هوش مصنوعی نیز چالش بزرگی است که قانونگذاری و نظارت بر آن بر عهده دولت و اتحادیه هاست.
رشد هوش مصنوعی تاثیرات مهمی بر بازار کار ایران و اصفهان داشته و خواهد داشت. این اثرات می تواند منجر به ایجاد فرصت های شغلی جدید، بهبود فرآیندهای کسب و کار و تغییر در الزامات آموزشی شود. برای مدیریت موفقیت آمیز تأثیرات مثبت و منفی هوش مصنوعی، همکاری بین دولت، صنعت و آموزش ضروری است. در نهایت، سازگاری با تغییرات تکنولوژیکی و توسعه منطقه ای هوش مصنوعی می تواند به اقتصاد کشور کمک کند و کیفیت زندگی مردم را بهبود بخشد.